ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΜΕΛΕΙΑ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Περδίου, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στην εφημερίδα «Χαραυγή»,  ανθρώπινη αμέλεια και όχι η υπερβολική ταχύτητα του ανέμου, προκάλεσε τη θανατηφόρα πτώση του γερανού στις Φοινικούδες στις 10 Οκτωβρίου 2012.  Αυτό ήταν το συμπέρασμα του πορίσματος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο παραδόθηκε πριν μερικές μέρες στο Δήμο Λάρνακας.

Σύμφωνα με την «Χαραυγή» το πόρισμα αναφέρει ότι ο γερανός ανατράπηκε λόγω του ότι δεν ήταν εντελώς απελευθερωμένο το φρένο περιστροφής της κεραίας. Λόγω της αμέλειας αυτής, την ώρα του συμβάντος η κεραία δεν μπορούσε να περιστραφεί ελεύθερα και να προσανατολιστεί με την κατεύθυνση του πνέοντος ανέμου.  Ως εκ τούτου, ο άνεμος φυσούσε κάθετα ή πλευρικά πάνω στην κεραία, η οποία προέβαλλε αντίσταση στον άνεμο με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο γερανός. Ο γερανός ήταν τοποθετημένος στο πλευρό του κτιρίου του δημαρχείου για τους σκοπούς της επέκτασης του κτιρίου με τρεις επιπλέον ορόφους και η πτώση στο έδαφος προκάλεσε το θάνατο της 67χρονης Βρετανής Κριστίν Μαρί Κόουλμαν, η οποία έτυχε να περνά με το αυτοκίνητό της εκείνη τη στιγμή από την παραλιακή λεωφόρο.

Το τραγικό συμβάν συνέβη στις 8.30 το βράδυ στις 10 Οκτωβρίου 2012 στη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες.  Αναρωτιόμαστε:  αν το θύμα ήταν Κυπριακής καταγωγής και αν δεν ήταν μόνο ένα, άραγε τα ΜΜΕ και οι αρμόδιοι θα κινούνταν διαφορετικά;

Να θυμήσουμε ότι ο Νίκος Κλεάνθους σε συνέντευξη του στο Skala Times πριν λίγους μήνες είχε τονίσει ότι πρέπει να είμαστε Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς: «Όλοι θυμόμαστε το τραγικό γεγονός με τον γερανό. Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσα περισσότερα θύματα  θα μπορούσαμε  να είχαμε θρηνήσει στην πολυσύχναστη περιοχή των Φοινικούδων; Αλλά και μία άδικη απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν κάμνει το ατύχημα  λιγότερο τραγικό. Ούτε και λιγότερο σημαντικό για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες. Θα έπρεπε να ήξερε ο κόσμος τι έγινε, και να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα για το  ποιοι ευθύνονται. Είδατε κανένα να ασχολείται με το θέμα;  Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή και το θέμα έχει σχεδόν ξεχαστεί…..είπαν ότι ο γερανός έπεσε λόγω του ανέμου. Θέλω να πιστεύω ότι  επειδή ήταν αγγλίδα η γυναίκα και επειδή ήταν μία  η ανθρώπινη ζωή  που απωλέσθηκε,  αυτό δεν μας επιτρέπει να δούμε το ατύχημα με επιπολαιότητα ή λιγότερη υπευθυνότητα.  Για μένα είτε πρόκειται για μία ανθρώπινη ζωή που χάνεται άδικα, είτε πρόκειται για δέκα ή και πολλαπλάσια  η υπευθυνότητα και η ευαισθησία με την οποία  οφείλουμε να δούμε το ζήτημα πρέπει  να είναι η ίδια. Η ουσία όμως δεν είναι να κλαίμε επί ερειπίων αλλά να προλαβαίνουμε τα κακά. Υπάρχει μία αρχαία ρήση η οποία λέει “πρέπει να είμαστε Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς”.

Άραγε τώρα που το συμπέρασμα του πορίσματος κάνει λόγο για ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΜΕΛΕΙΑ οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν;
Κι επίσης μια άλλη εύλογη απορία: γιατί άραγε τα περισσότερα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα;

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!