Εν Αρχή Ην ο Λόγος ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Γράφει η λογοπαθολόγος Άντρεα Χατζηχαραλάμπους. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”. Τηλέφωνο 96582251 Email:andria@skalatimes.com Λάρνακα

 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μία μόνιμη, αλλά μεταβλητή διαταραχή, της κινητικότητας και των στάσεων, η οποία εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και οφείλεται σε μη προιούσαν βλάβη του εγκεφάλου, αποτέλεσμα δυσμενούς επιδράσεως επί αυτού κατά τη διάρκεια της αναπτύξεως του.

Επειδή λοιπόν πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων επηρεάζει τους διάφορους μυς, μη εξαιρουμένων και των μυών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι γα τη δημιουργία της ομιλίας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στην ομιλία η γενικότερα στο λόγο οι οποίοι είναι:

  1. Διαταραχή του μηχανισμού αλλά και του ελέγχου αναπνοής με αποτέλεσμα τη χαμηλή πίεση του ρεύματος του αέρα.
  2. Ελλειπής έλεγχος των φωνητικών χορδών.
  3. Παραλλαγές στη φωνή, λόγω της ανεπάρκειας στη ανάπτυξη της φαρυγγικής κοιλότητας.
  4. Αδυναμία διατήρησης σταθερής πιέσεως του αέρα, λόγω της διαφυγής του από την μύτη, επειδή η λειτουργία της μαλθακής υπερώας του παρουσιάζει μια λειτουργική ανεπάρκεια ή και πλήρη παράλυση.
  5. Προβλήματα στην άρθρωση λόγω της σπαστικότητας, η ασυνεργίας των υπεύθυνων μυών, στόματος, γλώσσας, κ.λ.π.

 

Γενικότερες παρατηρήσεις είναι:

  • Υπάρχει καθυστέρηση στην ομιλία, λόγω μιας γενικότερης καθυστέρησης όπως κινητική, νοητική κ.λ.π
  • Το παιδί δέχεται ελάχιστα ερεθίσματα, λόγω της πιθανής ακινησίας του στο σπίτι ή και της γενικότερης δυσκολίας στην κίνηση του οπότε και οι εμπειρίες του ευρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το γεγονός αυτό συντελεί ακόμη περισσότερο στην καθυστέρηση της ομιλίας, πολύ συχνά και στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων όπως και προβλήματα στη συμπεριφορά και στην κοινωνικότητα του παιδιού.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!