Its Ok “Σχέσεις και λάθη προς αποφυγή” Μέρος Β’

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching, Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

“Σχέσεις και λάθη προς αποφυγή” Μέρος Β’

Ο ορισμός της τρέλας κατά τον Αϊνστάιν είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Ακόμα και στην ψυχοθεραπεία, όταν χρησιμοποιούμε μια μέθοδο που δε δουλεύει πάνω σε ένα συγκεκριμένο άτομο απλά αλλάζουμε τη μέθοδο. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μας. Αν θέλουμε διαφορετικό αποτέλεσμα πρέπει να αλλάξουμε τη μέθοδο. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε και για άλλα λάθη που όταν τα αναγνωρίσουμε μπορούμε να τα αποφύγουμε και να καλυτερέψουμε με μικρές αλλαγές τον εαυτό μας μέσα σε μια σχέση αλλά και την ποιότητα της ίδιας της σχέσης μας.
Αρχίζουμε λοιπόν με την ιδέα του δεδομένου. Όπως περνάει ο καιρός μέσα στην σχέση, νιώθουμε ολοένα και πιο άνετα με το σύντροφο μας. Αυτό από τη μια είναι καλό (η οικειότητα είναι μεν σημαντική) από την άλλη όμως μας κάνει πολλές φορές να τον/την θεωρούμε δεδομένο και ως αποτέλεσμα να σταματάμε να τον/την διεκδικούμε. Σταματάμε για παράδειγμα να είμαστε τρυφεροί, να βγαίνουμε μια στο τόσο για ραντεβού (μια έξοδος σε ένα ωραίο εστιατόριο τις παραπάνω φορές αρκεί), να αγοράζουμε για τον άνθρωπο μας δώρο γενεθλίων, ακόμα και να λέμε ευχαριστώ όπου χρειάζεται. Πολλές φορές επίσης σταματάμε να φροντίζουμε τον εαυτό και κυρίως την εμφάνιση μας. Είναι αυτό που λέμε στην Κύπρο ‘δέσαμε το γάιδαρο μας’. Ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα και κανείς δεν είναι δεδομένος στη ζωή μας, και όσο πικρό και αν είναι υπάρχουν πάντα κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσουμε τη σπίθα μέσα στη σχέση επιβάλλεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρώτα, για να είμαστε αρεστοί στο ταίρι μας ακόμα και με την πάροδο του χρόνου, αλλά και σίγουρα να φροντίζουμε την σχέση μας. Είμαι σίγουρη πως μπορείτε να σκεφτείτε από μόνοι σας χίλιους και ένα τρόπους για να διατηρείτε τη φλόγα ζωντανή. Όπως μια γλάστρα θέλει συνεχώς νερό έτσι και η σχέση θέλει τη φροντίδα της.
Εφόσον δύο άνθρωποι δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι, ούτε να σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο , τα καβγαδάκια μέσα στην σχέση είναι φυσιολογικά. Ξέρω ότι οι περισσότεροι άντρες προτιμούν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, όμως κι αυτές είναι πολλές φορές μέρος της συμβίωσης. Όταν οι γυναίκες παραπονιούνται οι άντρες έχουν συχνά κλειστά τα αυτιά. Βαριούνται τη μουρμούρα. Και κυρίως τη ‘κρεβατομουρμούρα’. Σκεφτείτε όμως να σχολνάει κανείς κουρασμένος από τη δουλεία και να τον περιμένει κήρυγμα στο σπίτι. Εκεί είναι συνήθως που τίθεται σε λειτουργία η μέθοδος του ‘βάζω από το ένα αυτί και βγάζω από το άλλο’. Για αυτό λοιπόν καλό είναι να αποφεύγουμε ‘το στήσιμο στον τοίχο’, κυρίως όταν βλέπουμε ότι είναι κακή στιγμή για το σύντροφο μας. Καλύτερα να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το πρόβλημα κάτω από κατάλληλες συνθήκες και με ανάλογη διάθεση. Εννοείται μια μικρή διαφωνία ή καβγαδάκι υπό μορφής συζήτησης και όχι επίθεσης είναι σίγουρα προτιμότερη από έναν τεράστιο καβγά αργότερα.
Σε μια σωστή σχέση δε φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου. Όταν δεν αισθανόμαστε καλά δίπλα από το σύντροφο μας, όταν δεν μπορούμε να του μιλήσουμε και να μας καταλάβει αλλά και να καταλάβουμε εμείς αυτόν δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Μια σωστή σχέση χρειάζεται γερά θεμέλια φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, καθώς και ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η ερωτική έλξη είναι μεν πολύ σημαντική αλλά σε μια μακροχρόνια σχέση, και κυρίως σε ένα γάμο η επικοινωνία είναι απαραίτητη. Η επικοινωνία είναι ένα από τα βασικά συστατικά μιας υγιούς σχέσης, και συχνά αν όχι πάντα είναι και η λύση στο πρόβλημα. Και ευτυχώς είναι κάτι που βελτιώνεται αν και εφόσον το θέλουμε.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!