Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την παράνομη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

kids1H  ΚΙΣΑ  (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό) καταγγέλλει δημόσια άλλα τρία πρόσφατα περιστατικά παράνομης κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα τρία περιστατικά καταδεικνύουν για άλλη μία φορά τις προβληματικές διαστάσεις της πολιτικής για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Κύπρο.
Πρώτον, όταν τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα έρχονται σε επαφή με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, περνούν από προκαταρκτική «ανάκριση» από μέλη της αστυνομίας αντί από συνέντευξη με λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία είναι η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία και αναλαμβάνει την κηδεμονία των ασυνόδευτων ανήλικών ατόμων, βάσει της κυπριακής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεύτερον, αντί οι αρμόδιες αρχές να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες φροντίδας και προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων ατόμων, τα οδηγούν στα δικαστήρια και στην ποινικοποίηση, με πρόσχημα την είσοδο τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλαστά έγγραφα. kids2
Τρίτον, σε άλλες περιπτώσεις, τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα συλλαμβάνονται αυθαίρετα και κρατούνται παράνομα στη βάση διοικητικών αποφάσεων και συγκεκριμένα διαταγμάτων κράτησης και απέλασης που εκδίδονται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Ως αποτέλεσμα, αντί να τίθενται υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και να φιλοξενούνται στους ξενώνες ανηλίκων, μεταφέρονται και κρατούνται στις φυλακές ή σε αστυνομικά κρατητήρια. Ταυτόχρονα, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα και κυρίως αυτά με προσφυγικό υπόβαθρο διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους, λόγω ακριβώς των διώξεων και των πολέμων από όπου προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίζουν δυσανάλογα  μεγαλύτερες πιθανότητες από οποιοδήποτε άλλο παιδί να πέσουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη χώρα προέλευσης στη χώρα προορισμού τους.
Η ΚΙΣΑ ζητά τον τερματισμό της αυθαίρετης πρακτικής της σύλληψης και κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων και την άμεση απελευθέρωση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα αστυνομικά κρατητήρια και τον ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας.
coverChildren-in-Detention

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!