Ξεχασμένη στη Μετάφραση “Στο μικρόκοσμο μας ή στο καθήκον μας;”

Γράφει η Μυράντα Ορθοδόξου
Email: orth_miranda@hotmail.com

1Είναι για να διερωτάσαι πόσο πολύ μπορεί να βυθιστείς στον μικρόκοσμό σου. Βυθισμένη μέσα στη ρουτίνα, πνιγμένη από τις προθεσμίες που λήγουν, από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, μέσα στον κυκεώνα των «πρέπει» ξεχνάς και αφήνεις να γλιστρήσουν τα σημαίνοντα και τρέχοντα, πραγματικά επείγοντα θέματα.

Βιομηχανικό λιμάνι στη Λάρνακα… Α ναι, κάπου το άκουσα, κάτι είδα στις ειδήσεις. Οι εφημερίδες κάτι έγραψαν. Για κάποιους που φώναζανκαι διαμαρτύρονταν στους δρόμους της Λάρνακας, μεσημέρι Σαββάτου ανήμερα του Αγίου Λαζάρου. Είναι και οι άλλοι που λεν ότι θα ήμασταν χαζοί να μη θέλαμε τέτοια ανάπτυξη. Μιλάμε για ανάπτυξη, όχι αστεία: καμιά 60αριά (!) στο σύνολο θέσεις εργασίας, οικονομικά οφέλη για ποιους δεν ξέρω….Δεν πολυκατάλαβα κιόλας τι γίνεται. Δεν έχει σημασία, ποιος ασχολείται τώρα; Με τόσες έγνοιες, με τόσες υποχρεώσεις και τρέξιμο. Έχουμε ο καθένας τα «σοβαρά πρέπει» μας, μ΄αυτό θα ασχοληθούμε;Αμ πώς, έχουμε άλλα κι άλλα.

Και οι ίδιοι άνθρωποι, οι δημότες της ίδιας πόλης που κρέμεται μεταξύ Βιομηχανικού Λιμανιού και τρομερής οικολογικής καταστροφής με επιπτώσεις (εκτός των άλλων) στην υγεία τη δική μας και των παιδιών μας, έχουμε κάνει την «υπέρμετρη» κινητοποίηση για να βγάλουμε νικητή σε ένα τηλεοπτικό προϊόν μαζικής κατανάλωσης και κατά τα άλλα χλιαρό τηλεοπτικό, μουσικό σόου. Τέτοια μαζική κινητοποίηση, προσπαθώ να θυμηθώ πότε ξανάγινε στη Λάρνακα και δεν με βοηθά η μνήμη μου ρε παιδί μου! Είμαστε αυτοί που έχουμε για συμπολίτη μας, έναν 17χρονο που είναι το νούμερο 53 στην παγκόσμια κατάταξη των αθλητών του τέννις και δεν γνωρίζουμε το όνομά του! Να τον προωθήσουμε και να το ζητοκραυγάσουμε κιόλας γι αυτόν ούτε λόγος! Είμαστε οι πολίτες που για μήνες ασχολούμασταν για το «Ποιος είναι ο Νeo». Είμαστε αυτοί που αφήσαμε τα δικαστήρια να αθωώσουν μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεγέλασαν πλήθος, πιστεύω, κόσμου με τον Α ή Β τρόπο ή με πολυποίκιλους τρόπους που δε θα  μας έφτανε όλο το αλφάβητο. Είμαστε οι άνθρωποι που γεμίζουμε την παραλία Μακένζυ για τα openings και τα happenings αλλά ταυτόχρονα δεν ξέρουμε σε τι μετατρέπεται ηπόλη που ζούμε και που θα ζουν τα παιδιά μας ή- αν είμαστε τυχεροί- τα παιδιά των παιδιών μας.Τα λόγια είναι περιττά; Όχι! Τίποτα δεν περισσεύει εδώ κάτω, όπως φαίνεται. Όλα τα «λόγια» καλά τα  αλέθουμε από δημαγωγούς και λαϊκιστές κι ας μας δυσκολεύουν στη χώνεψη. Αυτά θα μας ενοχλήσουν; Ας τα πάρουμε, ας τα διαβάσουμε, ας τα ερμηνεύουμε, ας πάρουμε θέση κι ας τα κάνουμε πράξεις!2

Το «δεν καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται» είναι αδιανόητο, αν θέλουμε να θεωρούμαστε ενεργοί πολίτες και όχι άβουλα ενεργούμενα. Το «δεν έχω χρόνο, πνίγομαι για να ασχοληθώ με αυτά» φτάνει στα όρια του γελοίου όταν έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ! Το «δεν ξέρω, αφού έχω βολευτεί στη λακουβίτσα που έχει δημιουργηθεί στον καναπέ του μυαλού μου λόγω αδράνειας» ισχύει! Οτιδήποτε αφορά την υγεία και την μελλοντική ύπαρξη καθαρού αέρα, εδάφους, υπεδάφους και θάλασσας είναι ζωτικής, καίριας σημασίας. Στο κάτω κάτω για να ψηφίζεις και στο «TheVoice 5» κάποιον συνδημότη σου, πρέπει να υπάρχει και η πόλη σου, βλέπεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δες το κι έτσι αν σε βολεύει περισσότερο κι αν όλα τα άλλα σου ακούγονται πολύ ρομαντικά ή επαναστατικά ή απλές θεωρίες Δον Κιχώτιδων.

Άντε να σηκωνόμαστε σιγά σιγά από τον καναπέ μας, άντε να τραβάμε εμπρός, να λαδώσουμε τη μηχανή να εκκινήσει. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες του μικρόκοσμού μας. Είναι η ώρα να επιλέξουμε και να «ψηφίσουμε». Για να μη φτάσουμε στο θλιβερό σημείο να ακούσουμε στο τέλος από αυτούς τους ανθρώπους που το πάλεψαν το μαμμαδίστικο ρητό- γνωμικό- απόφθεγμα «Στα ‘λεγα εγώ!».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!