Αγγέλα Βενιζέλου: “Πιστεύω πολύ στη θεατρική παιδεία των εφήβων”

1

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες τα αποτελέσματα των 29ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στο Αγώνες έλαβαν μέρος πενήντα εννέα σχολικές παραστάσεις από διάφορες πόλεις και χωριά της Κύπρου. Επτά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας βραβεύτηκαν.
Το Skala Times κουβεντιάζει με την καθηγήτρια του Pascal English School Λάρνακας, κυρία Αγγέλα Βενιζέλου η οποία προετοίμασε τους μαθητές της για τους 29ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου και κατάφεραν να πάρουν την δεύτερη θέση με το έργο «Η Παράξενη Υπόθεση του Δρα Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

Της Γιώτας Δημητρίου

3Κυρία Βενιζέλου, το Σχολείο σας, το Πασκάλ στη Λάρνακα, κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση στους παγκύπριους σχολικούς αγωνες θεάτρου του ΘΟΚ για τη Περιφέρεια Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου. Για εσάς τι σημαίνει αυτό;
Μετά από τον κόπο και τον χρόνο που βάλαμε όλη η ομάδα, μόνο αίσθημα περηφάνιας, κάποιας δικαίωσης και σίγουρα ικανοποίησης μπορούν να είναι τα συναισθήματα που μας διακατέχουν. Χωρίς να θέλω να φανώ γραφική για μας ή πραγματική επιβράβευση ήταν η κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου και το ένθερμο χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης μας. Επιπρόσθετα για μένα προσωπικά το ζωγραφισμένο χαμόγελο των μαθητών μου.

Κερδίσατε με τη παράσταση «Η Παράξενη Υπόθεση του Δρα Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Πώς έγινε η επιλογή του έργου;
Μετά από εννέα συνεχόμενα συναπτά έτη ομολογουμένως η επιλογή του έργου κάθε χρόνο είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, ο πήχης μπαίνει πιο ψηλά και γενικά ως άνθρωπος είμαι “εθισμένη” τις προκλήσεις. Μελέτησα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αρκετά έργα και έχοντας εμπιστοσύνη στην ομάδα μου επέλεξα για φέτος κάτι πιο σκοτεινό, αν προτιμάτε, σίγουρα πιο δύσκολο και κάτι που θα έδινε την ευκαιρία στους συντελεστές να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο. Διότι , θεωρούσα ότι είχαν και τις δυνατότητες και τις ικανότητες να αγγίξουν το κοινό και να περάσουν τα μηνύματα μέσω του υποκριτικού τους ταλέντου. Οι μαθητές μου δε διεκπεραιώνουν απλά τους ρόλους τους αλλά τους υιοθετούν και τους ενσωματώνουν.

Πόσο καιρό εργαστήκατε στις πρόβες;
Η προεργασια ξεκίνησε από την ώρα που έπεσε η αυλαία της περσινής παράστασης αλλά οι εντατικοί ρυθμοί ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς. Εννοείται ότι τους τελευταίους δύο μήνες το θέατρο του σχολείου μας, έγινε για όλους μας το δεύτερο μας σπίτι.

2

Πόσα παιδιά έλαβαν μέρος;
Επί σκηνής είχαμε δέκαοχτω ενεργους συντελεστές -ηθοποιούς, ήταν όμως άλλοι δεκαέξι μαθητές, τους οποίους εγώ θεωρώ αφανείς ήρωες, αφού ήταν καθοριστική η συμβολή τους στα παρασκήνια (σκηνικά, φώτα, εφέ κτλ).

Τέλος, ως εκπαιδευτικός κυρία Βενιζέλου πως πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει το θέατρο ένα παιδί/ έφηβο;
Καταρχήν πιστεύω πολύ στη θεατρική παιδεία των εφήβων εξου και η εμπλοκή μου τα τελευταία εννέα χρόνια στην παράσταση του σχολείου μας. Θεωρώ ότι το θέατρο είναι ο πλέον κατάλληλος αρωγός για την καλλιέργεια των εφήβων τόσο πνευματική όσο και ψυχική. Είναι ένας διαδραστικός τρόπος για να καταπολεμήσουμε την απομόνωση και αποξένωση των εφήβων, αποξένωση την οποία φέρνουν τα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Θεωρώ τον εαυτό μου ρομαντική οπαδό του αρχαιοελληνικού θεάτρου, όπου το θέατρο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι τόσο σε κοινωνικό όσο σε πολιτιστικό επίπεδο.
Θα αποφύγω τα στεγανά αλλά θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω και δημόσια όλους όσους συνέβαλαν για να στεφθει με επιτυχία η φετινή μας παράσταση. Ονόματα δε θα αναφέρω, ξέρουν αυτοί ποιοι είναι.

Αναλυτικότερα οι συμμετοχές και οι νικητές:
https://www.skalatimes.com/2018/03/22/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-29%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/
4

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!