Άλλος ένας ακτιβιστής της CABS αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου!

Δελτίο Τύπου – Τρίτη, 13 Μαΐου 2014
Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός δεν είναι έγκλημα: Άλλος ένας ακτιβιστής της CABS αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου!

birds1Οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις Committee Against Bird Slaughter (CABS) και Foundation Pro Biodiversity (SPA) χαιρετίζουν την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην ποινική υπόθεση 3566/13, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, και αθωώνει ένα μέλος της CABS που κατηγορείτο για τα ποινικά αδικήματα της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό την διάπραξη ποινικού αδικήματος και της πρόκλησης κακόβουλης βλάβης.

Η καταγγελία υποβλήθηκε την Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, στον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου, από έναν άντρα από το Παραλίμνι. Ο παραπονούμενος υποστήριξε ότι στις 22 Απριλίου 2013, δύο  ακτιβιστές της CABS, ένας άνδρας και μία γυναίκα, εισήλθαν παράνομα στο περιβόλι του, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Λαξιά του Δήμου Παραλιμνίου, και απελευθέρωσαν εσκεμμένα 30 κότες, αξίας €300, από ένα μεταλλικό κλουβί, το οποίο βρισκόταν εντός του περιβολιού του.

Το Σάββατο, 27 Απριλίου 2013, ο παραπονούμενος συμμετείχε σε διαμαρτυρία που διοργάνωσε μια ομάδα υποστηρικτών της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου, όπου πραγματοποιούνταν οι εκλογές για τις θέσεις των αντιπροέδρων του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια, οι διαμαρτυρόμενοι εισήλθαν στις αίθουσες ψηφοφορίας, κατέλαβαν τις κάλπες και πέταξαν τα ψηφοδέλτια έξω στο δρόμο. Τα αιτήματα της διαμαρτυρίας ήταν ο τερματισμός της συνεργασίας των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, η απομάκρυνση των ακτιβιστών από την επαρχία Αμμοχώστου και η χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη, μη επιλεκτική και μεγάλης κλίμακας παγίδευση, θανάτωση και εμπορία προστατευόμενων άγριων πτηνών.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκαν με τους μαινόμενους διαδηλωτές και τους ??????????διαβεβαίωσαν ότι «οι δραστηριότητες των ακτιβιστών θα σταματήσουν και μόνο η αστυνομία θα είναι πλέον υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου ενάντια στη λαθροθηρία».Αφού δόθηκαν αυτές οι διαβεβαιώσεις προς τους διαμαρτυρόμενους, οι δύο διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώθηκαν την ίδια μέρα από το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι αναστέλλεται η συνεργασία τους με το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας, κατά τη διάρκεια των περιοδειών προστασίας πουλιών που πραγματοποιούν κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στην Κύπρο.

Το ίδιο βράδυ, μάλιστα, προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων οπτικογραφημένες δηλώσεις του παραπονούμενου, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «δύο ακτιβιστές ήρθαν στο περιβόλι μου με κάμερες και έβγαζαν φωτογραφίες τα θερμοκήπια μου, τα δέντρα μου. Άνοιξαν τα κλουβιά μου, έφυγαν τα κοτόπουλα μου, τα πεζούνια μου, με έναν τρόπο χυδαίο. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και καλούμε την πολιτεία όπως τους διώξει. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Ιταλός, ο Αυστραλός, ο Γερμανός να έρχεται να μπαίνει στην περιουσία μας με το έτσι θέλω». Δύο μέρες μετά τη διαμαρτυρία, συγκεκριμένα την Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, ο παραπονούμενος και ακόμα ένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας κλήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου, όπου ισχυρίστηκαν ότι αναγνώρισαν έναν ακτιβιστή της CABS ως το άτομο που εισήλθε παράνομα στο περιβόλι του παραπονούμενου και απελευθέρωσε τις κότες και τα περιστέρια από το κοτέτσι του. Η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και μετά από ακρόαση και αφού ακούστηκαν δύο μάρτυρες από πλευράς κατηγορούσας αρχής και ο κατηγορούμενος από πλευράς υπεράσπισης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε την απόφαση του, την προηγούμενη Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του 2012 ο παραπονούμενος καταγγέλθηκε από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας (έπειτα από υπόδειξη των δύο διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων) και στη συνέχεια καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σε πρόστιμο €650 για το αδίκημα της παράνομης κατοχής 30 προστατευόμενων άγριων ​​πτηνών σε δύο κλουβιά.  Ο ακτιβιστής που αθωώθηκε ήταν ένα από τα μέλη της CABS, τα οποία εντόπισαν τα δύο κλουβιά με τα 30 προστατευόμενα άγρια πτηνά που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία και υπέδειξαν το σημείο στις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας.

