Άρτεμις Καραγιάννη: “Η Λάρνακα διαθέτει πολλούς αξιόλογους και ταλαντούχους ανθρώπους του πολιτισμού”

 artemis

 Η Άρτεμις Καραγιάννη υπεύθυνη του χώρου ΑΠΟΘΗΚΗΣ 79 στη Λάρνακα, μας μιλά για τον χώρο αυτό που αποτελεί πολιτιστική εστία και όχι μόνο, για τη πόλη του Ζήνωνα και τονίζει πως “Η Λάρνακα χρειάζεται να βρει το κατάλληλο φορέα όπως είχε γίνει στη Πάφο, με το Πάφος 2020-2017. Ένα φορέα που θα αγαπά πραγματικά τον πολιτισμό και θα έχει όρεξη για δουλειά και για προσφορά στον πολιτισμό. Αν γίνει κάτι τέτοιο η Λάρνακα ως μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη και με το αεροδρόμιο και τα αρχαία της (εκκλησία Αγίου Λαζάρου κτλ) θα μπορεί να γίνει μια Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα. Άλλωστε η Λάρνακα διαθέτει πολλούς αξιόλογους και ταλαντούχους ανθρώπους του πολιτισμού”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του πολυχώρου ΑΠΟΘΗΚΗ 79 και ποιος ήταν ο πρωταρχικός σας στόχος;
Ήταν ένα όνειρο ζωής κάποιων ανθρώπων της πόλης μας, κάθε Σκαλιώτης να μπορεί να γευτεί την κυπριακή κουλτούρα σ’ ένα χώρο που θα μπορεί να το κάνει κτήμα του, δηλαδή να τον νιώθει δικό του.
Η ιστορία του χώρου πάει πολύ πίσω… Το 1880 ήταν Χάνι, το 1930 άλλαξε ύφος και ιδιότητα και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε στις “αποθήκες”. Είναι ένας χώρος μέσα από τον οποίο αναβλύζει ο παραδοσιακός και σύγχρονος κυπριακός πολιτισμός.
Αθόρυβα με περίσσιο μεράκι, αφοσίωση, κέφι και υπέρμετρο ενθουσιασμό οι εμπνευστές μετέτρεψαν τις αποθήκες ξυλείας του 1932 σε πρωτοποριακές “αποθήκες”

Να μιλήσουμε λίγο για το χώρο;
Ο χώρος έχει χωρητικότητα 480 τ.μ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και μοναδικό χώρο στον οποίο λειτουργεί μόνιμη έκθεση κυπρίων καλλιτεχνών με έργα ποικίλης τεχνοτροπίας. Έργα αγάπης σε συνεχείς εναλλαγές και παρουσιάσεις.
Διαθέτει κήπο εσωτερικής αυλής όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει σ΄ένα ήσυχο και ωραίο περιβάλλον τον καφέ του και να συζητήσει με τη παρέα του, να σερφάρει στο διαδίκτυο, αλλά και να αξιοποιήσει την βιβλιοθήκη του χώρου (καταλόγοι εκθέσεων, βιβλία τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, λογοτεχνικά βιβλία, παιδικά βιβλία, κόμικς, εικονογραφημένα βιβλία, περιοδικά μαγειρικής, τέχνης, πολιτισμού, για τους λάτρεις των βιβλίων).
Ο χώρος των Αποθηκών διαθέτει δυο ειδικά δωμάτα, τα οποία είναι ιδανικά για την διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων, επιχειρηματικών ενημερώσεων και άλλων διοργανώσεων.
Το δωμάτιο
Stephen είναι χωρητικότητας 50 ατόμων και ο Χώρος Τέχνης είναι χωρητικότητας μέχρι 250 ατόμων.
Το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό και οικείο και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μέσα: δωρεάν
wifi, υπολογιστή, μικροφωνική, βίντεο – προβολέας.
highFINALApothikesCards15x20,5cm(print)
Συνήθως τι είδους εκδηλώσεις διοργανώνονται στο χώρο σας;
Προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες, φιλοξενούνται ποιητικές και φιλολογικές βραδιές. Σ’ένα εξίσου μαγευτικό χώρο έχει τη δυνατότητα κάθε ενδιαφερόμενος να εκθέσει τα έργα του. Μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις χορού, θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας, φεστιβάλ μεσογειακού παραδοσιακού χορού,  και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.

Πόσο σημαντικοί είναι οι χώροι που φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λάρνακα και γιατί κατά τη γνώμη σας;
Θα έλεγα ότι τέτοιο χώροι είναι σημαντικοί γιατί καλλιεργούν τον πολιτισμό που είναι απαραίτητος για την πρόοδο της κάθε κοινωνίας.
Άλλωστε όπως σωστά έχει ειπωθεί: “Η τέχνη είναι ο πιο σύντομος δρόμος από άνθρωπο σε άνθρωπο” και “ο κόσμος της τέχνης δεν είναι αυτός την αθανασίας αλλά αυτός της μεταμόρφωσης”.

