Ελίνα Λοϊζίδου «Είμαστε ό,τι τρώμε»

1H διατροφολόγος Ελίνα Λοϊζίδου μας μιλά για την σωστή διατροφή,αλλά και για την «ασθένεια της εποχής» που είναι η συναισθηματική πείνα (emotional eating). Επίσης μας εξηγεί γιατί πιστεύει πως είμαστε ό,τι τρώμε. «Το τι τρώμε επηρεάζει άμεσα την λειτουργία των κυττάρων μας, των ορμόνων μας, του αίματος και γενικά όλου του σώματος μας. Το σώμα μας είναι φταγμένο από όλα τα συστατικά τα οποία αφομοιώνουμε από τις τροφές μας. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθαρές ανεπεξέργαστες τροφές και να αποφεύγουμε όλα τα τα παρασκευασμένα δηλητήρια που δυστυχώς αρέσουν πολύ».

Της Γιώτας Δημητρίου

Ελίνα τι ακριβώς έχεις σπουδάσει και που;
Στην αρχή πήγα Αθήνα για δυο χρόνια όπου πήρα δίπλωμα ως ειδικός εφαρμογών διαιτητικής  στην Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ. Στη συνέχεια πήγα στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Manchester όπου πήρα πτυχίο Βsc(HONS) Human Nutrition.

Ποιοι λόγοι σε ώθησαν σ’ αυτό τον κλάδο σπουδών;4
Πάντα είχα μεγάλο ενδιάφερον για το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Μου άρεσε πάρα πολύ η βιολογία, ανθρωπολογία και στο πανεπιστήμιο μου άρεσε πολύ και η βιοχημεία. Επίσης έβρισκα πολύ ενδιαφέρον κάποιες ιατρικές εκπομπές που προβάλλονταν στην τηλεόραση, από τότε που ήμουν ακόμη μαθήτρια λυκείου.  Στο τέλος κατέληξα στην διατροφή που τα εμπεριέχει όλα αυτά, αν αναλογιστεί κανείς πως η υγιεινή διατροφή σε  προστατεύει από ολες τις ασθενειες .

Υπάρχουν άνθρωποι με τάσεις προς την παχυσαρκία;
Ναι. Αλλά αυτό  δεν σημαίνει πως αυτός που έχει τάση προς την παχυσαρκία θα γίνει παχύσαρκος. Η παχυσαρκία έχει να κάνει με τον τρόπο ζωης μας. Αν έχουμε μια ισορροπημένη δατροφή όπου οι θερμίδες που καταναλώνουμε δεν είναι περισσότερες από αυτές που καίμε και βεβαίως αν γυμναζόμαστε σχεδόν καθημερινά, τότε δεν πρόκειται να παχύνουμε ποτέ.

Πόσο σημαντικό είναι η ισσοροπημένη διατροφή (και τα σωστά κιλά ανάλογα με τον σωματότυπο) στην καθημερινότητα μας;
Είναι πολύ σημαντική διότι επηρεάζει είτε άμεσα, ειτε έμμεσα, την υγεία μας. Η κακή διατροφή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, την καρδιακή προσβολή, τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά και άλλες ασθένειες.

2Συνήθως ο κόσμος έρχεται κοντά σου για απώλεια βάρους ή μήπως έρχονται και για σωστή διατροφή για συγκεκριμένες περιστάσεις όπως εγκυμοσύνη, διαβήτης, ανορέξια, βουλιμία κ.α
Συνήθως έρχονται για απώλεια βάρους και σε αρκετές περιπτώσεις  έρχονται εγκυμονούσες για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Αν και μπορω να βοηθήσω κόσμο και για άλλα περιστατικά  που έχουν να κάνουνμε την διατροφή, εντούτοις στις περιπτώσεις με διατροφικές διαταραχές συναργάζομαι πάντα με ψυχολόγο. Το μήνυμα ώμως που θέλω να δίνω στο κόσμο που έρχεται κοντα μου,  είναι ότι η διατροφή είναι τρόπος ζωής όχι κάτι που θα ακολουθήσουν για ένα μήνα ή δύο, απλά για να χάσουν κάποια κιλά.

Το emotional eating (η συναισθηματική πείνα) θεωρείται “η ασθένεια της εποχής”. Ποια η άποψη σου και πως μπορεί να πολεμηθεί. Αν διαπιστώσεις ψυχολογικούς παράγοντες πίσω από μια διατροφική διαταραχή ή παχυσαρκία, πως το αντιμετωπίζεις;
Η αλήθεια είναι πως δυστυχώς το emotional eating έχει γίνει ένα συχνό πρόβλημα. Όταν τρώμε για να ταΐσουμε τα αισθήματα μας και όχι την βιλογική μας πείνα τότε χάνεται και ο έλεγχος. To πρώτο βήμα είναι να το συνειδητοποιήσει κανείς το πρόβλημα. Στη συνέχεια να σκεφτεί τι συναισθήματα τον διακατέχουν εκείνη την στιγμή που «ξεσπά στο φαγητό».  Μετά, θα είναι καλό κάθε φορά που θα έχει αυτά τα συναισθήματα  να προσπαθεί να κάνει κάτι άλλο αντί να αναζητεί το φαγητό. Όπως για παράδειγμα να κάνει μπάνιο, να μιλήσει με κάποιον, να παει περπάτημα, να διαβάσει ένα βιβλίο, να βουρτσίσει τα δόντια κ.α. Πάντα υπάρχουν ψυχολογικοί παραγοντες πίσω από την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές. Καταρχήν τους ανθρώπους που έρχονται κοντά μου προσπαθώ να τους βοηθήσω να καταλάβουν ποιος είναι ο λόγος που θέλουν να χάσουν βάρος. Αυτό θα το έχουν ως κίνητρο για να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή. Μετά θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και έτσι αργά και σταθερά μαζί με την αλλαγή κάποιων συνηθειών και σίγουρα με την άσκηση μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους. Πιστεύω πως σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών θα ήταν καλό να αποτάσσονται και σε κάποιο ψυχολόγο.

