Be the Change “Αυτονομία”

Γράφει ο Χρήστος Τούβε 
(από την ωραία Θεσσαλονικη)
Email: touve30@gmail.com

freedom_by_gyaban-d4y03ctΗ αυτονομία είναι μία λέξη που την έβρισκα πάντα θελκτική.Είναι μία λέξη που περιέχει δύο συλλαβές(αυτό-νομία).
Νομία είναι η συστηματοποίηση των νόμων(των εκάστοτε), που πρέπει να ακολουθούνται αναλόγως στην κατηγορία που αναφερόμαστε.
Το δεύτερο συνθετικό της λέξης “αυτό”  αναφέρεται στον εαυτό μας…
Αν το δούμε όλο μαζί, θα συμπεράνουμε ότι αυτονομία είναι το σύνολο των κανόνων που θέτουμε για τον εαυτό μας για να μπορούμε να νιώθουμε ελεύθεροι, αρεστοί και κυρίως αυτόβουλοι στην κοινωνία που ζούμε.
Πόσοι όμως από εμάς έχουν αυτονομία;
Πόσοι από εμάς έχουν θεσπίσει τους νόμους για την ίδια τους την πορεία;
Λίγοι εως και ελάχιστοι.
Από σήμερα λοιπόν ας ψάξουμε λίγο πιο βαθύτερα στο εγώ μας και ας συζητήσουμε για τα θέλω του, τα πρέπει του. Θα διαπιστώσουμε πολλές αποδοχές και ακόμα περισσότερες αρνήσεις.
Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και δύσκολο.
Η αρχή της ψυχολογίας έγκειται στα εγώ και στα μη εγώ.
Ότι μου ταιριάζει και είναι κοντά στα δικά μου θέλω ανήκει στην κατηγορία του “εγώ”.Οτιδήποτε ξένο από εμάς, ανήκει στην κατηγορία του “μή εγώ” .Άρα για να γίνω αυτόνομος, πρέπει πρώτα να κατηγοριοποιήσω τον εαυτό μου και να δω που ανήκω με βάση τα δικά μου δεδομένα.
Αν το κάνω αυτό και βάλω στην ζωή μου όρια και κανόνες, θ’ αρχίσω να οδηγάω σε λωρίδες που έχω χαράξει εγώ.
Η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από γραμμές που φτιάχνω και χαλάω “εγώ” .Σίγουρα δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, αλλά μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του ίδιου μας του εαυτού και να του δίνουμε ένα μπούσουλα, να είναι αυτόνομος στην ίδια του την ζωή.
Αυτή είναι και η διαφορά των ατόμων από τα πρόσωπα. Άτομα είμαστε όλοι, πρόσωπα όμως γινόμαστε με αθροιστικές συμπεριφορές αυτονομίας.
Ένα καλό βιβλίο που θα σας πρότεινα να διαβάσετε, για να δείτε ότι η αυτονομία είναι το ήμισυ του παντός για να έχετε τον έλεγχο της ίδιας σας της ζωής, είναι το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι  “Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης”.
Αν υπάρχει αυτονομία, υπάρχεις στην ανθρωπότητα ως πρόσωπο και όχι ώς άτομο.Αν υπάρχει αυτονομία, τότε δεν μπορεί κανείς να σου πει τι θα κάνεις και πως θα το κάνεις.Εσύ τα ορίζεις και όποιος θέλει ακολουθεί.
Στο παραπάνω βιβλίο στο θέμα της αυτονομίας αναφέρει ότι :
“Αν δεν μ’ αγαπάς επειδή είμαι αυτόνομος και δυναμικός δεν μπορώ να κάνω κάτι.Αν δεν μ’ αγαπάς έτσι όπως είμαι τότε μπορείς να με αφήσεις… Διάλεξες να με αφήσεις την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα..Άνοιξες την πόρτα να φύγεις… Επειδή είμαι αυτόνομος και δεν εξαρτάμαι από κανέναν παρά μόνο από τον ίδιο μου τον εαυτό, το μόνο που έχω να σου πω είναι, κλείσε την πόρτα καθώς φεύγεις…Κλείσε την πόρτα γιατί μπαίνει το κρύο..”

Δες το σαν μία τροφή για σκέψη…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!