 Γιατί κάποιος να επιλέξει το πολυχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ 79 για τη βάφτιση του παιδιού του ή την δεξίωση γάμου του;
Για πολλούς λόγους…. Καταρχάς η  Αποθήκη 79 είναι ιδανική επιλογή για δεξιώσεις απαιτήσεων, κοκτέιλ και μπουφέ από 100 μέχρι 2000 άτομα. Κατά δεύτερο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, κοντά στην Θάλασσα και δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου.
Ο χώρος κερδίζει τις εντυπώσεις με τη διακριτική του πολυτέλεια, την πρωτοτυπία και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και την ιστορία του. Όσοι επιλέξουν το χώρο μας μπορούν να γευτούν τις δημιουργίες
catering των καταξιωμένων στον χώρο τους συνεργατών μας. 

 Όσον αφορά τις εκθέσεις εικαστικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων γιατί να επιλέξει κάποιος την ΑΠΟΘΗΚΗ 79; 
Πρόκειται για ένα μεγάλο χώρο 480 τ.μ.
Με όμορφη ατμόσφαιρα, φιλικό περιβάλλον, καλαισθησία στο χώρο. Οι ώρες λειτουργίας για το κοινό είναι ιδανικές για τον εκάστοτε πελάτη μας και όσους θέλουν να επισκεφτούν την έκθεση του. Το προσωπικό μας είναι πάντοτε φιλικό και πρόθυμο να εξυπηρετήσει τον πελάτη. Επίσης είναι ευέλικτο στο να φιλοξενήσει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
15Η Λάρνακα εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία δύο  χρόνια και παράλληλα είναι μια πόλη που πάντα διέθετε αξιόλογο κόσμο του πολιτισμού. Εσείς είστε μια από τις εστίες πολιτισμού στη πόλη αφού πολλά πολιτιστικά γεγονότα πραγματοποιούνται στο δικό σας χώρο. Αλήθεια, τι χρειάζεται η Λάρνακα όσον αφορά στα πολιτιστικά, κατά τη γνώμη σας;

Η Λάρνακα χρειάζεται να βρει το κατάλληλο φορέα όπως είχε γίνει στη Πάφο, με το Πάφος 2020-2017. Ένα φορέα που θα αγαπά πραγματικά τον πολιτισμό και θα έχει όρεξη για δουλειά και για προσφορά στον πολιτισμό. Αν γίνει κάτι τέτοιο η Λάρνακα ως μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη και με το αεροδρόμιο και τα αρχαία της (εκκλησία Αγίου Λαζάρου κτλ) θα μπορεί να γίνει μια Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα. Άλλωστε η Λάρνακα διαθέτει πολλούς αξιόλογους και ταλαντούχους ανθρώπους του πολιτισμού.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και στόχοι της ΑΠΟΘΗΚΗΣ 79;
Οι στόχοι είναι να ενθαρρυνθούν και να εμπνευστούν οι νέοι με το να σκέφτονται δημιουργικά, με φαντασία στις προσκλήσεις που θα κληρονομήσουν στις μελλοντικές γενιές. Να συνεργαζόμαστε με άτομα και με ομάδες, με δημιουργικά εργαστήρια,  ταλαντούχους, έμπειρους και καταξιωμένους εικαστικούς και άλλους ειδικούς. Επίσης μέσω του χώρου μας να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους των τεχνών  να δείξουν την δουλειά τους με ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού μέσω μιας έκθεσης, στο κοινό.
Επιπλέον να κρατήσει την ισορροπία του παλιού  με το ανακαινισμένο κτίριο.
Θα θέλαμε να προσεγγίσουμε νέο ακροατήριο, να γίνει ο χώρος μας προσβάσιμος σε όλους και να είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης.
Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική λύση στον κάθε ενδιαφερόμενο να γιορτάσει την δική του σημαντική μέρα (γάμο, βάφτιση, πάρτι γενεθλίων) σε ένα χώρο μοναδικό, εξειδικευμένο, ξεχωριστό για την πόλη μας που να νιώθει οικεία με το περιβάλλον. Εργαζόμαστε συνεχώς για την αναβάθμιση των πληροφοριών στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (
facebook, instagram).
Επίσης θα θέλαμε να αναπτύξουμε συνεργασίες με άλλους οργανισμούς για την ανάπτυξη σχεδίων, εκδηλώσεων, ανταλλαγών, κτλ.

Τέλος,αλήθεια, εσείς ως ιδιοκτήτες του χώρου γιατί ασχοληθήκατε με αυτό το τομέα;
Ο ιδιοκτήτης είναι συλλέκτης έργων τέχνης και αγαπά ιδιαίτερα τον πολιτισμό, επίσης εγώ προσωπικά ως φιλόλογος Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονών Γλωσσών είχα πάντα μια σχέση με τα πολιτιστικά, παράλληλα αγαπάω τη Λάρνακα και έτσι αναπόφευκτα το βρήκα ενδιαφέρον το να μπορώ να εργάζομαι σε ένα χώρο όπου θα φιλοξενεί  πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη μου. Η κάθε εκδήλωση είναι μια καινούργια εμπειρία και συνάμα μια ευκαιρία στο να δοκιμαστούν νέες ιδέες.
DSC_7896

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!