Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τους Υγροβιότοπους.

maxresdefault

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 10.30π.μ στην Αλυκή Λάρνακας.

Θα μιλήσει εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, του αρμόδιου τμήματος για τους υγροβιότοπους.

Εκ μέρους του ΠΚΛ θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κινήματος Γιώτα Δημητρίου και σύντομη ομιλία η περιβαλλοντολόγος και μέλος του Συμβουλίου του ΠΚΛ Χριστίνα Νικολάου.

Στην εκδήλωση θα προσφερθεί καφές (μια προσφορά του Coffeel Island στην Στρατηγού Τιμάγια στη Λάρνακα)

————————————————————–

Υγροβιότοπος(κατά την Βιολογία), ή αλλιώς υγρότοπος (κατά την Εδαφολογία) ονομάζεται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά έχει υγρό υπόστρωμα για μεγάλο διάστημα του έτους

Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες τις εκτάσεις που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά τη ρηχία δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα. Oυσιώδη γνωρίσματα της μεταβατικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των μόνιμα κατακλυσμένων και των καθαρά χερσαίων περιοχών είναι η παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και η ύπαρξη υδρομορφικών εδαφών, δηλαδή εδαφών που ανέπτυξαν ειδικά γνωρίσματα ως αποτέλεσμα της υψηλής υπόγειας στάθμης νερού (Ramsar).
Το σύμπλεγμα των Αλυκών της Λάρνακας είναι ένας από τους δύο μοναδικούς υγροβιότοπους της Κύπρου, οι οποίοι παρουσιάζουν διεθνές ενδιαφέρον, λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας. Ο υγροβιότοπος αυτός περιλαμβάνει τέσσερεις λίμνες, την Αλυκή, την Ορφανή, τη Σορό και τη μικρή λίμνη του αεροδρομίου, η οποία ήταν μέρος της Ορφανής αλλά αποκόπηκε με την κατασκευή του διαύλου του αεροδρομίου. Ο υγροβιότοπος περιλαμβάνει επίσης, τις εκτεταμένες αλοφυτικές βιοκοινωνίες στις παρυφές των λιμνών, καθώς και το δάσος Τεκκέ στα δυτικά και το δάσος του Παττίχειου στα ανατολικά της Αλυκής.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!