H Νέα Τάξη Πραγμάτων στο νησί της Αφροδίτης….

  Η Νέα Τάξη Πραγμάτων….

Πως βλέπουν την οικονομική κρίση και την νέα τάξη πραγμάτων, οι άνθρωποι της Λάρνακας; Μακριά από πολιτικές τοποθετήσεις, νέοι άνθρωποι της πόλης μας μιλούν για την νέα κατάσταση που λαβώνει το νησί της Αφροδίτης.

 

BY SKALA TIMES

 


Έλλη Αυξεντίου
Τα όνειρα ορκίστηκαν να εκδικηθούν… Δύσκολο να αποτυπώσεις σε λίγες μόνο λέξεις τα όσα νιώθεις. Χάνουν και οι λέξεις τη δύναμη τους. Τα συναισθήματα, αυτή τη φορά έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Ο “χορός”, είναι δικός τους και ο ρυθμός έντονος! Και οι λέξεις αδύναμες πια, χάνονται στους κρότους των χτύπων και της αδικίας. Για μένα η Κύπρος τα τρία τελευταία χρόνια, αποτελούσε καταφύγιο, από το βάναυσο Μνημόνιο της Αθήνας. Απολύσεις, διαδηλώσεις, ανεργία, πείνα, απόγνωση, δάκρυα, ματωμένοι δρόμοι, αυτοκτονίες…. Ήξερα, ότι το “μαύρο σύννεφο”, θα ερχόταν να σκεπάσει και τον ήλιο της Κύπρου, μα δεν πίστευα πως το νησί της Αφροδίτης, του έρωτα και της ευφορίας, θα βυθιζόταν σε μια νύχτα μόνο. Το “καταφύγιο” λεηλατήθηκε και αυτή τη φορά όχι από τους “βάρβαρους  κατακτητές” μα από την ίδια την “κεφαλή”! Ο ήλιος μπορεί να σκεπάστηκε, αλλά είμαι σίγουρη, πως η κάθε του ακτίνα αποτελεί και μια νέα ελπίδα, γεμάτη θέληση να λάμψει και να νικήσει το σκοτάδι, όπως η μέρα τη νύχτα. Τα όνειρα μάτωσαν, μα στο αίμα που χύθηκε ορκίστηκαν να εκδικηθούν….

 

Μάικ Γερολέμου
Η νέα τάξη πραγμάτων χρειάζεται νέο τρόπο σκέψης. Όταν αλλάζουν γύρω μας τα δεδομένα, τότε η ίδια μας η ανθρώπινη φύση υιοθετεί τρόπους σκέψης και κατ’επέκταση δράσης, αναγκαία για επιβίωση. Η ανθρώπινη φύση στις δύσκολες στιγμές, δεν πρέπει να χασομερά με το να γυρεύει τους φταίχτες. Πρέπει να αναλωθεί άμεσα στην πράξη της κριτικής σκέψης, της απελευθέρωσης από τα οποιαδήποτε νοητικά δεσμά και να βάλει στόχους ανθρώπινους, ρεαλιστικούς. Χρειάζονται εφόδια για να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας σαν άτομα και σαν λαός ταυτόχρονα. Χρειάζεται μάθηση, επιμόρφωση και πάνω από όλα η ικανότητα της παύσης του διαχωρισμού. Μοιάζουμε σαν ένα αυτοκίνητο που οδεύει προς τον γκρεμό και οι επιβάτες του τσακώνονται για το ποιός θα οδηγήσει. Ο τρόπος σκέψης που μας έφερε μέχρι εδώ είναι εμφανέστατος. Το μόνο πράγμα που μένει, αυτό το απλό αλλα και συνάμα σύνθετο, ειναι να το δούμε με μάτια καθαρά, νηφάλια και ταπεινά και να τον αλλάξουμε. Είναι, πιστεύω, ο μόνος πλέον τρόπος να πάρουμε την μοίρα μας στα χέρια μας και να αποτάξουμε την νέα ταξη πραγμάτων στης οποίας τα ισοπεδωτικά σχέδια ανήκουμε πλέον και εμείς.

