Σαββίνος Παρασκευά «Η Λάρνακα μπορεί» LarnaCan Indoor SkatePark

1
Για τους Λαρνακείς δεν χρειάζεται συστάσεις, για τους υπόλοιπους να αναφέρουμε ότι σπούδασε Καλές Τέχνες στην Βοστώνη των ΗΠΑ και για 11 χρόνια διατηρούσε το δικό του στούντιο/γκαλερί, «Aφυδάτων», στην Λάρνακα, ήταν ο δημιουργός του «LarnaCan Graffiti Jams» στη πόλη του Ζήνωνα που για 4 χρόνια ήταν ένας θεσμός ο οποίος κατάφερε να «ντύσει» κεντρικά σημεία της πόλης.
Σήμερα ανοίγει το πρώτο Indoor Skate Park στη Λάρνακα με το ίδιο όνομα «LarnaCan»,  ίσως γιατί εξακολουθεί να πιστεύει πως η Λάρνακα, μπορεί.
Κυρίες και κύριοι, αν και δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις, (το συζητούσαμε για μήνες), ο Σαββίνος Παρασκευά μας μιλά γι αυτό το νεο του χώρο, για το new hot spot in town, για το Indoor Skate Park.
Γιατί, πως να το κάνουμε; Κάποιοι καλλιτέχνες παραμένουν αυθεντικοί σαν παιδιά και ο Σαββίνος αδιαμφισβήτητα ανήκει σε αυτούς.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πότε ξεκίνησες την λειτουργία του «LarnaCan» Indoor Skate Arena εδώ στην καρδιά της Λάρνακας;
Τον Οκτώβριο του 2014.

Και είναι ένας τεράστιος χώρος!
Ναι, πρόκειται για 730 τετραγωνικά, με 4 διαφορετικες πιστες-Ραμπες, Café/ Skateshop, balcony view, αυλή, κτλ.

Tην διακόσμηση του χώρου η οποία διαθέτει πολλή τέχνη (Graffiti ) ποιος την ανέλαβε;
Με το που είδα τον χώρο αμέσως φαντάστηκα και το πως θα γινόταν, έτσι ανέλαβα εγώ το interior design και νομίζω… φαίνεται (χαμογελά).  Τα Graffiti στους τοιχους τα δημιούργησαν οι :  Wonabc, Jasone, Lune, Sofos, Jup,  Born, Sk, Sanon και Reaper .
Ήταν ένας χώρος κλειστος για 4 χρόνια και χρειάστηκε αρκετή δουλειά, αλλά με το που είδα το μέρος οραματίστηκα το πως θα μπορούσε να μεταμορφωθεί. Αναζητούσα ένα αρκετά μεγάλο χώρο ο οποίος να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και βρήκα αυτό που ήθελα.

1558473_1405062779764282_280719683_nΤι είναι αυτό που ωθεί ένα καλλιτέχνη σαν κι εσένα να πρωτοστατήσει στα Graffiti Jams, (ήσουν ο διοργανωτής αυτού του θεσμού που κράτησε για 4 χρόνια και για πρώτη φορά είχε γίνει στη Λάρνακα) και τώρα να πρωτοστατείς με ένα indoor Skatepark, με το ίδιο πάλι όνομα, LarnaCan;
Δεν ξέρω τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον…Νομιζω είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε πάντα, από παιδιά, τόσο να ζουμε σε μια βαμμένη πόλη με χρωματα όσο και το skate sceene, θυμάμαι μικροί πηγαίναμε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης («Φοινικούδες») και με τις ώρες αφηνόμασταν στο skate. Απλά τώρα συνεχίζουμε αυτά που κάναμε και ως παιδιά….κάπως έτσι. Na σου αναφερω οτι το επομενο  «LarnaCan 5 Graffiti Jam” θα γινει στην αυλη του Skatepark τελη Μαιου.

Άρα δεν εγκαταλείπεις τα παιδικά σου όνειρα, ψάχνεις τρόπους να τα κρατάς μέσα στην ζωή σου σήμερα ως ενήλικας, είτε ως επάγγελμα, είτε ως χομπυ…
Μάλλον ναι, αυτό είναι, γυρίζουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια.

