Mια μικρή κοινωνία Ιταλών στη Λάρνακα

ENZO and ALESIO

Tης Γιώτας Δημητρίου

Η απόσταση μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου έγινε μικρότερη εξαιτίας των απευθείας πτήσεων που ξεκίνησαν πρόσφατα από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης και αντιθέτως.
Η Ιταλία, σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, αποτελεί έναν από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που συνδυάζεται με τα κοινά συμφέροντά τους στη Μεσόγειο, αυξάνεται με τις ιταλικές εξαγωγές να ανέρχονται στα €263 εκατ. και οι εισαγωγές στα €32 εκατ.(Για την χρονιά 2015).
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί Ιταλοί οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο νησί μας. Στην πόλη του Ζήνωνα, την Λάρνακα, υπάρχουν περίπου 120 οικογένειες Ιταλών. Μια μικρή κοινωνία Ιταλών σε μια πόλη των μόλις 52 χιλιάδεων κατοίκων. Μια σημαντική αρτηρία στην οικονομία της Λάρνακας, αφού σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο Africanos Real Estates (reg 494), στην περιοχή Μακένζι, «Οι Ιταλοί που έρχονται στη πόλη μας συνήθως ενοικιάζουν διαμερίσματα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, κάποιοι από αυτούς αγοράζουν διαμερίσματα ή σπίτια. Αδιαμφισβήτητα προσφέρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην οικονομία της Λάρνακας αφού διαμένουν εδώ. Είναι ήσυχοι άνθρωποι και ωραίος λαός και βεβαίως έχουμε πολλές ομοιότητες, ας μη ξεχνάμε πως Ιταλοί και Κύπριοι είμαστε και οι δύο μεσογειακοί λαοί».


Τι ωθεί μια οκογένεια Ιταλών να εγκαταλείψει τη χώρα του Δάντη Αλιγκιέρι, την πανέμορφη Ιταλία και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Κύπρο;
Δύο Ιταλοί πιλότοι οι οποίοι αφυπηρέτησαν και έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στη Λάρνακα μίλησαν στο
Skala Times.  O Alesio και ο Enzo.

ALESIOΤι ωθεί ένα Ιταλό να εγκατασταθεί μόνιμα στη Λάρνακα;
ALESIO:
Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Κύπρο ήταν πριν 20 χρόνια, είχα έρθει για διακοπές, είχα επισκεφτεί κάποια μοναστήρια, τα βουνά του νησιού και 2-3 πόλεις. Αυτό που μου άρεσε ήταν οι κοντινές αποστάσεις, αλλά και οι αργοί ρυθμοί των ανθρώπων. Στην πόλη μου, την Ρώμη, όλα είναι πολύ διαφορετικά.
Πριν τρία χρόνια αποφάσισα να εγκατασταθώ μόνιμα εδώ στη Λάρνακα, μετά από μια κουβέντα που είχα με ένα φίλο μου στην Ρώμη. Μου είχε εισηγηθεί την Κύπρο ως τόπο διαμονής. Τότε επισκέφτηκα το νησί για δυο βδομάδες για να δω αν θα μπορούσα να ζήσω εδώ. Πραγματικά η ζωή εδώ και ιδιαίτερα στη Λάρνακα με κέρδισε. Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος Λάρνακας, ενοικιάζω διαμέρισμα εδώ στην περιοχή Μακένζι.
ENZO: Ως πιλότος έχω ταξιδέψει αρκετά, έχω ζήσει για περισσότερα από δέκα χρόνια στην Κίνα όταν εργαζόμουν σε αερογραμμές εκεί. Η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λάρνακα με κέρδισε για την απλότητα της, για τις κοντινές αποστάσεις, αλλά και για την ασφάλεια της, σίγουρα εδώ είναι πιο ασφαλής κάποιος σε σύγκριση με την Ρώμη. Μαζί με τη σύζυγο μου έχουμε εγκατασταθεί μόνιμα στη Λάρνακα τους τελευταίους 7 μήνες. Η πρώτη φορά που ήρθα στο νησί ήταν για να φέρουμε μια βάρκα κάποιου φίλου μου ο οποίος ζούσε στη Λάρνακα. Η πρώτη θετική εντύπωση ήταν η ησυχία που υπάρχει σε αυτή τη πόλη. Οι αργοί ρυθμοί, σε σύγκριση πάντα με τη πόλη μου, την Ρώμη με γοήτευσαν.

