Its Ok “Η δύναμη του μυαλού να θεραπεύει” !

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching), Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Η δύναμη που έχει το μυαλό να θεραπεύει…


Πολύ συχνά ακούμε για ανθρώπους που ξεπέρασαν σοβαρές ασθένειες με τη δύναμη της σκέψης τους. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι αυτό της Louise Hay, η οποία ξεπέρασε τον καρκίνο αλλάζοντας τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που είχε για τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω της, (αξίζει να διαβάσετε την ιστορία της ζωής της στο ttp://www.lightconnection.us/Archive/dec06/dec06_article5.htm, και σίγουρα το βιβλίο της ‘You can heal your life’). Σίγουρα καθένας από εμάς θα ήθελε να ξέρει τρόπους να αυτό-θεραπεύεται , η ακόμα και στις χειρότερες περιπτώσεις να απαλύνει τα συμπτώματα της ασθένειας του. Η διαπίστωση “νους υγιής εν σώματι υγιεί” των αρχαίων ελλήνων χιλιάδες χρόνια πριν επιβεβαιώνετε στις μέρες μας εφόσον έρευνες καταδεικνύουν συνεχώς τη συσχέτιση του υγιούς σώματος με το υγιές μυαλό.

Το μυαλό μας, κυρίως το υποσυνείδητο μας όπως αναφέραμε παλαιότερα είναι ένα θαυματουργό εργαλείο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η οποιαδήποτε διαταραχή στο μυαλό προκαλεί αναπόφευκτα διαταραχή και στο σώμα μας. Σίγουρα σας έχει τύχει να στεναχωρηθείτε ή να αγχωθείτε και να αντιδράσει το σώμα σας είτε με το να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, η να παρουσιάσει άφθες στο στόμα και άλλα πολλά συμπτώματα. Σίγουρα έχετε ακούσει για ανθρώπους που υπέστησαν εγκεφαλικά αλλά και καρδιακά επεισόδια μετά από καταστάσεις υπερβολικού άγχους και πίεσης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως ότι περνά από το μυαλό το σώμα το χειρίζεται αναλόγως. Ένα σωματικό σύμπτωμα είναι το μήνυμα που μας στέλνει το σώμα μας για να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το σώμα μας μας μιλάει συνεχώς και οφείλουμε να το ακούμε. Ας μην ξεχνάμε πόσο έξυπνο και σοφό είναι, αλλά και πόσο αλληλένδετο είναι με το μυαλό μας.

Συχνότερα απ΄ότι θέλουμε να πιστεύουμε το σύμπτωμα οφείλεται σε συναισθητικούς παράγοντες (ψυχοσωματικό), και το σώμα μας προειδοποιεί ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα ή η σκέψη μας γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ζημιογόνα και πρέπει να το λύσουμε. Πρόσφατες έρευνες (Mayo Clinic, USA) δείχνουν πως σε αντίθεση με τους αρνητικούς και απαισιόδοξους ανθρώπους, οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να ξεπερνούν τις ασθένειες σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά και πολύ πιο γρήγορα. Οι άνθρωποι που περιμένουν το χειρότερο και κάνουν αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις, δυσκολεύονται πολύ παραπάνω να ξεπεράσουν και να νικήσουν μια σοβαρή ασθένεια. Οι αθλητές για παράδειγμα τείνουν να αναρρώνουν γρήγορα από τραύματα. Τυχαίο; Ο πιο σωστός και γρήγορος λοιπόν τρόπος να θεραπευόμαστε είναι να “θεραπεύουμε” τις σκέψεις μας την ίδια ώρα που καταναλώνουμε φάρμακα για να θεραπεύσουμε τις σωματικές μας πληγές. Το σώμα μας μας μιλά συνεχώς και πρέπει να το ακούμε.

Σε πολλές περιπτώσεις η δύναμη του μυαλού μπορεί να παρακάμψει το σώμα. Και η γλώσσα του μυαλού, όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα, είναι οι εικόνες. Ο οραματισμός από μόνος του ότι είμαστε και νιώθουμε υγιείς κάνει θαύματα. Είχα διαβάσει παλιότερα για κάποιον ο οποίος είχε πάθει σοβαρό ατύχημα και κατέληξε με βαθιά μολυσμένα τραύματα. Φανταζόταν να μπαίνουν στρατιωτάκια (από αυτά που παίζουν τα μικρά παιδιά, όσο αστείο και αν σας φαίνεται) στο σώμα του και να κτυπούν και να χαλούν τα παλιά άρρωστα κύτταρα και να χτίζουν μετά νέα υγιή. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι πληγές του είχαν κλείσει. Προσωπικά ναι, το έχω δοκιμάσει. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα.

Έχοντας υπόψη μας ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας είναι αυτά που ελέγχουν την σωματική μας ευεξία και όχι το αντίθετο, πρέπει να μας ενδυναμώνει. Καλό είναι τότε να θυμόμαστε πως το φθηνότερο και για πολλούς το καλύτερο φάρμακο για θεραπεία από ασθένειες (σοβαρές και μή) είναι η θεραπευτική δύναμη του μυαλού μας . Ας την εκμεταλλευτούμε λοιπόν…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Its Ok “Η δύναμη του μυαλού να θεραπεύει” !”

  1. Κλαίρη μ συγχαρητήρια κ γ τη στήλη σ αλλά κ γ τ ωραία κ πολύ ενδιαφέροντα θέματα π διαλέγεις!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!