Σκέφτομαι Θέατρο “Rocky Horror…..”

H ένοχη μου απόλαυση τοRocky Horror Picture Show” (1975)

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, απόφοιτος θεατρικών σπουδών

H ένοχη μου απόλαυση είναι τα μιούζικαλ, συγκεκριμένες όμως παραγωγές.  Η επιρροή της μητέρας μου ίσως να είναι που  δημιούργησε την επιθυμία μου για αυτή τη γλυκιά αμαρτία. Το αγαπημένο μου μιούζικαλ ονομάζεται “The Rocky Horror Picture Show.
Ξέρω πως τα μιούζικαλ θεωρούνται “κλισέ” και “κιτς”, αλλά αυτό το συγκεκριμένο παίρνει όλα τα στερεοτυπικά στοιχεία του μιούζικαλ και της εποχής του και το κάνει κάτι το πρωτότυπο. Το “Rocky Horror Show” είναι γραμμένο σε μουσική, στίχους και σενάριο του Richard O’Brien,  και  σκηνοθεσία του Jim Sharman.  Διηγείται  μία ιστορία που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν: την επιβίωση της χαμένης αθωότητας, τη σεξουαλική αφύπνιση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, της γέννησης και του θανάτου, της συγχώρεσης και της λύτρωσης, την πτώση από την επιείκεια του Θεού.  Και όμως είναι  κάτι  το ιδιαίτερο αφού γεννήθηκε στη μέση του εναλλακτικού κινήματος του θεάτρου και στην αρχή της εποχής του “punk rock”.  Ο Δρ Φρανκ-Ν-Furter (Tim Curry) εμφανίστηκε στην οθόνη με “drag”, φορώντας κόκκινο κραγιόν, κορσέ και ζαρτιέρες  και αναφερόμενος στον εαυτό του ως “Sweet transvestite from Transylvania”. Ο ρόλος “δημιουργού”, παρόμοια με τον Φράνκενσταϊν, σε αυτή τη μορφή, ήταν ένα από  τα πολλά χαρακτηριστικά της ταινίας που αμφισβητούσε συμβατικές ιδέες της εποχής.
Η ιστορία αρχίζει με τον Brad και την Janet, ένα παραδοσιακό ζευγάρι Αμερικανών της δεκαετίας του 1970, που έχουν ένα σκασμένο λάστιχο στη μέση του πουθενά σε μια θυελλώδη νύχτα.  Όταν χτυπούν την πόρτα ενός κοντινού κάστρου, με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο,  αιχμαλωτίζονται από τον Δρ Φρανκ-Ν-Furter,  που είναι  “cross-dressing” εξωγήινος με σεξουαλική εμμονή, από τον πλανήτη Τρανσέξουαλ του γαλαξία Τρανσυλβάνιας.  Ο Frank-N-Furter, είναι παρορμητικός.  Παροτρυνόμενος από διάφορες σεξουαλικές και επιθετικές επιθυμίες, καταλήγει να δολοφονεί βάναυσα ένα από τους χαρακτήρες, τον οποίο αργότερα σερβίρουν για δείπνο.  Νωρίς το βράδυ, ο Frank-N-Furter έχει αφαιρέσει τα ρούχα του Brad και της Janet, αφήνοντας του με τα εσώρουχα και αποστέλλοντας τους σε ξεχωριστά κρεβάτια για τη νύχτα.  Μπαίνει τότε στα δωμάτιά τους μεταμφιεσμένος και ξεκινά για τον καθένα ένα ταξίδι στην παρακμή –την εισαγωγή της Janet  στη σεξουαλικότητα και του Brad στην  ομοφυλοφιλία.
Η συνάντηση αυτή αλλάζει ριζικά την αθώα Janet.  Αργότερα εμπλέκεται σε μια άλλη παράλληλη σχέση στο κάστρο, με ένα “τεχνητό” ξανθό, μυώδες αγόρι, το Rocky Horror. Ο Rocky Horror δημιουργήθηκε από τον Frank-N-Furter σε ένα εργαστήριο, με πρόθεση να χρησιμοποιείται ως προσωπικό σεξουαλικό παιχνίδι του Frank. Η παραγωγή φθάνει στο αποκορύφωμά της όταν ο Frank-N-Furter χρησιμοποιεί εξωγήινη τεχνολογία για να μετατρέψει τους Brad, Janet και Rocky, σε εκδόσεις του εαυτού του. Αυτό ολοκληρώνει τη μετάβαση τους στην απόλυτη παρακμή, ντυμένοι όπως ο τρελός Frank-N-Furter. Καθ ‘όλο το έργο ο Frank-N-Furter βασίζεται σε εξαπάτηση και στις αντανακλάσεις του εαυτού του για να  μπορεί να ενεργεί με τις φαντασιώσεις του.
Ακολουθώντας την πορεία του Δρ Φρανκενστάιν, δημιουργεί μία προσομοίωση ενός ατόμου με τη μορφή του Rocky Horror, ο οποίος είναι ένα ζωντανό σύμβολο για την ενεργεία των σεξουαλικών επιθυμιών του.  Ο Frank-N-Furter ζει σε έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο αυτός είναι ο βασικός αστέρας.
Το Rocky Horror διερευνά τις υπερβολές της σεξουαλικής επανάστασης της δεκαετίας του 1970, και τον μύθο του αμερικανικού ονείρου. Επειδή η παράσταση δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από Βρετανούς καλλιτέχνες, έχει το πλεονέκτημα της αντικειμενικότητας στη διερεύνηση και σάτιρα των αμερικανικών φαινομένων.  Επίσης, λόγω της Βρετανικής καταγωγής του έργου, το στοιχείο του “cross-dressing” μπορεί να ερμηνευθεί σαν αντιπροσώπευση των Βρετανών “showmen” όπως ο David Bowie, Elton John, Freddie Mercury, Bryan Ferry, ο Boy George, κ.α.
Όσο παράξενο και να είναι, αυτό το μιούζικαλ είναι το αγαπημένο μου γιατί δίνει το απλό μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και δηλώνει  συνεχώς “Don’t dream it. Be it”!

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!