Ο γνωστός μουσικός Πέτρος Ρίστας στη Λάρνακα

1

Το Skala Times έχει τη χαρά και τη τιμή να κουβεντιάζει σήμερα με ένα αξιόλογο και γνωστό Ελλαδίτη μουσικό, τον κύριο Πέτρο Ρίστα ο οποίος θα βρεθεί στη πόλη μας τη Λάρνακα για να διδάξει σεμινάριο ελαφρού τραγουδιού και σύνθεσης (Κυριακή 1η Απριλίου) και σεμινάριο χορωδιακής μουσικής. Την Μεγάλη Δευτέρα (2 Απριλίου) το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσε μία μοναδική Χορωδιακή Συνάντηση του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Ανδρέα Γερολέμου και του Φωνητικού Οργανικού Συνόλου Μονόραμμα Βέρροιας υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Πέτρου Ρίστα.
Ο Πέτρος Ρίστας ο οποίος ασχολείται με τη μουσική για περισσότερα από τριάντα χρόνια , στη συνέντευξη που ακολουθεί τονίζει ότι “
η μουσική μας κάνει πνευματικά δραστήριους. Βοηθάει στη συγκέντρωση, ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος. Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου και θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας και επίσης βελτιώνει τη μνήμη 
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μουσικά μαθήματα”.


Της Γιώτας Δημητρίου

2Εσείς κύριε Ρίστα τι έχετε σπουδάσει και πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική;
Aγαπητή κα. Δημητρίου, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας σε αυτήν εδώ την συνέντευξη που έχει ως αφορμή τη χορωδιακή συνάντηση στη Λάρνακα τη Δευτέρα 2 Απριλίου καθώς και τα σεμιναριακά μαθήματα στα οποία θα διδάξω, δηλαδή το σεμινάριο ελαφρού τραγουδιού και σύνθεσης και το σεμινάριο χορωδιακής μουσικής.
Οι σπουδές μου αρχίζουν και τελειώνουν στη μουσική. Συγκεκριμένα, έχω σπουδάσει κλασική κιθάρα- πτυχίο και δίπλωμα στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στο Απολλώνιο Ωδείο Αθήνας, με τους καθηγητές κιθάρας Χ.Εκμεκτσόγλου και Γ.Νικολόπουλο. Έχω τελειώσει όλα τα θεωρητικά μουσικής: πτυχίο Ωδικής, Αρμονίας ,Αντίστιξης, Φούγκα-Ενορχήστρωση, Ενοργάνωση καθώς και Δίπλωμα Σύνθεσης στο Απολλώνιο Ωδείο, στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας και στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης με τους συνθέτες–μαέστρους, Β.Δέλλιο,Β. Μπουλούση, Σ. Ραυτόπουλο και Μ.Τραυλό.
Επίσης, πήρα δίπλωμα Διεύθυνσης χορωδίας με τη Μαέστρο ΄Εμμα Μαρία Μελιγκοπούλου στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης
Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές ασχολήθηκα με την Jazz μουσική, πιάνο -σύνθεση με τον πιανίστα Μ Αλεξίου για μια τετραετία.
Για πρακτικούς λόγους, πήρα πτυχίο παιδαγωγικής επιμόρφωσης, είμαι πτυχιούχος του τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ.
Με την μουσική ασχολούμαι πάνω από 30 χρόνια ως σπουδαστής και ως καθηγητής .Διδάσκω κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας του οποίου μάλιστα είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής. Επίσης στο ωδείο «Αριστοτέλης» της Νάουσας διδάσκω κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά καθώς και στο δημοτικό ωδείο Γιαννιτσών όπου έχω την ορχήστρα των μαθητών του Ωδείου.
Είμαι μαέστρος του κιθαριστικού συνόλου ArtGuitaRistas, όπως επίσης και μαέστρος της χορωδίας «Μονόγραμμα».
Διδάσκω επί χρόνια στα Μουσικά σχολεία ως καθηγητής κιθάρας και ως μαέστρος των μαθητικών χορωδιών και μουσικών συνόλων.

Στη Κύπρο σας έχουμε συχνά; Έχετε συνεργάτες εδώ;
Στην Κύπρο έρχομαι για πρώτη φορά ,είναι μεγάλη τιμή για μένα που θα συνεργαστώ με τον μαέστρο και αγαπητό συνάδελφο το Ανδρέα τον Γερολέμου
3
Τι ακριβώς θα είναι το σεμινάριο ελαφρού τραγουδιού και σε ποιους απευθύνεται;
Το σεμινάριο ελαφρού τραγουδιού θα περιλαμβάνει ζητήματα τεχνικής της φωνής θα αναπτυχθεί το θέμα του τραγουδιού ως μέσου έκφρασης, ο ρόλος του διαφράγματος στην αναπνοή καθώς και τεχνικές σύνθεσης με συγκεκριμένους τρόπους απλής σύνθεσης και ενορχήστρωσης. Επίσης ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα κάνω και Σεμιναριο χορωδιακής μουσικής για χορωδίες και σπουδαστές διεύθυνσης
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει την Οργάνωση των φωνών,  ζητήματα τεχνικής της φωνής , ανάλυση χορωδιακων έργων κινησιολογία και Τεχνικές Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και διδασκαλία του τρόπου έκφρασης και επικοινωνίας του Μαέστρου με τους Χορωδούς,θα αναπτυχθει το θέμα Φωνητική Τεχνική με ιδιαίτερη αναφορά στην ανατομία της φωνής, στο ρόλο του διαφράγματος καθώς και στην Προφορά ξενόγλωσσων έργων και άλλα ζητήματα που αφορούν το ζέσταμα των φωνών και τη φωνητική προετοιμασία της Χορωδίας. Το Σεμινάριο θα κλείσει με την πρόβα των χορωδιών και την διεύθυνση έργων με την βιωματική εξάσκηση των ενεργά συμμετεχόντων.

