Πρόεδρος ΕΤΑΠ: Κόμμα μας πρέπει να είναι η Λάρνακα

leukariths-700x350

Ολοι πρέπει να αντιληφθούν ότι «κόμμα μας είναι η Λάρνακα», και ακολούθως φορείς, κόμματα και περιφέρεια συσπειρωμένοι, ομόφωνα και συντονισμένα να διεκδικούμε τα αιτήματά μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης.

Ο κ. Λευκαρίτης που μιλούσε στην σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΤΑΠ Λάρνακας κάλεσε όλους τους συνεργάτες της Εταιρείας να εστιαστούν σε τρία μόνο μεγάλα έργα υποδομής «τα οποία θεωρούμε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο ότι είναι τα σημαντικότερα για ολόκληρη την Περιφέρεια, στα οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε η ανάπτυξη Λιμανιού – Μαρίνας ούτε η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου. Οι τρομερές καθυστερήσεις αλλά και ο εμπαιγμός που βιώσαμε σε ορισμένες περιπτώσεις» είπε «δεν αφορούσε αδικία μόνο εις βάρος της Λάρνακας αλλά στέρησε στη χώρα μας τις δύο ίσως σημαντικότερες για το νησί επενδύσεις σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο».

Αναφερόμενος στα τρία έργα ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ είπε ότι «πρόκειται για το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, τη νέα τουριστική και οικιστική περιοχή των πρώην διυλιστηρίων και την ενοποίηση των 75 χιλιομέτρων παραλιακού μετώπου της πόλης, μέσω πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου.

Πρόσθεσε ότι τα τρία μεγάλα για τη Λάρνακα έργα «έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τρία με πέντε χρόνια», σημείωσε πως «ο τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει, χρειάζεται άμεσες λύσεις και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί θα συνεχίσει να μας ευνοεί. Τα αυξημένα νούμερα τουριστών που έχουμε φέτος δεν είναι εντελώς συγκυριακά και οφείλουμε να πιστώσουμε μέρος της επιτυχίας στον ΚΟΤ, στους τουριστικούς φορείς και στην Hermes Airports η οποία επιτελεί σημαντικό έργο στην αύξηση της προσβασιμότητας προς τον προορισμό μας».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «σε παγκύπριο επίπεδο, η Λάρνακα είναι πρώτη στον αγροτουρισμό, αφού διαθέτει τις περισσότερες αγροτουριστικές κλίνες ανά το παγκύπριο με ποσοστό 43%, είναι πρώτη στην αγορά των πολιτικών γάμων από το εξωτερικό, αφού το 32% των τελετών στην Κύπρο πραγματοποιούνται στην επαρχία Λάρνακας ενώ είναι πρωταθλήτρια στον αθλητικό τουρισμού αφού διοργανώνει εκδηλώσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βeach Volleyball U19 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής.

Αφού ανέφερε ότι για να καταστεί η Λάρνακα ένας «εξαίρετος προορισμός πρέπει πρώτα να διορθώσουμε το βασικό μας μειονέκτημα που είναι η απουσία σύμπνοιας» είπε ότι αυτό το μειονέκτημα «οδήγησε διαχρονικά σε μειωμένη διεκδικητικότητα και έλλειψη επικέντρωσης. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κόμμα μας είναι η Λάρνακα και στη συνέχεια όλοι, φορείς, κόμματα και περιφέρεια συσπειρωμένοι να διεκδικούμε τα αιτήματά μας ομόφωνα και συντονισμένα».

Ο κ. Λευκαρίτης στην ομιλία του χαιρέτισε τις «προσπάθειες των Δημοσίων Έργων, που είχαν ως αποτέλεσμα την προ ολίγων ημερών, έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία 11 παράλληλων κυματοθραυστών, έξι στα Περβόλια και πέντε στα σύνορα Λάρνακας – Βορόκληνης. Η αποπεράτωση του έργου αυτού έχει τεθεί για τον Μάιο του 2018 και κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό για τη συνέχιση της ύπαρξης των παραλιών μας».

