Book for Thought “Λάρνακα-Ματιές στο χθες”

Λάρνακα – Ματιές στο χθες

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos

Σήμερα και πάλι θα αναφερθώ σ΄ένα βιβλίο που αφορά την Λάρνακα. Το συγκεκριμένο βιβλίο ονομάζεται ‘Λάρνακα – Ματιές στο Χθές/Larnaca – Glimpses at yesterday’. Είναι δίγλωσσο και πρόκειται για ένα λεύκωμα που μας παρουσιάζει την παλιά Λάρνακα μέσα από φωτογραφίες και γκραβούρες.

Το βιβλίο μας παρουσιάζει, μέσα από τις σελίδες, ένα όμορφο αφιέρωμα στην παλιά Λάρνακα.  Υπάρχουν λίγα λόγια δίπλα από κάθε φωτογραφία ή γκραβούρα που μας περιγράφουν λεπτομέριες για την πόλη μας. Το αφιέρωμα ξεκινάει με  μια ενότητα με χάρτες και γκραβούρες από το 1672 μ.Χ. – 1882 μ.Χ. Μέσα από τις γκραβούρες αυτές παρουσιάζεται σιγά σιγά η ιστορία της πόλης μας καθώς απεικονίζονται διάφορα ιστορικά γεγονότα και δραστηριότητες που συνέβαιναν  τότε, όπως για παράδειγμα η παλιά αγορά, οι καμάρες , το κάστρο της Λάρνακας, ένας αγγλικός γάμος, ο τεκκές και πολλά άλλα.

Ακολουθεί μια δεύτερη ενότητα με φωτογραφίες από το 1877 μέχρι και το 1950 με διάφορα τοπία, κτίρια, την παραλία, την απόβάθρα, τον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ, τον Άγιο Λάζαρο και άλλα πολλά τοπία και κτίρια.

Τέλος, υπάρχει και μια τρίτη και τελευταία ενότητα η οποία ονομάζεται ‘άνθρωποι΄ και μας δείχνει διάφορα άτομα που φορούν παραδοσιακές στολές ή γενικά ασχολούνται με διάφορα πράγματα όπως τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του ψωμιού, ένα καμηλιέρη να κρατά την καμήλα του από το χαλινάρι, ένα τούρκο αγρότη να οδηγεί τον γάιδαρό του στον οποίο κάθεται η γυναίκα του κ.ά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι διαθέσιμο αν και πρόκειται για μια έκδοση του δήμου Λάρνακος από το 1996. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο με γκραβούρες και φωτογραφίες που αφορούν την πόλη μας.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!