Υπάρχουν αρκετοί Ιταλοί στη Λάρνακα;ENZO
ALESIO: Πιστεύω πως είμαστε περίπου 120 οικογένειες Ιταλών, οι περισσότεροι συνταξιούχοι.
ENZO: Επίσης οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συναντιόμαστε συχνά και διοργανώνουμε εξόδους μαζί.

Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Ιταλών και Κύπριων;
ALESIO: Φυσικα. Είμαστε δυο μεσογειακοί λαοί με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ξέρετε τι λένε “Una fatsa una ratsa”. Συχνά καλούμε φίλους μας από την Ιταλία να έρθουν να δουν το νησί και αν τους αρέσει να εγκατασταθούν κι αυτοί εδώ. Ιδιαίτερα τώρα με τις απευθείας πτήσεις (Ρώμη – Λάρνακα) πιστεύω πως θα αυξηθούν οι Ιταλοί εδώ στη Κύπρο.
ENZO: Ναι, βλέπω πολλές ομοιότητες μεταξύ των Κύπριων και των Ιταλών, ιδιαίτερα των Ιταλών όπως ήμασταν πριν 30-40 χρόνια.

Tι πεθυμάτε από την Ιταλία;
ALESIO: Στην Ιταλία τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν την μυρωδιά τους και είναι φρέσκα. Εδώ δεν βρίσκω λαχανικά και φρούτα όπως αυτά στην Ιταλία.
ENZO: Αν και πεθυμάμε τα παιδιά μας που ζουν στην Ιταλία, εντούτοις εδώ μας αρέσει πάρα πολύ, ακόμα και η σύζυγος μου η οποία αρχικά δεν ήθελε να φύγουμε απ’ τη Ρώμη, τώρα της αρέσει πάρα πολύ εδώ.

Έχετε επαφή με την Ιταλική Πρεσβεία στη Κύπρο;
ALESIO: Η Ιταλική Πρεσβεία είναι άψογη με όλους τους Ιταλούς που ζούμε στο νησί. Έχουμε άμεση επαφή μαζί της και συχνά διοργανώνει εκδηλώσεις, πολιτιστικές και άλλες για εμάς τους Ιταλούς που ζούμε εδώ στη Κύπρο.
ENZO: Η Πρεσβεία είναι δίπλα μας, μη ξεχνάτε πως σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν αρκετοί Ιταλοί.

Τι θα λέγατε στο Δημαρχείο της Λάρνακας; Μια εισήγηση;
ENZO: Να σταματήσει ο κόσμος να παρκάρει το αυτοκίνητο του παράνομα όπου τον βολεύει. Ίσως πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί στο θέμα αυτό.
ALESIO: Υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες και θάλασσες εδώ στη Λάρνακα ίσως αν επιχειρούσαν να φέρουν άσπρη άμμο από τις γειτονικές περιοχές (πχ Αγία Νάπα, Πρωταράς) να γίνονταν ακόμη ομορφότερες οι παραλίες εδώ. Στο εξωτερικό πολύ συχνά το κάνουν αυτό, τοποθετούν άσπρη άμμο στις παραλίες για να γίνονται ακόμη πιο ωραίες. 

Ο Enzo κλείνωντας την συνέντευξη μας χάρισε ένα δικό του μικρό ποίημα στα ιταλικά, για την Λάρνακα:
«Per favore Larnaca
non cambriare
e cosi bello qui con te restare
».
(«Σε παρακαλώ Λάρνακα, μην αλλάξεις, είναι τόσο όμορφα εδώ, μαζί σου θα μείνω».)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!