Σε χαιρετισμό του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «ως Προεδρία και ως κράτος ακούγαμε όλο αυτό τον καιρό τα προβλήματα του τουρισμού και εδώ και δύο χρόνια δουλεύουμε σε ένα πλάνο τουριστικής μεταρρύθμισης και ήμασταν σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, τους επιχειρηματίες, τις ΕΤΑΠ, με τον ΚΟΤ και όλους τους άλλους προκειμένου να ξεφύγουμε από τις φιλοσοφίες και τις θεωρίες και να προτείνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «υπάρχουν πέντε νομοσχέδια που είναι στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης και αφορούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης στον τουρισμό. Πρόκειται για την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κέντρων τουριστικής εστίασης και των ξενοδοχείων και τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο για να μπορεί συνεχώς να βελτιώνει και το κανονιστικό πλαίσιο και το πλαίσιο της γραφειοκρατίας για να μπορεί συνεχώς να βάζει σε ένα ενιαίο πλαίσιο τα θέματα εκπαίδευσης και υποδομών, να έχει λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο, να υπάρχει ένας εκτελεστικός βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας υπεύθυνος γι’αυτό το θέμα».

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για τον τουρισμό αλλά και για τη Λάρνακα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας έχουν εξευρεθεί κονδύλια για στήριξη αναπτυξιακών έργων στη Λάρνακα. Αυτή τη πενταετία ολοκληρώθηκαν έργα ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ, εξευρέθηκαν επιπλέον πόροι άλλων 64 εκατομμυρίων ευρώ για αναπτυξιακά έργα ενώ άλλα έργα ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό διεκπεραίωση».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αγγελος Λοϊζου ανέφερε ότι «η επισήμανση και προβολή των ευδιάκριτων σημείων ενδιαφέροντος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, με συνδυασμό συγκριτικών πλεονεκτημάτων καθιστούν την Λάρνακα μοναδική».

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το Βρετανικό Τύπο η ευρύτερη περιοχή Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα η Χοιροκοιτία είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στον κόσμο, είναι μία από τις συνεχώς κατοικημένες πόλεις από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι μια «συνολικά συμπαγής» περιοχή, διαθέτει καταδυτικό και αθλητικό τουρισμό, αγροτουρισμό και πολλαπλά καταλύματα με παραδοσιακή φιλοξενία ενώ οι ξεναγήσεις με θέμα τη διατροφή είναι μια καινοτομία που εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΕΤΑΠ και ο ΚΟΤ «έχουν μια απρόσκοπτη συνεργασία και τα όσα προβλήματα τυχόν αναφύονται, επιλύονται με καλή θέληση, συνεργασία και σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και όλους τους φορείς της Λάρνακας που συνδέονται με τον τουρισμό, είναι καίριας σημασίας αφού η ανάπτυξη του προορισμού είναι έργο στρατηγικό και συλλογικό και απαιτεί την εμπλοκή όλων για την επίτευξη των στόχων και τη επιδιωκόμενη πρόοδο».

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης παρουσιάστηκε η νέα τουριστική καμπάνια της ΕΤΑΠ «με κύριο στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Λάρνακας ως τουριστικού προορισμού στηριζόμενη στο γεγονός ότι κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο επαναλαμβανόμενων τουριστών από όλες τις παραλιακές πόλεις με ποσοστό 60%».

Με κυρίως σύμβολο το φλαμίνγκο τα οποία επιστρέφουν πάντα στη Λάρνακα «Τhey always come back», «η νέα στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΑΠ, επιδιώκει να εμπνεύσει τον δυνητικό τουρίστα και να του κινήσει το ενδιαφέρον να ζήσει τις εμπειρίες που προσφέρει η πόλη και επαρχία Λάρνακας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση τιμής σε νέες μονάδες που έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους στη Λάρνακα τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για έξι ξενοδοχειακές μονάδες στη Λάρνακα και εννέα αγροτουριστικά καταλύματα στην επαρχία.

ΚΥΠΕ –  http://dialogos.com.cy/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!