Kατακλυσμός στη Λάρνακα, 2014

Kείμενο από το γραφείο Τύπου του Δήμου Λάρνακας
Φωτογραφίες: Γιώτα Δημητρίου, Κατακλυσμός Λάρνακας 2010

«Μια παρέα όλοι μαζί!»
«Λάρνακα Κατακλυσμός 2014, η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή όπως δεν την έχετε ξαναζήσει στο πιο όμορφο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου!»

 

1Κάθε χρόνο η Γιορτή του Κατακλυσμού πραγματοποιείται με όλη τη  μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Επίκεντρο της μεγάλης αυτής γιορτής, η Λάρνακα.
Η αναγκαιότητα διατήρησης των ηθών και εθίμων, οδήγησε εδώ και πολλά χρόνια τον Δήμο Λάρνακας στη δημιουργία μιας διαρκής πολιτιστικής γέφυρας ανάμεσα στην παράδοση και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Η πάνδημη αυτή θαλασσινή γιορτή, αντλεί τις ρίζες της από τη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης, την Ελληνική μυθολογία και την Κυπριακή  λαογραφία και είναι συνδεδεμένη με την πανάρχαια λατρεία του  Άδωνη  και της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη του Ζήνωνα, άρρηκτα δεμένη με την λαϊκή αυτή Πανήγυρη, κατάφερε μέσα από το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει αλλά και να προβάλλει την παράδοση.
Με την ταυτόχρονη λειτουργία τόσο της Κεντρικής Εξέδρας, όσο και της Εξέδρας στην Πλατεία Ευρώπης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό  πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα  θα έχουν τη τιμητική τους. Αναντίρρητα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη μεγάλη αυτή Γιορτή και γνωστά ονόματα καλλιτεχνών, από Κύπρο και Ελλάδα, όπου θα δηλώσουν δυναμικά την παρουσία τους.
Σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε άλλες εποχές, το κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου, θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζη), Εργαστήρι κατασκευής φιγούρων και Μουσική.
Στην Πλατεία Ευρώπης σε ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα θα μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο με την προβολή  παραδοσιακών κυπριακών επαγγελμάτων.
Η Πανήγυρη θα διαρκέσει για 6 μέρες, κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών.2
Η θάλασσα για τον άνθρωπο, ήταν πάντοτε ένας άγνωστος και ανεξερεύνητος κόσμος, ωστόσο είναι αρκετά οικεία προς τη φύση του και για το λόγο αυτό κατάφερε να μεταφέρει αθλήματα στον υδάτινο κόσμο. Έτσι και η Λάρνακα εκμεταλλεύεται την προνομιακή της θέση σαν παραλιακή πόλη και εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλητικά αγωνίσματα, καθώς και κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας.
Η Πλατεία Ευρώπης, θα φιλοξενήσει για ακόμα μια χρονιά, το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλίτζ, ενώ στην παραλία των Φοινικούδων θα διεξαχθεί ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Beach – Volley.

Αναλυτικότερα:

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου, μετά τον χαιρετισμό από τον έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη,  θα αρχίσει  το τελετουργικό  έναρξης της Γιορτής, με το Μουσικό Σχήμα Πενταδάκτυλος υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Χατζημιχαήλ. Την σκυτάλη θα πάρουν οι Στέλιος Διονυσίου,  Χάρης Βαρθακούρης και  Γρηγόρης Μπιθικώτσης  που θα τραγουδήσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των πατεράδων τους.

3Το Σάββατο 7 Ιουνίου,  κάτω υπό τη μουσική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη, θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου στην κυπριακή διάλεκτο.  Μετά το διαγωνισμό Κυπριακών Χορών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ένα καλλιτέχνη αφοσιωμένο στη μουσική, τον Κώστα Μακεδόνα μαζί με την Ειρήνη Τουμπάκη.

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, η ποιητική αναμέτρηση με ερωτικά τραγούδια, κυπριακά ποιήματα και τσιαττιστά θα ψυχαγωγήσει τον κόσμο. Το πρόγραμμα της Κυριακής θα  κλείσει με τον λαϊκό  Έλληνα τραγουδιστή  Νίκο Μακρόπουλο.

Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το διαγωνισμό Αυλού και Μπάλου και θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη συναυλία του καλύτερου παιδιού της ελληνικής μουσικής σκηνής, και πολυβραβευμένου, Γιάννη Πλούταρχου.

Την Τρίτη 10 Ιουνίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μια εξαιρετική κυπριακή φωνή, του Δημήτρη Φανή και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί Παιδικός Διαγωνισμός Ελληνικού Τραγουδιού. Την σκυτάλη θα πάρει η Γεωργία Γεωργίου Χάλλα για ένα σεργιάνι στο λαϊκό έντεχνο τραγούδι και θα ακολουθήσει συναυλία με την κύπρια τραγουδίστρια Πωλίνα Χριστοδούλου.

Το μουσικό μέρος του Κατακλυσμού, θα ολοκληρωθεί με Διαγωνισμό Ελληνικού Τραγουδιού από ερασιτέχνες τραγουδιστές την Τετάρτη 11 Ιουνίου, με ένα αφιέρωμα στον Χρίστο Νικολόπουλο με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Κατερίνα Κούκα, τον Λάζαρο Κόντοζη και την Αννίτα Κωνσταντίνου.4

Το πλήρες πρόγραμμα της Γιορτής του Κατακλυσμού κυκλοφορεί σε ειδικό έντυπο και πληροφορίες μπορεί κάποιος να ζητήσει από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας, στα τηλέφωνα 24657745 και 24629333.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού, η στάθμευση στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στα παρκόμετρα θα είναι δωρεάν από τις 6 Ιουνίου μέχρι και τις 11 Ιουνίου 2014 κατά τις βραδινές ώρες, εκτός της περιοχής Μακένζι.

Επίσης, θα χρησιμοποιούνται για στάθμευση οι χώροι του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου Κ. Α., του Κοινοτικού Κέντρου όπως επίσης και του Ευρυβιαδείου Γυμνασίου.
kata30

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!