“Η αυτοπροσωπογραφία μας και η Πασχαλινή μας παράδοση”

207944_1973131054150_4737357_n

Με εργαλεία τις κυπριακές παροιμίες και τα κυπριακά παραδοσιακά παιχνίδια και ιστοριούλες απο παππούδες και γιαγιάδες το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία, μέσα από το τριήμερο πασχαλινό εργαστήρι του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας, στις 25, 26 και 27 Απριλίου, να δημιουργήσει τον δικό του νέο χαρακτήρα, ζωγραφίζοντας το (αυτοπροσωπογραφία) και σκηνοθετώντας το.

Στη συνέχεια θα αναπτύξουμε όλο αυτό με την τεχνική του Playback Theatre (Tο Playback Theatre συνδυάζει το αυτοσχεδιαστικό θέατρο και το Θέατρο του Αυθορμητισμού) για το κλείσιμο των εργαστηρίων μας.

Σ’αυτό το εργαστήρι το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την τεχνική της αυτοπροσωπογραφίας, και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένας μικρός καλλιτέχνης και με παιχνίδι την φαντασία του θα δημιουργήσει το νέο του χαρακτήρα. Αυτός ο καινούργιος χαρακτήρας θα εξελιχθεί σε ηθοποιό μέσα απο ένα κόσμο αλλιώτικο, τον κόσμο του Playback Theatre.

Η σημασία αυτής της προσέγγισης με τα παιδιά, είναι να προκαλέσει την εμβάθυνση του διαλόγου με τη μορφή της δικής τους ερμηνείας ως προς το νέο χαρακτήρα που έχουν στο μυαλό τους και τη χρήση της εικαστικής τέχνης και της τέχνης του θεάτρου.

Η αυθόρμητη και δημιουργική έκφραση έχοντας ως εργαλείο το σώμα και τη φαντασία οδηγεί στην απόλυτη ελευθερία. Η φαντασία όπου ένα μικρό παιδί πολλές φορές ταυτίζεται με ένα ήρωα ένος παραμυθιού ή και από τα κινούμενα σχέδια και η ανάγκη του να γίνει έστω για μία στιγμή αυτός ο χαρακτήρας του ανεβάζει το ηθικό του, την αυτοπεποίθιση του, την αυτοεκτίμησή του, τη δημιουργικότητα του και όχι μόνο.

Η κίνηση και ο ρυθμός του σώματος, (ασκήσεις με το Playback Theatre) οι δοκιμές αρκετών νέων κινήσεων, ως μια μορφή έκφρασης γίνεται αποδεκτή από τους άλλους, και οδηγεί στην γνώση του εαυτού μας.

Το εργαστήριο αυτό έχει ως βασικό στόχο την εμψύχωση και τη διευκόλυνση των παιδιών για την ολοκληρωτική έκφρασή τους καθώς και την επαφή τους με την πασχαλινή μας παράδοση.

Μέσω του αυτοσχεδιασμού (Playback Theatre) θα έχουν την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν χαρακτήρες και συναισθήματα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν συνηθίζουν να εκφράζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Οι Τέχνες είναι ένας κόσμος όπου τα κρυμμένα χαρακτηριστικά και οι επιθυμίες μας βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν, μιας και αυτοσχεδιάζοντας δίνουμε φωνή στα σκοτεινά-απόκρυφα σημεία του εαυτού μας. Με τη μάσκα μιας άλλης προσωπικότητας γίνεται πιο εύκολη η έκφραση των μπλοκαρισμένων μας συναισθημάτων.

Το εργαστήριο αποτελεί ένα χώρο χωρίς κριτική, στον οποίο το κάθε παιδί θα νιώσει σίγουρο και ελεύθερο να εκφραστεί και να κινηθεί. Επίσης, θα κυριαρχεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, παιχνιδιού και ομαδικότητας.

Θα σας περιμένουμε στο Πασχαλινό μας εργαστήρι, στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας από τις 25-27 Απριλίου!

——————————-

H Μαρία Κυριάκου γεννήθηκε στην Λάρνακα όπου και διαμένει. Έχει (ΒΑ) πτυχίο Εικαστικού από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, Μεταπτυχιακό στις Θεραπείες μέσω Τεχνών (MA) στο Πανεπιστήμιο Σπουδών «ROMA TRE» Ρώμης Ιταλία, και Συντονίστρια και ηθοποιός του Playback Theatre της Ιταλικής σχολής Playback Theatre παράρτημα του Ιnternational Playback Theatre School. Είναι η πρόεδρος του σωματείου Θαλλέω Cyprus Playback Theatre and Arts Therapy. Διοργανώνει ευρωπαϊκά προγράμματα δουλεύοντας με νέους και τις τέχνες καθώς και με τις Θεραπείες μέσω Τεχνών και του Playback Theatre. Εργάζεται ως Θεραπεύτρια μέσων των τεχνών, εκπαιδεύτρια σε βιωματικά εργαστήρια δημιούργικών τεχνών και του Playback Theatre για ενήλικες, έφηβους και παιδία.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Εβραία του Μπρέχτ από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, με πρωταγωνίστρια τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Νικολαϊδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes Η ΕΒΡΑΙΑ του Μπρέχτ ανέβηκε από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, σε ένα νεο πλαίσιο παραστάσεων, όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε αυτή

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

error: Content is protected !!