Διαγωνισμός Οινοπαραγωγών Κύπρου

ImageProxy (1)Με τη συμμετοχή 26 οινοποιείων και εκατόν κρασιών, πραγματοποιείται από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου, στη Λεμεσό, ο “Διαγωνισμός Οινοπαραγωγών Κύπρου”, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λεμεσού και ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου ανέφερε πως ο νέος αυτός διαγωνισμός στοχεύει να παρουσιάσει και να προβάλει την κυπριακή οινοπαραγωγή, καθώς και τις αποκλειστικά κυπριακές ποικιλίες, στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό και να καταστεί ένας επιτυχημένος θεσμός.
Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα του για τη συμμετοχή του κοινού στην ανοικτή για όλους εκδήλωση του Σαββάτου, 7 Ιουνίου, “διότι πρέπει να τιμούμε τη δουλειά που γίνεται σε αυτό το δύσκολο και ευαίσθητο τομέα”, προσθέτοντας ότι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν “κρασιά, ανθρώπους, ιδέες και ό,τι σχετίζεται με αυτό το ξεχωριστό προϊόν της κυπριακής γης”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου, Αντώνης Χατζηπαύλου, δήλωσε πως η διοργάνωση του διαγωνισμού ήταν μια επιβεβλημένη ανάγκη “που δίνει τη δυνατότητα στους οινοποιούς να δουν πού πάνε και πώς πάνε”.

Υπέδειξε  ότι, παρόλο που τα οινοποιεία της Κύπρου είναι περισσότερα, 26 έχουν δηλώσει συμμετοχή, καθώς υπήρξε αντίδραση από μερίδα οινοποιών της Επαρχίας Πάφου, που θεωρούν πως ο διαγωνισμός θα έπρεπε να αναληφθεί από το Δήμο Πάφου.

“Ελπίζουμε ότι, εφόσον κάνουμε καλά τη δουλειά μας, ο διαγωνισμός θα αγκαλιαστεί τελικά από όλους τους οινοποιούς”, είπε ο κ.Χατζηπαύλου, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των 100 κρασιών από τα 26 οινοποιεία, έξι από τα οποία είναι από την Πάφο, είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Την πλήρη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας και του ίδιου του Υπουργού προσωπικά στη διοργάνωση του διαγωνισμού, εξέφρασε ο λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας Θουκής Γεωργίου.

Ο ρόλος του Υπουργείου Γεωργίας, συνέχισε, βασίζεται σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη στήριξη που έδωσε στο αίτημα των διοργανωτών για να τεθεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου και ο δεύτερος σχετίζεται με τη συμμετοχή του ίδιου του Υπουργείου σε όλες τις διαδικασίες που άπτονται του διαγωνισμού, δηλαδή από τη δειγματοληψία, την εργαστηριακή ανάλυση των αποτελεσμάτων, τη συμμετοχή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και γενικότερα την εμπλοκή του σε όλη τη διαδικασία.

“Θεωρούμε ότι οι δυο φορείς, ο Δήμος Λεμεσού και ο  Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου, σε συνάρτηση με το Τμήμα Γεωργίας και το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, δίνουν κύρος και αξιοπιστία σε αυτό το νεοσύστατο διαγωνισμό”, είπε ο κ. Γεωργίου, στέλνοντας το μήνυμα του Υπουργού Γεωργίας, πως “ο διαγωνισμός υποστηρίζεται με θέρμη από το κράτος και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πετύχει, προς το καλό του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου”.
Σε ό,τι αφορά στο διαγωνιστικό μέρος, επταμελής κριτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από επτά οινολόγους και άλλους ειδικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα βραβεύσει το 30% των δειγμάτων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν είναι το Μεγάλο Χρυσό,  Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Μετάλλιο. Ειδικές διακρίσεις θα απονεμηθούν επίσης στις κατηγορίες οίνων, που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, εφόσον συμμετέχουν στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό διεξαγωγής διαγωνισμών οίνου, δηλαδή σε έναν οίνο Λευκό Ξηρό, ο οποίος προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Ξυνιστέρι, σε έναν οίνο Ξηρό, ο οποίος προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Μαραθεύτικο και σε μία Κουμανδαρία. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού, θα κοινοποιήσουν τα ακριβή στοιχεία και τις διακρίσεις των βραβευμένων οίνων στα κυπριακά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Θα διοργανωθούν επίσης τέσσερις εκδηλώσεις (Road Shows), μία ανά επαρχία για προβολή των βραβευμένων οίνων.  Επιπρόσθετα θα εκδοθεί ειδικό έντυπο, με κατάλογο των βραβευμένων οίνων, το οποίο θα διανεμηθεί κατά τις πιο πάνω εκδηλώσεις στους συμμετέχοντες, στους δοκιμαστές, καθώς και σε επαγγελματίες του χώρου και σε καταναλωτές.

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των διπλωμάτων, θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, σε ειδική εκδήλωση απονομής, την Παρασκευή  6 Ιουνίου (19:00), στο Πολιτιστικό κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης”.

Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 7 Ιουνίου (18:00 – 22:00), το κοινό θα έχει την ευκαιρία, αγοράζοντας ένα ποτήρι κρασιού, να δοκιμάσει τα βραβευμένα κρασιά και να συνομιλήσει με τους οινοπαραγωγούς και τους ειδικούς του Διαγωνισμού.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!