Ανεργία και….νόημα ζωής!


Όταν βιώνεις την ανεργία, όταν ζεις με τον φόβο για το αύριο (το δικό σου ή των παιδιών σου), τότε ενδέχεται ή να στρέψεις το βλέμμα στα πολιτικά και να σε ενδιαφέρει τι στο καλό κάνουν οι πολιτικοί του τόπου σου και με τα μανίκια πάνω να ρίχνεσε σε αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθισμένο μέλλον, ή να γυρίζεις την πλάτη σε όλους τους “μακάκες πολιτικούς” θεωρώντας τους όλους υπεύθυνους για την σημερινή κατάντια του συστήματος και του τόπου.

Η αλήθεια είναι πως για την σημερινή κατάντια δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί της κάθε χώρας (αν φταίνε και ποιοι φταίνε). Ως άνθρωπος που αναμίχθηκε στο κίνημα “occupy” έξω από το St Pauls, στο Λονδίνο, μπορώ να πω, πως αυτά που διαδηλώναμε τότε (άνθρωποι νέοι, άνθρωποι ηλικιωμένοι, άνθρωποι από όλη την Ευρώπη) για ώρες/μέρες έξω από το St Pauls τα πιστεύω ακράδαντα: Φταίει το σύστημα. Όταν ένας ολοκληρος πλανήτης μαστίζεται από το ίδιο πρόβλημα, την οικονομική κόλαση, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο και σίγουρα ξεκινά από τους “μεγάλους”.

Παρόλα αυτά, το θέμα μας σήμερα είναι η ανεργία. Όχι οι στατιστικές, όχι το μέγεθος του προβλήματος και όλα τα συναφή με τα οποία καταπιάνονται καθημερινά χιλιάδες εφημερίδες ανά το κόσμο. Αλλά, μια άλλη πτυχή της ανεργίας. Αυτή που χτυπά τους ταλαντούχους και μορφωμένους ανθρώπους και τους αφήνει δύο ενδεχόμενα: 1. Ή να τους τσακίσει και να τους αναγκάσει να ακρωτηριάσουν όλα τα όνειρα τους (ενίοτε και να ξενιτευτούν) και 2. Ή να τους πεισμώσει και μέσα από την απογοήτευση να παλεύουν με περισσότερη δύναμη από ποτέ για τα όνειρα τους, να μην παραιτούνται.

Ο Αλέξης Αλεξάνδρου , ο οποίος ζει στη πόλη μας, την Λάρνακα, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Άνεργος, σπουδασμένος σε Πανεπιστήμιο στη Βρετανία,  (πτυχίο Φιλοσοφίας) και συγγραφέας του βιβλίου “Meaning of Life” το οποίο μπορεί να βρει κανείς και στην Amazon (είναι γραμμένο στα αγγλικά). Ο Αλέξης σήμερα εργάζεται στο κέντρο της πόλης μας , στην οδό Κοδρικτώνος, (πάροδο Ερμού), κόβοντας εισιτήρια για πάρκινγκ. Λόγω ανεργίας, μόνο αυτή τη δουλειά έχει βρει.

Βέβαια, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αντίθετα η δουλειά είναι ευλογία.

ΑΛΛΑ, ποιο λογικό σύστημα (πολιτικοκοινωνικοοικονομικό) αφήνει ανθρώπους με πτυχία και ταλέντο να εργάζονται σε θέσεις που ούτε πτυχία, ούτε ταλέντο χρειάζονται;

Αυτό είναι ένα άλλο πρόσωπο της αποτυχίας του συστήματος, πέρα από την οικονομική κρίση και φτώχεια.

Το Skala Times θα φιλοξενήσει σύντομα συνέντευξη του Αλέξη, όπου θα μας μιλήσει αναλυτικότερα και για το βιβλίο του.

 

Μαλβίνα Ιωάννου

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!