It’s ok “Η δύναμη του υποσυνείδητου”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner)  Tηλέφωνο 99901858. Email: kleria@skalatimes.com

Πολλές φορές αναφερόμαστε στο “πίσω μέρος του μυαλού μας” ή στα αγγλικά “the sleeping partner” και εννοούμε το υποσυνείδητο μας. Ας πούμε ότι το μυαλό είναι ένας  υπολογιστής και ότι το υποσυνείδητο είναι ο σκληρός δίσκος. Χωρίς αυτόν ο υπολογιστής είναι άχρηστος. Πριν από την ηλικία των περίπου 5 χρόνων, η ικανότητα μας να μαθαίνουμε είναι στο ψηλότερό της σημείο.  Όλες οι πληροφορίες που περνάνε σε εμάς από τους γονείς, τους δασκάλους μας κτλ, αποθηκεύονται απευθείας στο υποσυνείδητο μυαλό μας. Όπως μεγαλώνουμε προγραμματιζόμαστε ανάλογα με το περιβάλλον, τις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες μας. Αυτά γίνονται με τη σειρά τους μηνύματα, ή σχήματα και αποθηκεύονται στον “σκληρό δίσκο”. Θετικά μηνύματα αποτελούν θετικά αποτυπώματα, αρνητικά μηνύματα αποτελούν με τη σειρά τους αρνητικά αποτυπώματα και όλα καταγράφονται. Μηνύματα τα οποία επαναλαμβάνονται δημιουργούν αυτό τον προγραμματισμό που σαν αποτέλεσμα έχει τη συμπεριφορά, τις πεποιθήσεις, και τη στάση μας. Το υποσυνείδητο μυαλό λειτουργεί αυτόματα και είναι αυτό που έχει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο.
Όπως μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε τίθεται σε λειτουργία και το συνειδητό. Το συνειδητό είναι το λογικό, αναλυτικό κομμάτι του μυαλού που χρησιμοποιούμε μέρα με τη μέρα για να πάρουμε αποφάσεις. Λειτουργεί όπως ένας συντάκτης μιας εφημερίδας ο οποίος αποφασίζει ποιά άρθρα θα δημοσιευτούν σε κάθε έκδοση. Το συνειδητό μυαλό μας αποτελείται επίσης από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας και συγκρατεί ένα πολύ περιορισμένο αριθμό πληροφοριών.
Οι εικόνες είναι η γλώσσα η οποία αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητο, ο οραματισμός. Όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας ευτυχισμένο τότε το υποσυνείδητο μας δίνει χαρούμενες σκέψεις που με τη σειρά τους μας κάνουν να χαιρόμαστε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν ότι όταν χαμογελάμε νιώθουμε όντως χαρούμενοι λόγω κάποιων ορμονών που εκκρίνονται στον εγκέφαλο.  Όταν από την άλλη μας φανταζόμαστε αποτυχημένους το υποσυνείδητο το βλέπει σαν στόχο και μας παρέχει τρόπους να αποτύχουμε, εφόσον θεωρεί ότι στόχος μας είναι η αποτυχία. Όπως είχαμε πει παλιότερα το μυαλό όπως και το σώμα θέλει την τροφή του. Για να πετύχουμε λοιπόν αυτό που θέλουμε επιβάλλεται να έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο ή όραμα. Το ΄θέλω να είμαι ευτυχισμένος/η΄ για παράδειγμα δεν είναι συγκεκριμένο. Πρέπει να θέτουμε τους στόχους μας με λεπτομέρεια, να δίνουμε στο υποσυνείδητο μας τροφή προς υλοποίηση.
Πώς; Με τις σωστές λέξεις και εικόνες. Το υποσυνείδητο ΔΕΝ δέχεται την άρνηση. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να περιορίζουμε αρνητικές φράσεις και λέξεις όπως “δεν θέλω”, “δεν μπορώ”. Πόσες φορές έτυχε να πούμε ότι δε θέλουμε κάτι και αυτό να γίνει; Ένα απλό παράδειγμα: “δε θέλω να αργήσω για τη δουλειά”. Τι γίνεται; Γιατί; Γιατί το σενάριο ήδη παίχτηκε στο υποσυνείδητο. Στόχος εξετελέσθη. Επίσης πρέπει να δημιουργούμε μια νοητική εικόνα του τι θέλουμε να πετύχουμε σαν να έχει ήδη γίνει και να είμαστε συγκεκριμένοι και με όσες περισσότερες ρεαλιστικές εννοείται λεπτομέρειες όσο μπορούμε. Ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος να ξεκινήσουμε να δίνουμε στόχους θετικούς στο υποσυνείδητο είναι ο εξής. Κάθε βράδυ πριν πάμε για ύπνο μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την εξής φράση 10 φορές, μετρώντας την στα δάκτυλα: “Κάθε μέρα με κάθε τρόπο γίνομαι καλύτερη/ος”. Εννοείται ότι όταν το λέμε αυτό επικεντρωνόμαστε σ αυτό που θέλουμε να βελτιώσουμε ή να επιτύχουμε. Για παράδειγμα αν στόχος μας είναι να αδυνατίσουμε φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο επιθυμητό βάρος με την συγκεκριμένη εικόνα. Αυτό πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον η τελευταία σκέψη της νύχτας είναι θετική και ξυπνάμε το πρωί με καλύτερη διάθεση, και δεύτερον εκπαιδεύουμε το υποσυνείδητο μας να δέχεται θετικές εισηγήσεις από εμάς τους ίδιους, και του δίνουμε εικόνες να υλοποιήσει.
Το υποσυνείδητο μας δουλεύει συνεχώς στο να υλοποιεί τους στόχους μας με περισσότερους τρόπους απ΄ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Θετική σκέψη, εικόνες και οράματα  είναι ζωτικής σημασίας. Το μόνο που μένει μετά είναι να προσέχουμε τι ευχόμαστε !

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!