Ξεχασμένη στη Μετάφραση “God bless Britain”

Γράφει η Μυράντα Ορθοδόξου
Email: orth_miranda@hotmail.com

Είδα προχθές ένα βίντεο ενός Βρετανού ηθοποιού, δημοσιογράφου, κωμικού και συγγραφέα, του StephenFry, στον οργανισμό Intelligence στον οποίο διοργανώνονται συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα. Ο λόγος του είχε ως θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ανατριχιαστικό! Ο Άνθρωπος δίνει λαβή για συζήτηση πρωτίστως μεταξύ μας. Μεταξύ μας; Ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει ο Βρετανός; Μα ναι, μιλάει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. ΌΧΙ! Δε μιλάει για τα Ελγίνεια, μιλάει για τα Παρθενώνεια Μάρμαρα. Αυτά, που μας έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν, μετά από «άδεια» που πήρε από τον Σουλτάνο όταν η Ελλάδα περνούσε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. ΟStephenFry στην ομιλία που ανέφερα πιο πριν, χαρακτηρίζει την πράξη, καθώς και την μη επιστροφή τους «κτηνωδία»- «BEASTLINESS» αν έτσι γίνεται πιο κατανοητό- tragic!

Ο Βρετανός αναφέρει τη Μάχη του Μαραθώνα, τη Φιλοσοφία, τα Ευκλείδεια Μαθηματικά, τον Εμπειρισμό ανάμεσα στα άλλα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα. Και το ερώτημα που με προβληματίζει από εκείνη την ώρα είναι: Ποιοι από εμάς, γνωρίζουμε,όχι όλα τα πιο πάνω, αλλά έστω την ύπαρξη των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Διάβασα επίσης με τους μαθητές μου τις προάλλες, ότι το 1994 έγινε δημοσκόπηση στην Ελλάδα και το ερώτημα ήταν «Τι είναι ο Παρθενώνας;». Οι απαντήσεις, κατά πλειοψηφία ήταν, «Δεν ασχολούμαι με τέτοια». Σωστή, πλήρη απάντηση έδωσε μόνο ένας Ιάπωνας. Μέσα σε όλο αυτό τονίζω ότι η έρευνα έγινε το ΄94, οπότε φανταστείτε πόσο η αθλιότητά μας εξελίχθηκε από τότε και ειδικά τώρα που βιώνουμε και την κρίση.  

Δεν είμαι προγονόπληκτη, ούτε πιστεύω ότι τα ενδιαφέροντα όλων μας πρέπει να κινούνται γύρω από την αρχαιότητα. Όμως, ΟΜΩΣ, θεωρώ ανεπίτρεπτο- κι ας με λένε σπαστική-να μην ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι πρέπει να διεκδικήσουμε. Στο κάτω κάτω τι μας κάνει περήφανους ρε παιδί μου! Τι μας δίνει ώθηση και κίνητρο να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας. Η πλειοψηφία από εμάς έχει πάει στο Λονδίνο. Είμαι σίγουρη πώς όλοι περάσαμε από το Madame Tussauds, είδαμε το Big Ben και το αναγνωρίσαμε, όλοι ανεβοκατεβήκαμε την Oxford Street.  Ποιοι μπήκαμε στον κόπο να πάμε και στο Βρετανικό Μουσείο να δούμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Μουσείο από το οποίο περνάνε εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο για να τα θαυμάσουν, ανάμεσα στα άλλα.

Είναι κρίμα, πραγματικά, ένας λαός που θέλει να βγει από τη μιζέρια του, να μην ξέρει τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του. Είναι κρίμα να μην (ανά) γνωρίζουμε τις αξίες που εμείς μεταλαμπαδεύσαμε στον κόσμο. Είναι κρίμα να λέμε πως είμαστε Ελληνάρες επειδή πίνουμε φραπέ και φτιάχνουμε γυρόπιττες, είναι κρίμα να μιλάμε ΑΚΟΜΑ, εδώ στην Κύπρο, για την «πολιτική του ευκταίου» (βλ. Ένωση Κύπρου- Ελλάδας) και να μην  ξέρουμε πότε διεκδικήθηκε αυτή η πολιτική κι από ποιους πολεμήθηκε ή απορρίφθηκε. Είναι ακόμα περισσότερο κρίμα να φωνάζουμε κάποιοι μέσα από τα σωθικά μας ότι είναι εθνικιστές και να και να μην ξέρουμε ποιος ήταν ο Λεωνίδας του 480π.Χ. παρά μόνο το ότι είπε το θρυλικό κατά τα άλλα «This is Sparta»- ανοησίες!

Μας λείπει η Παιδεία, όχι τόσο η μόρφωση αλλά η Παιδεία. Όχι; Μα πως;
Hello? Δεν το καταλαβαίνετε; Look here: hello, bye- bye, roundabout, dustbin, angry- σμένος, park- άρω, start- άρω, oh my God!, bless you!, anyway….Μικρόδείγμα.Αλίμονο! Αλίμονο σε εμάς και στα παιδιά μας!

Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Δεν πιστεύω ότι με αυτό το κειμενάκι θα αλλάξω το σκεπτικό μας, την καθημερινότητά μας, τις ξενόφερτες συνήθειές μας. Άλλωστε πολλοί Μεγάλοι Άνθρωποι το προσπάθησαν, αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτό κι όπως φαίνεται δυστυχώς δεν έπιασαν τόπο οι προσπάθειες. Χρειαζόμουν όμως από τη μια να τα πω κι από την άλλη θα ένιωθα καλά με μένα αν αυτά προβλημάτιζαν έστω κι έναν από εμάς. Εγώ από την πλευρά μου τι θα κάνω ουσιαστικά; Με όσα παιδιά έχω επαφή (παιδαγωγική ή όχι) θα φροντίζω αυτά να τους καρφωθούν στο μυαλό, να τους γίνουν βίωμα όχι για τα δικά μου «θέλω» αλλά για το μέλλον τους. Είναι χρέος μου, έχω ευθύνη να παλεύω όχι για τα 20άρια στην Ιστορία και στα Αρχαία των διαγωνισμάτων αλλά για να μάθουν τα παιδιά ότι τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο λέγονται «Παρθενώνεια» κι όχι Ελγίνεια!

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!