Book for Thought “Μεσαιωνικά κατάλοιπα στην επαρχία της Λάρνακας”

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos

Επειδή το διαδικτυακό μας περιοδικό αφορά την Λάρνακα, σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα βιβλίο που αφορά την πόλη μας (καιρός ήταν!)
Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Ιατρό παθολόγο Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη και ο τίτλος του είναι “Μεσαιωνικά κατάλοιπα στην Επαρχία της Λάρνακας”

Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, πρόκειται για μια προσπάθεια συνολικής καταγραφής των ιστορικών στοιχείων του κυπριακού μεσαίωνα όλων των κοινοτήτων-χωριών της επαρχίας Λάρνακας, καθώς και της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.  Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Μέσα στις 305 σελίδες του βιβλίου  παρουσιάζονται γραπτές, αλλά και προφορικές ιστορικές πληροφορίες για 55 κοινότητες της περιόδου της Φραγκοκρατίας (1191-1489) και της Ενετοκρατίας (1489-1571) με πλούσιο φωτογραφικό – ασπρόμαυρο και έγχρωμο- υλικό. Σ’ αυτές δεν παραλείπονται τα κατεχόμενα χωριά της επαρχίας. Γίνεται ακόμη καταγραφή όλων των μνημείων που συνδέονται με τον μεσαίωνα, καθώς και των κειμηλίων τους , όπως τις φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, οικόσημα κ.ά.

Είναι ένα βιβλίο που πραγματικα έλειπε από την βιβλιοθήκη μας και είναι πολύ ενδιαφέρον η μελέτη που έχει γίνει, οπότε είναι σίγουρα ένα βιβλίο που τουλάχιστο εμείς οι σκαλιώτες πρέπει να έχουμε. Ο κ. Αντωνιάδης ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την ιστορία της πόλης μας και μάλιστα έχει και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον blog που μας δίνει συνεχώς καινούριες πληροφορίες. Μπορείτε να το επισκεφτείτε εδώ: http://larnacainhistory.wordpress.com/ και είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών για την πόλη μας που δεν γνωρίζατε. Η ιστοσελίδα ανανεώνεται πολύ συχνά οπότε μπορείτε να ενημερώνεστε συνέχεια.

Το βιβλίο μας παρουσιάζει αλφαβητικά κάθε χωριό της επαρχίας μας με την ιστορία του. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα εξής χωριά: Αβδελλερό, Αγία Άννα, Αγκλεισίδες, Αγίοι Βαβατσινιάς, Άγιος Θεόδωρος, Αθηένου, Αλαμινός, Αλεθρικό, Αναφωτίδα, Απλάντα, Αραδίππου, Άρσος, Βαβατσινιά, Βάβλα, Βορόκληνη, Δελίκηπος, Δρομολαξιά, Ζύγι, Καλαβασός, Καλό Χωριό, Κάτω Δρυς, Κελλιά, Κιβισίλι, Κίτι, Κλαυδιά, Κόρνος, Κόγχη (Κόσσιη), Κοφίνου, Λάγεια, Λεύκαρα, Μαζωτός, Μαρί, Μαρώνι, Μελίνη, Μενεού, Μεννόγεια, Μοσφιλωτή, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Οδού, Ορά, Ορμήδεια, Περβόλια, Πέργαμος, Πύλα, Σκαρίνου, Τερσεφάνου, Τόχνη, Τρεμετουσιά, Τρούλλοι, Χοιροκοιτία, Ψεματισμένος, Ψευδάς, Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!