Στο εξωτερικό το Skate boarding είναι πιο διαδεδομένο;
Ναι. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν κλειστα skate parks και υπάρχουν βεβαίως και αρκετά εξωτερικά τα οποία επιβάλλονται, έτσι ώστε να δίνουν την ευκαρία στα παιδιά και στη νεολαία να ξεκολλήσουν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο μη ωφέλιμο και να βγουν έξω. να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.
Πρόκειται για ένα άθλημα το οποίο απαιτεί συγκέντρωση, στοχο και ισοροπια. Ξεκινώντας όλοι από το street skate και συνεχίζοντας μετά στις ράμπες, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Από ποιες ηλικίες μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει;3
Στην ηλικία των 5-6 είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει. Ο μικρότερος που έχουμε σήμερα εδώ είναι πεντέμιση ετών.
Κάνουμε 3-4 μαθήματα, μαθαίνει το παιδί τα βασικά και μετά μπορεί μόνο του να προσπαθεί και να βελτιώνεται. Αν όμως επιθυμεί να πάει σε άλλο επίπεδο (στις  πιο δυσκολες πίστες,Tricks, κτλ), τότε μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματα.

Πρόσεξα ότι υπάρχουν αποδυτήρια για αγόρια, αλλά και για κορίτσια. Έρχονται και κορίτσια;
Ναι, αν και τα περισσότερα κορίτσια κάνουν skates (πατινια) κι όχι skate (σανιδα).

Φαντάζομαι οι περισσότεροι γονείς που θα διαβάσουν τη συνέντευξη θα σκεφτούν «μα δεν είναι επικίνδυνο;»
Καταλαβαίνω ότι θεωρείται extreme sport, αλλά σκεφτείτε ότι εμείς, όπως και οι περισσότεροι Skaters ξεκινήσαμε απ’ τους δρόμους χτυπούσαμε καθημερινα και σκεφτείτε επίσης ότι οι δρόμοι μας δεν είναι και οι καλύτεροι. Να τονίσουμε ότι όλα τα παιδιά που έρχονται σήμερα εδώ φορούν τα απαραίτητα προστατευτικά, (κράνη, επιγονατίδες,κτλ), επίσης εδώ, σε αντίθεση με τον δρόμο, υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές. Τα χτυπήματα είναι μέρος του παιχνίδιου οπως και να έχει…

Για σένα Σαββίνο αυτό το νέο project τι σημαίνει; 
Βασικά γίνεται ένα όνειρο μου πραγματικότητα. Το είχα στο μυαλό μου για αρκετό καιρό και τώρα έγινε πραγματικότητα. Η γκαλερί «Αφυδάτων» ήταν κάτι που κράτησε 11 χρόνια, αλλά κάποια στιγμή ένιωσα ότι με κούρασε και ότι ήταν καιρός να γυρίσω σελίδα.  Κατάλαβα ότι η τέχνη στη Κύπρο δεν…. Έτσι το έκανα. Είμαι εδώ, σ’ αυτό το χώρο και συνεχίζω κάτι που έκανα από παιδί, κάτι που αγαπούσα.  Επίσης το γεγονός ότι συναναστρέφομαι με παιδιά και νέους (αφού οι ηλικίες που έρχονται είναι από 5 εως 40) μου δίνει μια θετική ενέργεια και είναι κάτι το οποίο απολαμβάνω πάρα πολύ, όσο κουραστικό κι αν είναι πολλές φορές.

Οι γονείς των παιδιών μπορούν να έρχονται;
Βεβαίως, γι αυτό διαμορφώσαμε τον χώρο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να καθήσουν, να πιουν τον καφέ τους και να παρακολουθούν τα παιδιά τους εν δράσει. Όχι μόνο οι γονείς, αλλά και οποιοσδήποτε θέλει να δει ή να απολαύσει το άθλημα αυτό, μπορεί να έρθει και να παρακολουθήσει.

2Γίνονται Διαγωνισμοι –Skate competitions;
Ναι φυσικά και είναι ανοικτοί στο κοινό. Κάναμε δυο διαγωνισμους μέχρι στιγμής, ένα τα χριστούγεννα κι ένα στο Halloween. Eπίσης στα εγκαίνια είχαμε φέρει δυο Skate/show από το εξωτερικό τα οποία είχαν κάνει skate demo. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε skate events (εντός και εκτός) και να μπορεί να παρακολουθεί και ο κόσμος το θέαμα. Σύντομα θα έχουμε ενα Εvent στις 25 Μαρτίου κοντά στο κάστρο.
Επι της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον χορηγό μας Sushi La για όλη την στήριξη και βοήθεια.

Από τον Οκτώβρη που έχει ανοίξει τις πόρτες του το  Skatepark, πως το έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος;
Ο κόσμος έρχεται, όχι μόνο απ’ την Λάρνακα αλλά και απο άλλες πολεις.

Δεν ήταν ρίσκο για σένα να ξεκινήσεις ένα τέτοιο project; 
Ναι ίσως, αφού για τα κυπριακά δεδομένα είναι κάτι καινούριο, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο. Να σου πω την αλήθεια, θα προτιμούσα να το είχα κάνει με το που επέστρεψα απ’ τις σπουδές μου, πριν χρόνια.

