Προσβολή του Πολιτισμού και των Δημοκρατικών θεσμών‏

Ανακοίνωση Δ.Σ. Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή σχετικά με τις έκρυθμες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην έδρα του Μουσείου στα Πλατανίστεια

xampisΠροσβολή του Πολιτισμού και των Δημοκρατικών θεσμών
Με αφορμή πρόσφατο γεγονός το οποίο για άλλη μια φορά προκαλεί την αναστάτωση και την απογοήτευση μας, το Δ.Σ. της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή εκφράζει απερίφραστα την αγανάκτηση και τη λύπη του για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη και πολεμική συμπεριφορά εκ μέρους της τοπικής αρχής του χωριού Πλατανίστειας έναντι στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα που δημιουργεί η οικογένεια του κοινοτάρχη και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατανίστειας στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή προσβάλλουν με τον χειρότερο τρόπο τον Πολιτισμό και τους Δημοκρατικούς θεσμούς του τόπου:

1. Κοροϊδευτική συμπεριφορά με την εναπόθεση στην είσοδο του Μουσείου κλούβας σκύλου με ψεύτικο παιγνίδι-σκύλο μέσα. Απομάκρυνσή της από τον προηγούμενο κοινοτάρχη και επανατοποθέτησή της από τους εμπνευστές της.

2. Επανειλημμένα μπλοκαρίσματα αυτοκινήτων επισκεπτών του Μουσείου από αυτοκίνητα της οικογένειας του κοινοτάρχη, η οποία εγκαταλείπει την οικία της, για να μην ελευθερώσει τα αυτοκίνητα, όταν χρειάζεται να αναχωρήσουν! (Καθηγήτριες από τη Λεμεσό, χαράκτρια από τη Ρουμανία).

3. Κατ’ εξακολούθηση ασφυκτικό κλείσιμο της εισόδου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή από αυτοκίνητα της οικογένειας του κοινοτάρχη.

4. Κατ’ εξακολούθηση εκδίωξη μαθητών Δημοτικών Σχολείων Λεμεσού από την πλατεία μπροστά στο Μουσείο. (Άγιος Νικόλαος Λεμεσού και GalacticaSummerSchool).

5. Κατάληψη του ανθώνα του Μουσείου από την οικογένεια του κοινοτάρχη και δημιουργία λαχανόκηπου για τις ανάγκες της.

6. Αποκοπή δέντρου μαυρομάτας από τον ανθώνα του Μουσείου.

7. Η πλατεία μπροστά στο Μουσείο, η οποία διαμορφώθηκε και πλακοστρώθηκε εξ ολοκλήρου από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού το 2010, μετατράπηκε σε αυλή της οικίας του κοινοτάρχη και στήθηκαν σε αυτή δύο παράνομα γκαράζ αυτοκινήτων, ένα για το αυτοκίνητο του κοινοτάρχη και ένα για άλλον γείτονα. (Η Αν. Έπαρχος Λεμεσού, με επιστολή της στον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών το 2013 τον πληροφορούσε ότι το γκαράζ του κοινοτάρχη στεγάζει το πυροσβεστικό όχημα της κοινότητας γεγονός που δεν ισχύει αφού από την αρχή μέχρι σήμερα στεγάζει μόνιμα το μερσεντές του κοινοτάρχη, ενώ το πυροσβεστικό όχημα είναι μόνιμα αστέγαστο!).

8. Επέμβαση στον υδρομετρητή του Μουσείου με αποτέλεσμα την ένδειξη υπερβολικής και ανεξήγητης κατανάλωσης νερού στον λογαριασμό. (Η επέμβαση έγινε σε τριμηνία στη διάρκεια της οποίας ο κοινοτάρχης μετακίνησε τον υδρομετρητή, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε εκπροσώπου του Μουσείου).