Υπάρχουν κάποια «κόλπα» ή συμβουλές για να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας έτσι ώστε να χάνουμε πιο εύκολα κιλά;
Καταρχήν όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση αυξάνει τον μεταβολισμό άρα είναι καλά να γυμναζόμαστε τουλάχιστον 3-5 φορές την βδομάδα. Επίσης υπάρχουν τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυτές είναι οι τροφές οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές όπως τα πορτοκάλια, ακτινίδια, μούρα, πιπεριές κ.α.  Οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 όπως τα αβοκάντο,ο λιναρόσπορος, οι σαρδέλες κ.α. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως, βρόμη, σπανάκι κ.α.  Επίσης οι καυτές πιπεριές, το πράσινο τσάι, ο καφές και το ασβέστιο από άπαχες πηγές έχουν βρεθεί, από διάφορες έρευνες που έγιναν, ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό (προσωπικά δεν το δοκίμασα πάνω μου για ξέρω σίγουρα). Με λίγα λόγια όλα τα φρούτα,λαχανικά, όσπρια και  ψάρια, σποράκια και ξηροί καρποί πλούσιοι σε ωμέγα 3 μπορούν να ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας.

Υπάρχουν τροφές ή ποτά που “τεμπελιάζουν” τον μεταβολισμό μας;5
Βέβαια, η πολλή ζάχαρη, τα επεξεργασμένα προϊόντα που είναι ψηλά σε τρανς λιπαρά, οι μεγάλες ποσότητες τροφής. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι και οι εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν τον μεταβολισμό.

Λέγεται πως  «ειμαστε οτι τρωμε». Το πιστεύεις αυτό;
Ναι το πιστεύω, είμαστε ότι τρώμε. Το τι τρώμε επηρεάζει άμεσα την λειτουργία των κυττάρων μας, των ορμόνων μας, του αίματος και γενικά όλου του σώματος μας. Το σώμα μας είναι φταγμένο από όλα τα συστατικά τα οποία αφομοιώνουμε από τις τροφές μας. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθαρές ανεπεξέργαστες τροφές και να αποφεύγουμε όλα τα τα παρασκευασμένα δηλητήρια που δυστυχώς αρέσουν πολύ.

Ποια η γνώμη σου για τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες;
Προσωπικά έχω την εκτίμηση ότι δεν χρειάζονται. Μπορούμε όλοι με λίγη προσπάθεια να παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, από τις τροφές που καταναλώνουμε. Πολύ συχνά, ακόμα και τα συμπληρώματα που φτιάχνονται από φυσικό-φυτικό  προϊόν, μετά την επεξεργασία που υπόκεινται καταλήγουν σε χημικό προϊόν και βεβαίως δεν ειναι πλέον δραστικά σε σύγκριση με την φυσική τους μορφή. Επίση, σκεφτείτε πόσο ακριβά είναι σε σχέση με την κακή τους ποιότητα. Αντί να παίρνουμε ένα, δυο ή δεν ξέρω πόσα χάπια την ημέρα (που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό) σκεφτείτε πόσο πιο κερδοφόρο είναι για την υγεία και την τσέπη μας να παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε κατευθείαν από τα υπέροχα προϊόντα της μάνας γης που τόσο απλόχερα μας προσφέρει.

6Eλίνα διαθέτεις αναλυτή σωματικής σύστασης, ένα μηχάνημα το οποίο μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την σωματική κατάσταση των πελατών σου. Τι ακριβώς κάνει;
Ο αναλυτής σωματικής σύστασης μετρά το ποσοστό και βάρος του σωματικού λίπους και το επιθυμητό ποσοστό λίπους (ελάχιστο και μέγιστο), τα λίτρα και ποσοστό νερού και το επιθυμητό νερό, το επιθυμητό βαρος, τον βασικο μεταβολικό ρυθμό (δηλαδή πόσες θερμίδες καίμε όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα) και τον δείκτη μάζας σώματος.

Ελίνα, τέλος πες μας που μπορεί να σε βρει κανείς.
Το γραφείο μου βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρτέμιδος 25 (δρόμος αεροδρομίου) στη Λάρνακα και το τηλέφωνο μου είναι 99589634.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!