Aνακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το Λιμάνι Λάρνακας

H Λάρνακα κινδυνεύει να μετατραπεί σε βιομηχανική πόλη.
Οι κάτοικοι της Λάρνακας ανησυχού για την υγεία τους, την ασφάλεια τους, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής τους καθώς και για το όραμα που είχε χρόνια η πόλη για τουριστική ανάπτυξη.
Οι κάτοικοι της Λάρνακας αναμένουν δράση και ανακοινώσεις από όλα τα κόμματα και οργανωμένους φορείς της πόλης.
Πιο κάτω η σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών:

03Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει για ακόμα μια φορά τις έντονες επιφυλάξεις του για τα έργα που έχουν τροχοδρομηθεί από την Κυβέρνηση, η οποία προχωρά χωρίς διαβούλευση και διαφάνεια στην εφαρμογή τους, παρά τις έντονες αντιθέσεις τόσο των οργανωμένων φορέων της πόλης της Λάρνακας όσο και αρκετά μεγάλης μερίδας πολιτών.

 

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εισηγούμαστε όπως γίνουν στοχευμένα δυο βασικές μελέτες οι οποίες θα κινούνται στους εξής άξονες:

α.   Όσον αφορά την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας σε καθαρά τουριστικού χαρακτήρα λιμάνι, θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα δίνει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:

– Ευκαιρίες, Προοπτικές, Προκλήσεις, Απειλές, Ασφάλεια, Κόστος, Έσοδα.

β.   Όσον αφορά την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας σε καθαρά βαριάς βιομηχανίας χαρακτήρα λιμάνι, θα πρέπει να γίνει επίσης μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα δίνει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:

– Ευκαιρίες, Προοπτικές, Προκλήσεις, Απειλές, Ασφάλεια, Κόστος, Έσοδα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις μελέτες, ορισμένα κοινά δεδομένα τα οποία υπάρχου, όπως το ότι το λιμάνι είναι μικρό σε μέγεθος και δίπλα από την Μαρίνα, βλέπετε τουριστική ανάπτυξη και το ότι το λιμάνι γεωγραφικά είναι στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας, μέσα ουσιαστικά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν οι δυο αυτές μελέτες θα είναι σε θέση να εξάγουν οι αρμόδιοι τα συμπεράσματα και να τα συγκρίνουν, ούτως ώστε να δουν  κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η όποια ανάπτυξη, να έχει τα περισσότερο θετικά και ασφαλή αποτελέσματα επιτυχίας της υλοποίησης του έργου.

Επίσης καταθέτουμε για ακόμα μια φορά τις ανησυχίες μας γύρω από τα ακόλουθα ζητήματα τα οποία προκύπτουν σε πιθανή ανάπτυξη του λιμανιού, σε λιμάνι βαριάς βιομηχανίας:

Α.  Αύξηση του επιπέδου της ηχορύπανσης, αφού καθημερινά θα μεταφέρονται διάφορα υλικά, εργαλεία, απόβλητα, από τις πλατφόρμες στο λιμάνι και αντίστροφα.

Β.   Αύξηση των κινδύνων περιβαλλοντικής καταστροφής και υποβάθμισης της περιοχής, διότι θα αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες αποβλήτων (π.χ. λάσπης), τα οποία είναι τοξικά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες υλικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

Γ.  Αύξηση των κινδύνων της ασφάλειας στην περιοχή, αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι ανάφλεξης ή ακόμα και πρόκλησης έκρηξης (είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε ακόμα και από φυσικά φαινόμενα ή κακόβουλες ενέργειες – τρομοκρατία).

Δ.  Υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής που εφάπτεται του λιμανιού αλλά και ευρύτερα της πόλης της Λάρνακας.

Ε.  Εάν τελικά προχωρήσει η μετατροπή του λιμανιού από τουριστικό σε λιμάνι βαριάς βιομηχανίας, αυτόματα λύνουμε τα χέρια των εταιρειών που έχουν τις αποθήκες καυσίμων και θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να επιδιώξουν την παραμονή των δεξαμενών τους, καταστρατηγώντας το διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί.

Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να παγώσουν αμέσως όλα τα έργα που μετατρέπουν το λιμάνι σε βιομηχανικό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη πριν την αδειοδότηση του έργου, γεγονός που αντίκειται στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος.  Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να καταγγείλει την αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά των αρμοδίων στο θέμα της μετατροπής του λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό λιμάνι.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!