Χριστόφορος Λάρκου: Η νοσταλγία να μετατραπεί σε δίκαιη απαίτηση για επιστροφή…

1
Ο Νομικός
Χριστόφορος Λάρκου είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.
Ο Χριστόφορος είναι γνωστός στη Λάρνακα, όχι μόνο μέσα από το επάγγελμα του, όχι μόνο μέσα από τη δράση του με ομάδες ακτιβισμού κατά της παράνομης βιομηχανοποίησης της Αραδίππου και της Λάρνακας, αλλά και λόγω του επιθέτου του. Ο πατέρας του, Λάρκος Λάρκου, ήταν γνωστός μουσικός, μαέστρος, καλλιτέχνης και σ
τρατευμένος  στο  Λαϊκό  κίνημα  από  νεαρή  ηλικία .
Στην πιο κάτω συνέντευξη, ανάμεσα σε άλλα, ο Χριστόφορος Λάρκου μας μιλά για την Αμμόχωστο και τονίζει ότιΠρέπει να νοιώθουμε περήφανοι για την καταγωγή μας. Η Αμμόχωστος είναι μια πόλη που μέσα από τους αιώνες έλαμψε και ξεχώριζε όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές αλλά και για τις δημιουργίες και τα έργα και επιτεύγματα των ανθρώπων της. Η νοσταλγία να μετατραπεί σε δίκαιη απαίτηση για επιστροφή στην λεμονοανθούσα πόλη που την αγκαλιάζει η πιο όμορφη θάλασσα”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Τι ωθεί ένα πετυχημένο νομικό να ασχοληθεί με τα κοινά;
Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για το επίθετο που μου αποδίδεις ως πετυχημένου Νομικού. Από την πρώτη στιγμή που διάλεξα να ακολουθήσω την νομική επιστήμη και τότε ως φοιτητής και τώρα ως επαγγελματίας Νομικός δεν προσέγγισα ποτέ μου την άσκηση της νομικής επιστήμης, μόνο βιοποριστικά, αλλά μέσα στα πλαίσια ενός λειτουργήματος, συμπεριλαμβανομένου σε αυτό και της προσφοράς προς τα κοινά.
Με εφαλτήριο τα πιο πάνω, δηλώνω και αυτήν την στιγμή παρόν σε ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την Δημοκρατία μέσα από ένα από τους βραχίονες της Δημοκρατίας, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρα την απόφαση να κατέλθω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του ΑΚΕΛ –Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, στον Δήμο Αμμοχώστου. Για μένα αυτό αποτελεί μεταξύ άλλων, τιμή.

Τι χρειάζεται σήμερα να διαθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου;
Σήμερα, που ελπίζουμε να είμαστε πιο κοντά στην επιστροφή, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου πρέπει να διαθέτει ανθρώπους έτοιμους να προσφέρουν για το καλό της πόλης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εκτός από όραμα, διάθεση και χρόνο την απαιτούμενη πραγματωσύνη σε διάφορα επίπεδα και επιστήμες.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την Αμμόχωστο;
Σε περίπτωση μη λύσης να ασκήσουμε όσο το δυνατόν πιο εντονη διεκδιτικη πολιτικη και διαφωτιση στα κεντρα αποφασεων και να ζητουμε εφαρμογη των ψηφισματων των Η.Ε. αναφορικα με την Αμμοχωστο και την Κυπριακη Δημοκρατια γενικα.

Πιστεύεις πως είμαστε κοντά στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού; 2
Πιστεύω ότι λόγω διαφόρων γεωπολιτικών συγκυριών είμαστε πολύ κοντά σε λύση χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω τις πρόνοιες αυτής και εάν θα την καθιστούν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Αν μια πιθανή λύση του Κυπριακού αδικεί την Αμμόχωστο θα πρέπει να την δεχθούμε για χάριν της ένωσης του νησιού ή όχι;
Εάν αδικεί την Αμμόχωστο σε βαθμό που καθιστά την συνολική λύση άδικη τότε πολύ φοβάμαι ότι θα καθιστά και την ψήφιση και αποδοχή της από τον κυπριακό λαό αδύνατη. Εάν παραδείγματος χάριν η μόνη αδικία στην λύση είναι σχετικά με την Αμμόχωστο αλλά θα υπάρξει ένωση του νησιού και των κοινοτήτων του τότε ναι πρέπει να την δεχτούμε γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω ότι το γενικό καλό πρέπει να υπερισχύει του μεμονωμένου καλού.

Ο πατέρας σου, ο Μαέστρος Λάρκος Λάρκου ήταν άνθρωπος του πολιτισμού με έντονη δράση στο κίνημα της Αριστεράς. Αλήθεια, ποια θέση πρέπει να έχει ο πολιτισμός σήμερα σε ένα κατεχόμενο Δήμο;
Ο πατέρας μου όντως υπήρξε άνθρωπος του πολιτισμού όπως και παρά πολλοί άλλοι συμπολίτες του, προσπάθησε δε μετά στην προσφυγιά να κρατήσει άσβηστη την μνήμη για επιστροφή στην αγαπημένη του πόλη μέσα από την πολιτισμική δημιουργία, και αυτή πιστεύω είναι η θέση που πρέπει να έχει ο πολιτισμός για ένα κατεχόμενο Δήμο και γενικά για τα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας.

Χριστόφορε, εσύ ως πατέρας δυο κοριτσιών, σε τι Κύπρο θες να ζήσουν τα παιδιά σου;
Τα παιδιά μου και όλα τα κυπριόπουλα θα ήθελα να ζήσουν σε μια δημοκρατική χώρα όπου θα απολαμβάνουν όλα τα καλά της δημοκρατίας μέσα σε πλαίσια ειρηνικά και ευημερίας, και σίγουρα δεν θα ήθελα να βιώσουν αυτό που βιώσαμε εμείς η γενιά του 1970.

3Αν σου ζητούσαμε να μας περιγράψεις τον εαυτό σου σε μια παράγραφο τι θα έλεγες;
Προσπαθώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να νοιάζομαι για τον διπλανό μου άσχετα από εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία και οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα.
Πάντα κάνω μια δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων όπως μας παρουσιάζονται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα σχολεία, τις παραδόσεις κλπ, είμαι έντονος οπαδός του “ερεύνα και μη πίστευε”, και προσπαθώ μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου να ασκώ με επαγγελματισμό την εργασία όποια και αν είναι αυτή χωρίς να είμαι έρμαιο είτε του εύκολου κέρδους είτε υλικών αγαθών είτε των χρημάτων που ειλικρινά απαξιώνω.

Τέλος, ποιο το δικό σου μήνυμα στον κόσμο της Αμμοχώστου;
Πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι για την καταγωγή μας. Η Αμμόχωστος είναι μια πόλη που μέσα από τους αιώνες έλαμψε και ξεχώριζε όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές αλλά και για τις δημιουργίες και τα έργα και επιτεύγματα των ανθρώπων της. Η νοσταλγία να μετατραπεί σε δίκαιη απαίτηση για επιστροφή στην λεμονοανθούσα πόλη που την αγκαλιάζει η πιο όμορφη θάλασσα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!