Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Yeter”

 Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Καταφέραμε να κάνουμε τα πιο απίθανα κόλπα με την τεχνολογία, να πάμε στο φεγγάρι, αλλά δεν μπορέσαμε να εμπεδώσουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και κάπως έτσι πάνω σε αυτή την αδυναμία αντίληψης συνεχίζονται οι πιο άθλιες κτηνωδίες σε κάθε γωνιά της γης.
Και εμείς; Εμείς με «διαδικτυακές επαναστάσεις» κάμποσα like στο facebook, διάφορα status (ποιος θα γράψει –ή θα αντιγράψει- το καλύτερο)  και αρκετά tweets στο twitter συνεχίζουμε το βιολί μας, κάνουμε κριτική και εξυπνάδες.
Ο «κόσμος καταρρέει και εσείς το παίζεται ωραίοι» (οπως γράφτηκε σε κάποιο σε τοίχο).

Στις 14  Φεβρουαρίου (το περασμένο Σάββατο) –όχι δεν μ’ ενδιαφέρει ο Άγιος Βαλεντίνος-  χιλιάδες γυναίκες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας κατέβηκαν στους δρόμους για να φωνάξουν για τον βιασμό και δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Ozgecan Aslan.
Την προηγούμενη μέρα η αστυνομία είχε βρει τη σωρό της 20χρονης φοιτήτριας σε κοίτη του ποταμού κοντά στην πόλη Μερσίν. Η νεαρή απήχθη την Τετάρτη όταν επέστρεφε στο σπίτι της με το λεωφορείο. Ο οδηγός του λεωφορείου προσπάθησε να τη βιάσει, αφού οδήγησε το λεωφορείο σε απομονωμένο μέρος, και εκείνη τον απέκρουσε με σπρέι πιπεριού. Τότε εκείνος τη μαχαίρωσε και τη χτύπησε στο κεφάλι με σιδερένιο σωλήνα.
Μετά τον μαρτυρικό θάνατο της 20χρονης, ο δολοφόνος ζήτησε την βοήθεια του πατέρα του και ενός φίλου για να καλύψει τα ίχνη του, αλλά ευτυχώς αποκαλύφθηκαν και οι τρεις.
Η βαρβαρότητα του εγκλήματος προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή, ενώ γυναικείες οργανώσεις  μέσα από διαδηλώσεις φώναξαν ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Από  τις γυναικοκτονίες στη πόλη Χουάρεζ του Μεξικού μέχρι την απάνθρωπη βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη, το γυναικείο αίμα ρέει και η βία συνεχίζεται με θύματα τις γυναίκες!

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA).images
«Είναι ένα κακό σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο δρόμο, δεν είναι ασφαλείς στο χώρο εργασίας τους, και τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε μέσα στο σπίτι τους», δήλωνε πέρσι (Μάρτιο 2014) ο διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού FRA,  Μόρτιν Κιάερουμ.
Υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες  μέσα στην Ευρώπη έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας. Από αυτές τις γυναίκες ένας αριθμός περίπου 3,7 εκατομμύρια έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης κατά τους 12 μήνες πριν από τη μελέτη, διευκρινίζει ο FRA.
Οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι τρομακτικοί.  Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί το μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής. Εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου δεν δικαιούνται να μορφωθούν, να εργαστούν, να κυκλοφορήσουν «ασυνόδευτες». Χιλιάδες γυναίκες λιθοβολούνται μέχρι θανάτου για εγκλήματα «τιμής».
Δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες πουλιούνται και αγοράζονται καθημερινά στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της σωματεμπορίας και της πορνείας. Πάνω από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η βία στην οικογένεια δεν θεωρείται έγκλημα, ενώ σε 127 χώρες ο βιασμός εντός γάμου δεν είναι ρητά ποινικοποιημένος. Κάθε δέκα μέρες μία Σουηδή και δύο Γαλλίδες κακοποιούνται μέχρι θανάτου από το σύντροφό τους.  Στην Αμερική τρεις γυναίκες κάθε μέρα δολοφονούνται από το σύντροφό τους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι διάφοροι οργανισμοί παρακολουθούν με απάθεια (συγνώμη, αλλά οι ανακοινώσεις που γίνονται για χάριν των φλας δεν μετρούν, μόνο τα δραστικά μέτρα και οι διαδηλώσεις στους δρόμους και απο αυτά δεν…)

Κατά τη διάρκεια της κηδείας της OzgecanAslan στην πόλη Μερσίν στην νοτιοανατολική Τουρκία, οι γυναίκες αψήφησαν τον Ιμάμη ο οποίος τις κάλεσε να μείνουν στο πίσω μέρος της πομπής. Οι γυναίκες όχι μόνο βγήκαν μπροστά, αλλά κουβάλησαν και το φέρετρο!

Οι γυναίκες στην Τουρκία είναι αδελφές μας, οι γυναίκες όλης της γης είναι μάνες και αδελφές μας!
Η απάθεια προς τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των γυναικών είναι ακόμη μια μαχαιριά σε κάθε δολοφονημένη ή κακοποιημένη γυναίκα από τις εκατομμύρια που υπάρχουν σε αυτό τον πλανήτη εν έτει 2015.

Yeter!
(Υeter=Φτάνει πια!)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!