Όσοι θα λάβουν μέρος στο σεμινάριο θα πάρουν κάποια πιστοποιητικά παρακολούθησης;
Οσοι θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο ναι θα λάβουν βεβαίωση σπουδών σε συνεργασία με το ωδείο του κ Γερολέμου
5
Πως μπορεί η μουσική να βοηθήσει έναν άνθρωπο;
Η μουσική μας βελτιώνει, μας θεραπεύει, μας ωφελεί πολλαπλά. Κινητοποιεί πνευματικές δυνάμεις,
βοηθά στη συγκέντρωση, βελτιώνει τη μνήμη. Ενισχύει τη δημιουργικότητα, κατευνάζει το έντονο άγχος και τα σωματικά του συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μουσικά μαθήματα.

Πόσο εύκολο είναι κάποιος σήμερα να χτίσει μουσική καριέρα;
Ζούμε σε μια χώρα που αγαπάει την τέχνη. Έχουμε την ελευθερία και τη δυνατότητα έκφρασης. Ο Έλληνας έχει την επιλογή συμμετοχής σε πολλά θεατρικά και μουσικά σχήματα, χορευτικής παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα. Αναμφισβήτητα, χρειάζεται χρόνος, ικανότητες και γνώσεις, για να φτάσει κάποιος στο σημείο που χαρακτηρίζει έναν επαγγελματία.
Σήμερα, στην εποχή της ισοπεδωτικής ομοιομορφίας δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις και να χτίσεις καριέρα στη μουσική αλλά νομίζω με δουλειά και υπομονή μπορεί να φτάσει κανείς σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, για να μπορέσει κάποιος να φτιάξει μια επιτυχημένη καριέρα θα πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει και να μην επαναπαύεται, να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται. Αιώνιος μαθητής! Πιστεύω πως η επιτυχία πατά στη θέληση, την επιμονή και την υπομονή.

Τελικά κύριε Ρίστα η μουσική διδάσκεται ή ένα σημαντικό ποσοστό οφείλεται σε εκ γενετής ταλέντο;
Η πλειοψηφία των παιδιών δεν έχει κάποιο εμφανές μουσικό ταλέντο. Συνήθως το οικογενειακό ή το κοινωνικό περιβάλλον
  τα σπρώχνει στο ν’ ασχοληθούν με την μουσική. Οι δάσκαλοι πρέπει αυτόν τον ρόλο να αναλάβουν, να ξεχωρίσουν ποιοι μπορούν να κάνουν πράγματα στη μουσική και ποιοι όχι. Με άλλα λόγια, ποιοι έχουν ταλέντο και ποιοι όχι.
Παρόλα αυτά, από την εμπειρία μου, μπορώ να θυμηθώ παραδείγματα παιδιών που ενώ δεν είχαν ταλέντο,με μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και υπομονή έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα μουσικότητας και αντίστροφα, παιδιά τα οποία είχαν μεγάλο ταλέντο, τελικά δεν έκαναν τα αναμενόμενα βήματα, επειδή ακριβώς δεν αφιέρωσαν πολύ χρόνο στη μελέτη τους. Πρέπει ο σπουδαστής της μουσικής να αποζητά την έκφραση, την απόλαυση, την χαρά, την δημιουργία μέσω της μουσικής.   Πρέπει, όμως, να είναι και πρόθυμος να επιμείνει σε αυτόν και να παλέψει με όποιο κόστος για να τα καταφέρει. Στον αγώνα αυτό, χρειάζεται την κατάλληλη υποστήριξη. Θέλει γονείς που θα τον ενισχύσουν, επενδύοντας χρόνο και προσοχή στα ενδιαφέροντά του, γονείς που δεν θα απαγορεύσουν, δεν θα πιέσουν, αλλά που  θα επιβραβεύσουν, που θα κατευθύνουν το παιδί τους με βάση τις δικές του ανάγκες και τα δικά του όνειρα και όχι τις δικές τους ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Θα χρειαστεί γονείς αρωγούς. Θα χρειαστεί όμως και εμπειρίες, ποσοτικά και ποιοτικά ερεθίσματα. Θα χρειαστεί και έναν δάσκαλο, έναν καλό δάσκαλο, έναν έμπιστο οδηγό, που θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του και να το ευχαριστηθεί.


64

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!