birds2Ο Andrea Rutigliano, υπεύθυνος της έρευνας πεδίου της CABS, ανέφερε μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιτέλους αθωωθήκαμε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και αποδόθηκε περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε την αξιοπιστία των καταγγελιών του».

Ο Κλείτος Παπαστυλιανού, επιστημονικός συνεργάτης των δύο διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στη λαθροθηρία πουλιών στην Κύπρο, ανέφερε με τη σειρά του: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τα μέλη της CABS υπέστησαν επιθέσεις, προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς από λαθροθήρες, ενώ παράλληλα κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν από πολιτικούς αξιωματούχους και το λόμπι των παγιδευτών αμπελοπουλιών. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, η CABS και το SPA ζήτησαν από τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους να λογοδοτήσουν και να καταθέσουν δημόσια οποιαδήποτε στοιχεία κατέχουν και στηρίζουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Στη συνέχεια, ζήτησαν από την ίδια την Κυπριακή Αστυνομία να διερευνήσει όλες τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν εναντίον των μελών της CABS και του SPA σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία από την πλευρά των παραπονούμενων και δεν στοιχειοθετήθηκε η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την πλευρά της αστυνομίας. 

Αντιθέτως, από το 2010 μέχρι σήμερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέτασε τρεις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν μέλη των δύο διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στην πρώτη περίπτωση (Ποινική Υπόθεση 5550/2010) καταδικάστηκε ένα άτομο και του επιβλήθηκε πρόστιμο €300 για κοινή επίθεση εναντίον τεσσάρων ακτιβιστών της CABS και του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Jonathan Franzen, ο οποίος τους συνόδευε κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιοδείας προστασίας πουλιών το 2010. Στη δεύτερη περίπτωση (Ποινική Υπόθεση 4682/2013) αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον τεσσάρων μελών της CABS και στο πλαίσιο εξωδικαστικού διακανονισμού οι ακτιβιστές αποζημιώθηκαν με το ποσό των €7,000 για την πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης που υπέστησαν από τον κατηγορούμενο, ο οποίος παράλληλα καταδικάστηκε σε πρόστιμο €500 για την παράνομη κατοχή και χρήση 60 ξόβεργων. Στην τρίτη περίπτωση (Ποινική Υπόθεση 3566/2013), ένα μέλος της CABS κατηγορήθηκε ψευδώς από  ένα πρόσωπο, το οποίο καταδικάστηκε στο παρελθόν για το αδίκημα της παράνομης κατοχής προστατευόμενων άγριων πτηνών, για τα αδικήματα της παράνομης εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό την διάπραξη αδικήματος και πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς, αλλά τελικά αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου μετά από ακροαματική διαδικασία».

Ο Andrea Rutigliano κατέληξε αναφέροντας: «Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε και να πραγματοποιούμε περιοδείες προστασίας πουλιών κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στην Κύπρο, μέχρι να διασφαλίσουμε ότι το σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα της παράνομης, μη επιλεκτικής και μεγάλης κλίμακας παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας προστατευόμενων άγριων πουλιών στο νησί έχει αποτελεσματικά και οριστικά καταπολεμηθεί από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!