Μήπως επειδή έγινες πρόσφατα μπαμπάς σε επηρέασε στο να ανοίξεις κάτι που είναι συνδεδεμένο με τη δική σου παιδική ηλικία και το οποίο μπορεί να προσφέρει στα παιδιά και κατ’ επέκταση και στο δικό σου παιδί;
Δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Αλλά αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως τώρα νιώθα σαν να έχω 20 παιδιά δικά μου. Κάθε μικρός που έρχεται εδώ είναι σαν να είναι δικό μου παιδί……Νιώθω ευθύνη, ενθουσιασμό και μέσα από τις κουβεντες τους ξαναγίνομαι κι εγώ παιδί. Θεωρώ ότι τα παιδιά σήμερα είναι τυχερά που μπορούν να έχουν κάτι που εμείς ως παιδιά δεν είχαμε, ένα indoor skate park στο κέντρο της πολης.

Ναι αλλά τα παιδιά σήμερα έχουν και πολλές «σειρήνες». Hλεκτρονικά παιχνίδια, social media, κτλ.4
Ναι.  αλλά μην ξεχνάς ότι είναι θέμα χαρακτήρα. Αν επιλέξει να κολλήσει πάνω στην οθόνη, θα είναι δύσκολο να του αλλάξεις γνώμη. Το skate όμως και αν ειναι κόλλημα. Εδώ είναι μια πρόκληση για όλους μας,  μικρούς και μεγάλους. Μόλις αρχίσεις να μαθαίνει το άθλημα αποκτάς αυτοπεποίθηση  και εκεί είναι που το Skate γίνεται μια ωραία “μανία”.. Απαιτεί  θέληση και συγκέντρωση. Επίσης είναι ένα άθλημα που ξεκινησε απ τους δρόμους, παρόλο που σήμερα “μπαίνει” και στα καλύτερα σπίτια. Έχω δει παιδιά ηλικίας  8 ετών να κάνουν τεράστια βελτίωση μέσα σε μόνο 2-3 μηνες. Η χαρά είναι τεράστια.

Ο πιο μεγάλος που έρχεται εδώ για skate τι ηλικία έχει;
Ο πιο μεγάλος είμαι εγώ! (Γέλια!) Αλλά οκ, έχουμε και άλλους τριαντάρηδες οι οποίοι έρχονται για να  ρολάρουν και θυμηθούν τα παλιά.

Λοιπόν Σαββίνο, με την τέχνη τι θα γίνει; Να θεωρήσω ότι έβαλες μια τελεία; Μια άνω τελεία ίσως;
Καταρχάς, ακόμη κι εδώ στο Skatepark υπάρχει πολλή τέχνη, κι αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς απ’ το πρώτο λεπτό που μπαίνει μέσα. Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω τελεία στην τέχνη. Συνεχίζω την τέχνη, το βάψιμο γενικά, αλλά από άλλα μετερίζια πλέον…Υπάρχουν κάποια σχέδια, αλλά δεν είναι η κατάλληλη ώρα να τα πούμε.

Τέλος, γιατί LarnaCan; Τι σημαίνει για σένα αυτό το όνομα με το οποίο ονόμασες τα Graffiti Festivals στη Λάρνακα και τώρα αυτό το Indoor Skatepark;
 Σίγουρα αγαπώ  τη Λάρνακα, όσο παράξενη πόλη και αν είναι. Πολλοί αδίκως  την υποτιμούν. Νομίζω το λογοπαίγνιο λέει από μόνο του τι σημαίνει. Σημαίνει πως στη Λάρνακα μπορούμε!

MORE INFO:
Το LarnaCan Indoor Skate Arena βρίσκεται στην Κωστάκη Παντελίδι 21
Τηλέφωνο: 24622722
Eίναι ανοικτό Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 4.00 – 8.00 και Σάββατο και Κυριακή 2.00 – 8.00
Παραδίδονται μαθήματα για όλες τις ηλικίες καθε Τριτη και Παρασκευη απο τις 4:00-5:30 με ραντεβου
Εντός του χωρου: γίνεται διοργάνωση γενεθλίων για παιδιά γυμνασίου και μεγαλύτερες ηλικίες.
Επισης  υπάρχει κατάστημα Skateshop / 
Graffiti με τις καλυτερες μαρκες του ειδους, υπάρχουν αποδυτήρια, Lockers και showers, επίσης υπάρχει χώρος για να παρακολουθεί κάποιος τους Skaters εν ώρα δράσης.
Η σελίδα του LarnaCan Indoor Skate Arena στο Facebook Page: LarnaCan indoor skate arena

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!