«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» στη Λάρνακα

Από το γραφείου Τύπου του Δήμου Λάρνακας:

1Ο Δήμος Λάρνακας και η Αστυνομία Κύπρου, στα πλαίσια των προσπαθειών τους για ενίσχυση της ασφάλειας των δημοτών, πραγματοποίησαν την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, στις 7.00 μ.μ.,  στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα,πανδημοτική συγκέντρωση για ενημέρωση αναφορικά με το Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς», μια στρατηγική για πρόληψη του εγκλήματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Άμυνας κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Ν. Λουρουτζιάτης,  ο Βοηθός Αρχηγού Υποστήριξης κ. Λάμπρος Θεμιστοκλέους, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας κ. Χριστάκης Παπαδημητρίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας και Μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος, έκανε ο Υπεύθυνος Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, κ. Πέτρος Παττούρας.

Κατά την παρουσίαση, επεξηγήθηκε ο ρόλος των Παρατηρητών της Γειτονιάς, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να είναι σε εγρήγορση. Είναι δηλαδή «τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας», η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύκτα. Επίσης, επεξηγήθηκε ο ρόλος του Συντονιστή, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της Αστυνομίας και των Παρατηρητών της Γειτονιάς. Μερικές από τις ευθύνες του είναι, η οργάνωση συναντήσεων των Παρατηρητών της Γειτονιάς, η συχνή επαφή με την Αστυνομία/ Αστυνομικό της Γειτονιάς , η προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος και η προσέλκυση νέων Παρατηρητών της Γειτονιάς.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί με βάσει τους ακόλουθους άξονες:  2

α. οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους,

β. ο Αστυνομικός της Γειτονιάς συμβουλεύει τους πολίτες σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος όπως,

·       πώς οι δημότες να κάνουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους λιγότερο ελκυστικές σε εγκληματίες,

·       πώς οι δημότες να είναι σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή τους,

γ. η Αστυνομία δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους,

δ. η Αστυνομία δεν ζητά από κανένα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για πρόληψη του εγκλήματος. Η ευθύνη για τη σύλληψη των εγκληματιών ανήκει μόνο στην Αστυνομία.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παρευρισκομένων έχουν εγγραφεί ως Παρατηρητές της Γειτονίας και ο Δήμος Λάρνακας καθώς και η Αστυνομία Κύπρου ευελπιστούν στην εγγραφή και άλλων.

Η επιτυχία του Προγράμματος, αλλά και η αποτελεσματικότητα του, έγκειται καθαρά και μόνο στη συνεργασία των δημοτών με την Κοινοτική Αστυνόμευση. Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε  δημότης μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας, κτίζοντας ένα σύμπλεγμα κοινωνικής συνοχής και ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης καθιστώντας τον, ενεργό πολίτη.

Αισιοδοξώντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αγκαλιαστεί θερμά από τους δημότες και ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θα είναι άμεσα και θετικά, ο Δήμος Λάρνακας προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με την Κοινοτική Αστυνόμευση, η οποία θα οδηγήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!