Βασίλεια Μαρκάτζιη Αναξαγόρου
Για να είμαι ειλικρινής, δεν αμφιβάλλω ότι η οικονομία μας κάποια στιγμή θα ανακάμψει. Μακρο-κοινωνικα, η οικονομία της Κύπρου σίγουρα θα βρεθεί σε μια καλύτερη μοίρα από ότι είναι σήμερα. Εξάλλου, κρίση ειναι…θα περάσει. Ανησυχώ όμως για τα μικρο-κοινωνικα, που αφορούν άμεσα τον απλό πολίτη της Κύπρου. Αντιλαμβάνομαι πως μια τέτοια οικονομική αστάθεια επιφέρει την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την εξάπλωση του φόβου, του θυμού. Στο πανεπιστήμιο έμαθα ότι οι ανθρώποι σε στιγμές απελπισίας τυφλώνονται από διάφορες διαταραχές, που κάποιες φορές τους οδηγούν στην διάπραξη τραγικών γεγονότων. Η κοινωνική απόσυρση μαζί με την πληθώρα ψυχολογικών συνεπειών θεωρώ ότι θα είναι ότι πιο καταστροφικό για μας. Δεν μπορώ να συσχετίσω αυτή την περίοδο με την περίοδο της εισβολής, τότε είχε πέσει αρκετό χρήμα από τρίτους. Αυτή την φορά είναι διαφορετικά. Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους ίδιους μας τους εαυτούς, πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε. Τελικά τι μας μενει..και κυνικοί να είμαστε τι θα καταφέρουμε; Θέλετε να κλάψουμε; Ας κλαψουμε…Θελετε να απελπιστούμε; Ας απελπιστούμε…αλλά στο τέλος αυτό κάποτε θα τελειώσει, δε θα τελειώσει; Οσοι έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε να ζούμε με πιο λίγα τότε να μάθουμε να ζούμε με πιο λίγα. Γιατί κάποιες φορές νιώθω ότι αυτό είναι που μας σκοτώνει περισσότερο. Η αλλαγή, το να γίνουμε λίγο πιο απλοί. Κουρέψαν τις καταθεσεις, ενταξει, ωραία είναι τραγικό και αντι-δημοκρατικο, αλλά κάποιοι είναι σε χειρότερη μοίρα, κάποιοι δεν έχουν τίποτα, ούτε δουλειά ούτε φαγητό. Αν θες να κλάψεις και να απογοητευτείς, τότε απογοητεύσου για αυτο. Δώσε χέρι βοήθειας, αφού εσύ είσαι τυχερός και μονό καταθέσεις έχασες. Κρίση ειναι..θα περάσει. Πάρε το καλό από αυτό, γίνε άνθρωπος. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειες που επιβάλλεται να υποστούμε.

 

Αντρέας Πασιουρτίδης
Υπάρχουν πολλές οπτικές γωνιές από τις οποίες μπορείς να δεις και να αναλύσεις την οικονομική κρίση και τη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να βλέπουμε τα δεδομένα ρεαλιστικά. Και εννοώ ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο τί γινεται στην πράξη από δω και περα. Είναι αυτονόητο ότι η γενιά μας ατύχησε και θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των δυσμενών αυτών εξελίξεων. Θα αναλύσουμε τα αίτια, θα αποδώσουμε τις ευθύνες, αλλά το σημαντικότερο είναι το τι κάνουμε από δω και πέρα. Δυστυχώς, ο δρόμος είναι ένας: προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Προσαρμογή όμως από όλους. Αν χρειαστεί να ζήσουμε με λιγότερα, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να δουλέψουμε για λιγότερα και πάλι θα το κάνουμε. Φυσικά όμως, αν χρειαστεί να κερδίσουμε και λιγότερα θα πρέπει να το ανεχτούμε. Δεν πρέπει όμως να παραμείνουμε στάσιμοι κοιταζοντας πίσω. Είμαι της άποψης ότι με τον καιρό ολόκληρη η κοινωνία και ειδικότερα η αγορά θα προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν καταφέρουμε να υιοθετήσουμε αυτό τον τρόπο σκέψης είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε σύντομα από την κρίση.

Φάνος Φανή
Με τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, φαίνεται πως η νέα γενιά θα επωμιστεί το βάρος της ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ θα πληρώσει και το τίμημα της ανεργίας η οποία ήδη επηρεάζει και απειλεί πολλούς απο εμάς. Μια μικρή οικονομία μπορεί εύκολα να ανακαμψει, αρκεί όλοι μας να έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητητας. Στον καθρέφτη της προόδου θα δούμε μόνο τα είδωλα μας. Εμείς θα πρέπει να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες. Οι επιχειρηματίες και ειδικότερα όσοι χρειάζονται προσωπικό για τη λειτουργία της επιχείρησης τους θα πρέπει να προσλαμβάνουν Κύπριους και υπάρχουν και άλλοι πολλοι τρόποι που πιστεύω πως με θέληση και επιμονή θα τους βρούμε, παρόλο τον κυκεώνα της νέα τάξης πραγμάτων. Η σκληρή πραγματικότητα θα μας αναγκάσει να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε, όμως οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα μας παρέχει την ασφάλεια ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρος ΔΗΣΥ: «Αν δεν υπήρχε ένας σπουδαίος οραματιστής, ο Γλαύκος Κληρίδης, η Κύπρος δεν θα βρισκόταν σήμερα στην ΕΕ»

Εκδήλωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Ημέρα της Ευρώπης Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τίμησε σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης με μια συμβολική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας στην παρουσία

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

1. Εργασίες επιδιόρθωσης ασφαλτικού οδοστρώματος στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι

error: Content is protected !!