9. Επιβολή διπλής φορολογίας στην Εταιρεία Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. (Ύστερα από ενστάσεις δύο χρόνων στον Έπαρχο, Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών και Επίτροπο Διοικήσεως, η φορολογία διορθώθηκε τον Δεκέμβρη 2014).

10. Επιβολή από το Κοινοτικό Συμβούλιο φόρου θεάματος €500. (Ύστερα από ένσταση της Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στον Έπαρχο, και Ιεραρχική Προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών η φορολογία κρίθηκε αδικαιολόγητη και διαγράφηκε).

11. Ανέγερση τοίχου από σακούλες γεμάτες χαρούπια μπροστά στην πρόσοψη του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και ολοκληρωτική κάλυψη της πρόσοψης του Μουσείου.

12. Ανέγερση, από γείτονα, παράνομων σιδερένιων και ξύλινων κατασκευών – κλουβιών και εγκατάσταση σε αυτά ορνίθων και κουνελιών, σε τεμάχιο γης που παραχωρήθηκε στο Μουσείο από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών για δημιουργία χώρου στάθμευσης. (Η επιστολή του Μουσείου στο Κοινοτικό Συμβούλιο για να πάρει μέτρα απομάκρυνσης των κατασκευών, παραμένει αναπάντητη πολλούς μήνες και οι κατασκευές εξακολουθούν να παραμένουν στο ίδιο σημείο. Το γεγονός αυτό είναι εις γνώση και της Αν. Επάρχου Λεμεσού και της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού).

13. Προκλητική τοποθέτηση σιδερένιων σχαρών στην είσοδο του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και παρεμπόδιση στην πρόσβαση επισκεπτών.

Η απαρίθμηση των πολλών επιθετικών πράξεων εναντίον της Σχολής και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, εναντίον του Πολιτισμού, από σκοτεινά στο νου και στη ψυχή πλάσματα δεν εξαντλείται εδώ.

Ολόκληρο το ιστορικό της απολίτιστης συμπεριφοράς της κοινοτικής αρχής Πλατανίστειας βρίσκεται καταγεγραμμένο στα αρχεία της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, αλλά και κοινοποιημένο μέσα από επιστολές που έχουν αποσταλεί σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες από το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή τα τελευταία τρία χρόνια, όπως στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και στην Επίτροπο Διοικήσεως.

Λυπούμαστε βαθύτατα που το περιβάλλον και οι συνθήκες στις οποίες βρέθηκε το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή δεν μοιάζουν να είναι καθόλου παρόμοιες με την ευγένεια που εκφράζεται στο πιο κάτω απόσπασμα του Περί Κοινοτήτων Νόμου:

«…τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, το συμβούλιο έχει εξουσία- 
(ιγ) Να προβαίνει, με την έγκριση του Επάρχου, σε οποιαδήποτε πληρωμή ή συνεισφορά σε οποιοδήποτε αγαθοεργό ή φιλανθρωπικό σχέδιο ή ίδρυμα και να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ή να συνεισφέρει στη δαπάνη εφαρμογής ή λειτουργίας οποιουδήποτε σχεδίου ή ιδρύματος για μορφωτικούς πολιτιστικούς ή κοινωνικούς σκοπούς.»
Και
 
(κη) Να διοργανώνει, συμμετέχει στη διοργάνωση ή επίβλεψη, ενθαρρύνει ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο προωθεί την πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, μορφωτική, αθλητική και οποιαδήποτε άλλη παρόμοια δραστηριότητα ή εκδήλωση που περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία θεάτρων, μουσείων, βιβλιοθηκών, ορχήστρας, χορωδίας, αθλητικών εγκαταστάσεων, πινακοθηκών… καθώς και την επιβράβευση οποιωνδήποτε προσώπων, σωματείων ή ιδρυμάτων που διακρίνονται σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω δραστηριότητες ή εκδηλώσεις, και την προώθηση γενικά των δημόσιων σχέσεων.»

Δ.Σ. Σχολή Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή
23.01.2015

www.hambisprintmakingcenter.org.cy

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!