Τιμήθηκαν ταλαντούχοι, γνωστοί καλλιτέχνες της Λάρνακας!

1Το Alexander College/UWE στη Λάρνακα, διοργάνωσε εκδήλωση μέσα από την οποία τίμησε καλλιτέχνες της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας, οι οποίοι έχουν φωτίσει το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του καινούριου κλάδου σπουδών “Θεάτρου και Υποκριτικής” στο Alexander College/UWE.


Τιμήθηκαν οι:
Αγνή Τσαγγαρίδου Scott,
Κρίστοφερ Γκρέκο,
Κίκα Γεωργίου,
Έλενα Χατζηαυξέντη,
Κώστας Μαννούρης,
Μανώλης Αναστασίου.

Τα αγαλματίδια για τις Άγνη Τσαγγαρίδου Scott, Κίκα Γεωργίου και Έλενα Χατζηαυξέντη παρέλαβαν οι γονείς τους, αφού και οι τρεις ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (Βρετανία και Ελλάδα).

Τα αγαλματίδια παρέδωσαν στους καλλιτέχνες: Δήμαρχος Λάρνακας κ. Λουρουτζιάτης, Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευαγγελίδης, ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, Αρχισυντάκτρια Ράδιο Πρώτο Έλενα Παπαμιχαήλ, Σχεδιαστής μόδας και καθηγητής στο Alexander College/UWE Παντελής Παντελή και ο ηθοποιός/σεναριογράφος Λώρης Λοιζίδης.

H ηθοποιός Έλενα Χατζηαυξέντη έστειλε τις ευχαριστίες της μέσω της μητέρας της, κ. 10Χαραλαμπίας Χατζηαυξέντη, η οποία διάβασε τα λόγια της Έλενας προς τους διοργανωτές και τους παρευρισκoμενους:
“Σας χαιρετώ από την Αγγλία. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Και σας ευχαριστώ που στηρίζετε την τέχνη η οποία είναι ένα πρακτικό απαραίτητο ζωτικό εργαλείο για να ζούμε ζωντανοί και όχι πεθαμένοι, για να σκεφτόμαστε και όχι να κοιμόμαστε, για να μιλάμε εμείς και όχι οι άλλοι για μας.
Θέλω μονο να αφιερώσω στον καθένα από εσάς ένα στίχο από τις “Βάκχες” του Ευριπίδη: Τεντώσου! Απλώσου! Σε ό,τι ωραίο δωσου”.

OI 6 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ:

6ΑΓΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΟΥ SCOTT
Η ηθοποιός Αγνή Τσαγγαρίδου Scott, (το Scott είναι το επίθετο του συζύγου της), διαπρέπει στη Βρετανία. Έχει λάβει μέρος σε κινηματογραφικες και θεατρικές δουλειές σε Κύπρο, Βρετανία και Αμερική, αλλά και σε πασίγνωστες βραβευμένες βρετανικές σειρές, όπως την BAFTA βρανευμένη σειρά “Spooks” για το βρετανικό κανάλι BBC, στην βραβευμένη με Emmy σειρά “House of Saddam” για τα κανάλια BBC και HBO, στην βραβευμένη με BAFTA σειρά “Shadow Line” του Hugo Blick. Ξεκίνησε στο γνωστό κανάλι 4-HBO με την “Hamburg Cell” σε σκηνοθεσία της βραβευμένης σκηνοθέτης Antonia Bird. Επίσης πρωταγωνίστησε δίπλα από τον Matthew Modine στην ταινία “Opa” σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Udayan Prasad. Προσφατα έπαιξε στην τηλεταινία “The Red Tent” βασισμένη στο μυθιστόρημα της Anita Diamant για το Lifetime channel της Αμερικής. Μια ταινία η οποία θα βγει στους κινηματογράφους την Άνοιξη του 2016, επίσης πρόσφατα έπαιξε στην Αμερικανική ταινία “Christ the Lord” βασισμένη στο μυθιστόρημα της Anne Rice και με σκηνοθέτη τον Cyrus Nowrasteh. Μερικοι από τους θεατρικούς της ρόλους της ειναι η Μαρίνα στο έργο “Περικλη” του William Shakespeare για το New Jersey Shakespeare festival, στην “Ηλεκτρα” του Σοφοκλη στο Hartford Stage της Αμερικής, και στην Αγγλία στην “Οδύσσεια” σε διασκευή και σκηνοθεσία του David Farr για το Bristol Old Vic, Liverpool Everyman and West Yorkshire playhouse.

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΓΚΡΕΚΟ 8
Η προσφορά του στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ίσως, να είναι ο μοναδικός Κύπριος ηθοποιός με τόσες πολλές κινηματογραφικές δουλειές. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Κύπριους ηθοποιούς. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει αρκετές κινηματογραφικές ταινίες εντός και εκτός Κύπρου, θέατρο (σε Κύπρο και Λονδίνο) και φυσικά αρκετές τηλεοπτικές σειρές στην Κυπριακή τηλεόραση. Οι σειρές εποχής στο κρατικό μας κανάλι (ΡΙΚ) έχουν συνδράμει ώστε το όνομα του να βρίσκεται πλεόν στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς Κύπριους ηθοποιούς.

9ΚΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Στα 17 της πήγε στο Σικάγο, όπου σπούδασε μουσική και ειδικεύτηκε στο τραγούδι τζαζ. Αλλά δεν ακολούθησε επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι. Εχει βρει δικούς της δρόμους για να τραγουδά, οργανώνει δικά της live, όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Fernando Rubio, Peter Stein, Φώτης Νικολάου, Νίκος Μαστοράκης, και άλλους γνωστούς. Συμμετείχε στην κινηματογραφική ταινία, “Η Πόλη των Παιδιών”  του Γιώργου Γκικαπέππα, για την οποία κέρδισε τον Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιου από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και το Βραβείο Κοινού του SevenArt. Τον τελευταίο χρονο έχει συμμετάσχει σε τρεις κινηματογραφικές παραγωγές, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα, το “Sunrise in Kimmeria” του Σάιμον Φαρμακά και το “Boy on the Bridge” του Πέτρου Χαραλάμπους, τα οποία θα παρουσιαστούν του χρόνου στους κινηματογράφους. Για την επόμενη θεατρική χρονιά θα εμφανίζεται στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα, στην “Όπερα της Πεντάρας” του Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά με τους Blaine L. Raininger, Καριοφιλιά Καραμπετη,Χρίστο Λούλη, κα.

ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΑΥΞΕΝΤΗ 41
Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Ειναι απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και έχει δίπλωμα στο κλασικό τραγούδι από το Ελεύθερο Ωδείο Αθηνών. Επίσης, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Θέατρο και την Εκπαίδευση από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Στην καλλιτεχνική της πορεία έχει δουλέψει στο θέατρο στην Κύπρο, στην Αθήνα, στην Ιταλία και στην Αγγλία σε πάρα πολλές παραστάσεις όπως “Youkali, The pursuit of hapinness” στο Λονδίνο (2014), “Τίκι Τακ” στο Ίδρυμα Τεχνών Κάνθου (2015), “Γράμματα στη Μητέρα” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2015), “Όπου μας βγάλει ο δρόμος 1 & 2”, Σκηνοθεσία Νίκος Ευαγγέλου, στο Φεστιβάλ Λάρνακας (2014), “Αιώνες Μακριά από την Αλάσκα” και στο “Ο Θεός της Σφαγής” στο Θέατρο Διόνυσος [2013], “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, Σκηνοθεσία: Β. Θεοδωρόπουλος, Φεστιβάλ Επιδαύρου, 2012, “Ένας Όμηρος” του Μπρέταν Μπίαν, Σκηνοθεσία: Τ. Λύγαρη, Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ, Αθήνα, [2011-2012], “Η κόρη της Καταιγίδος” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Χαρ. Γωγιός, Σκηνοθεσία: Αλ. Ευκλείδης, Φεστιβάλ Αθηνών, Αθήνα, 2010, “Rubies and Rubbish” της Μαρίας Κυριάκη, Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκη, Διπλό Καφέ, Αθήνα, [2010-2011], “Οιδίποδας Τύραννος” του Σοφοκλή, Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Αθήνα, 2010, “Στην εξοχή” του Μάρτιν Κριμπ, Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου, Θέατρο Κάππα, Αθήνα, 2009-2010, ” Persae”, Σκηνοθεσία: Fabio Tolledi, Astragali Teatro, Lecce, Ιταλία, 2006 κ.α. Στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση συμμετείχε στις παραγωγές: “Εκείνο το καλοκαίρι”, ΑΝΤ1 Κύπρος [2012-2013], “Υα Υι Υιο” σε σκηνοθεσία Κρις Οικονομίδη, Αθήνα, 2011, J.A.C.E. σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραμαγκιώλη κ.α. Επίσης έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χαραλαμπος Γωγιός, κ.ά. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

11ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΝΟΥΡΗΣ
Ο Κώστας Μαννούρης είναι ένας νέος ταλαντούχος συγγραφέας O Σταμάτης Κραουνάκης έχει πει γι αυτόν:  “Είδα έναν νεότατο θεατρικό συγγραφέα από την Κύπρο. Κώστας Μαννούρης λέγεται. Λόγος μεστός κι ολοκληρωμένος. Δημιουργικός οίστρος”.
Το θεατρικό του έργο “Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου” κατάφερε να είναι ανάμεσα στα υποψήφια για τα βραβεία ΘΟΚ. Στην επίσημη τελετή στις 23 Μαρτίου κέρδισε το πρώτο βραβείο του ΘΟΚ για το θεατρικό του αυτό έργο. Παράλληλα, η ποιητική του συλλογή “Ουδέτερον ήμιση” κυκλοφόρησε πέρσι, και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 12
Η συμμετοχή του,για χρόνια, στις “Πατάτες Αντιναχτές” και τώρα στην πετυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 “Πρώτη Σταγόνα” είναι οι δυο βασικότεροι ίσως λόγοι για τους οποίου έχει καθιερωθεί στην κυπριακή τηλεόραση. Αλλά το βιογραφικό του δεν σταματά εκεί αφού έχει λάβει μέρος και σε θεατρικές αλλά και κινηματογραφικές δουλειές. Το Alexander College /UWE αποφάσισε να τον τιμήσει επειδή είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος έχει καθιερωθεί στην κυπριακή τηλεόραση, ιδιαίτερα με το χιουμορίστικο του ύφος. 

023457

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!