Ο Αυγερινός Σανταμάς στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας

avge

Όλοι οι γονείς θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους σωστές και γερές βάσεις, από μικρή ηλικία το ίδιο έκαναν και οι δικοί μου γονείς. Ήταν το 1999 όταν η μάνα μου με πήρε από το χέρι και με πήγε σ’ ένα παλιό αρχοντικό στην περιοχή του Αη Γιάννη στη Λάρνακα. Μια μικρή πινακίδα απ’ έξω, έγραφε «Θέατρο Αντίδοτο».
Για μένα το θέατρο μέχρι τότε ήταν κάτι «που έκαναν οι μεγάλοι». Είχα πάει σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις με τους γονείς μου στο εξωτερικό αλλά τίποτα παραπάνω. Η μητέρα μου όμως είχε δει «κάτι» σε μένα και πίστεψε ότι η ικανότητά μου να διηγούμαι με μεγάλη ευκολία φανταστικές ιστορίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σ’ αυτό το θεατρικό εργαστήρι.

Εκεί γνώρισα το Ξενάκη Κυριακίδη (ιδρυτή του «Θέατρο Αντίδοτο» και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας). Η αγάπη του για το θέατρο έγινε πολύ σύντομα και δική μου αγάπη.

Τα χρόνια περνούσαν δημιουργικά μέχρι που το Α´ Βραβείο στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και το ταξίδι που το ακολούθησε το 2002, ρίζωσαν το θέατρο μέσα μου και έτσι οι θεατρικές σπουδές ήταν πλέον κάτι το αναπόφευκτο.

Με την επιστροφή μου στην Κύπρο ο Ξενάκης μου πρόσφερε μια θέση καθηγητή στο ανερχόμενο τότε Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους.

Όταν έβαλα το πόδι μου στην είσοδο του θεάτρου ένιωσα ξανά παιδί. Ο ενθουσιασμός μου ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Αυτή τη φορά όμως, ήξερα τι πάει να πει θέατρο!

Η πρώτη μου ομάδα, ως καθηγητής πλέον, συνεχώς μεγάλωνε, οι παραστάσεις έγιναν τακτικές και το θεατρικό εργαστήρι άλλαξε μορφή. Με την ονομασία Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα βάλαμε σαν στόχο να παρουσιάζουμε πλέον τις θεατρικές μας παραστάσεις κάνοντας περιοδείες σε διάφορους χώρους και κοινότητες σε συνεργασία με άλλα μη κερδοσκοπικά σχήματα και σχολεία. Παράλληλα η ομάδα ασχολείται με τη δημιουργία μικρών ταινιών όπως επίσης και με τη συγγραφή θεατρικών σεναρίων τα οποία και ανεβάζουν στη σκηνή οι ίδιοι οι μαθητές.

Μπορώ πλέον να πω με σιγουριά ότι αυτή η ομάδα δεν είναι μόνο μαθητές μου αλλά και απίστευτοι φίλοι μου!

Με τη νεανική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας συναντιόμαστε κάθε Πέμπτη στις 6.30μμ και δουλεύουμε πάνω σε θεατρικές έννοιες όπως αυτοσχεδιασμό και δραματοποίηση. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι μαθαίνουμε να κινούμαστε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα στο χώρο, δουλεύοντας έτσι και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην έννοια «ομάδα». Το γνωστό “team building” είναι αυτό που κάνει αυτή την ομάδα τόσο πετυχημένη.

Με τη νέα χρονιά, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας μετακομίζει σε νέο, μεγαλύτερο χώρο με σχέδια να στεγάσει νέα τμήματα σεναριογραφίας, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας και σκηνοθεσίας που θα ενισχύσουν το “κομμάτι” θέατρο και θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν και αυτές τις πτυχές του θεάτρου.

Αυγερινός Σανταμάς

——————————————————

Ο Αυγερινός Σανταμάς γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου και διαμένει από το 2011. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Hull στην Αγγλία, στο Scarborough Campus όπου και αποφοίτησε το 2010 με το Bachelor of Arts in Theatre and Performance.
Μελέτησε και εφάρμοσε μεθόδους σύγχρονων καλλιτεχνών όπως των, Augusto Boal, Igor Štromajer, Franco B και Orlan.

Ασχολήθηκε με μεθόδους όπως το «Αόρατο Θέατρο», το «Θέατρο Εικόνα», το «Θέατρο Φόρουμ», «Live Art» και πολλές άλλες. Εργάζεται στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας από το 2011 ως καθηγητής και σκηνοθέτης θεάτρου. Έχει συνεργαστεί με την Επίτροπο Δικαιωμάτων του παιδιού, με την Ομοσπονδία Συνδέσμου Γονέων Λάρνακας και με κάποιες Κοινότητες στην Κύπρο. Παράλληλα εργάστηκε στο «Θέατρο Αντίδοτο» ως ηθοποιός μέχρι και το 2014 όπου και έπαυσε να λειτουργεί.
Εργάζεται επίσης ως καθηγητής Θεατρολογίας στο ιδιωτικό σχολείο Med High από το 2015.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!