Ότι να ‘ναι…..From Salonika! “Περί Φωτογραφίας”

Περί φωτογραφίας ο λόγος (η στήλη)!                                                                                                                                   Γράφει ο Αντρέας Κωνσταντινίδης

Όσοι περάσατε να δείτε λίγο το “meet the team” (πάνω αριστερά στην ιστοσελίδα μας), θα διαβάσατε ότι σπουδάζω φωτογραφία!
Σήμερα, λοιπόν,  θα γράψω για τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την φωτογραφία είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε σε  ερασιτεχνικό.
Εγώ την πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία, αν θυμάμαι καλά, την είχα στο δημοτικό, όταν πήγαμε εκδρομή με το σχολείο και πήρα την μηχανή, (τότε με φιλμ), κρυφά απ’τους γονείς μου, για να απαθανατίσω στιγμές από την εκδρομή!
Και αυτό έκανα, όντος, μόνο που οι περισσότερες βγήκαν λίγο… “κουνημένες” (θολές).  Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αυτή η αποτυχία, ήταν ίσως αυτό που με ώθησε να πάρω ξανά και ξανά την φωτογραφική, μέχρι να βγουν καλές οι φωτογραφίες!
Αυτή την μανία σύντομα την ξεπέρασα, μέχρι που βγήκαν τα κινητά με φωτογραφική ενσωματωμένη. Τότε η μανία επέστρεψε και μάλιστα αυτοβαφτίστηκα  “ο  φωτογράφος της παρέας”!
Την πρώτη μου μηχανή SLR την πήρα στην τρίτη λυκείου και εκεί άρχισα να πειραματίζομαι. Χωρίς να γνωρίζω τίποτα περί φωτογραφίας, πήγαινα στην αλική, σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια, σε χωράφια, στην γειτονιά μου, παντού…και από τότε μου έμεινε το μικρόβιο της φωτογραφίας μέσα μου.
Αγαπούσα αυτό που έκανα, γι’αυτό και το συνέχισα.
Η φωτογραφία είναι ένα είδος τέχνης, ένα ξεχωριστό είδος τέχνης, μέσα από τη φωτογραφία μπορείς να περάσεις το δικό σου μήνυμα για ένα γεγονός, για ένα τοπίο και επίσης μηνύματα μέσα από ένα πρόσωπο. Ίσως γι’ αυτό είναι τόσο ξεχωριστό είδος τέχνης, μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, εγκλωβίζεις την στιγμή για πάντα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε, “μια εικόνα χίλιες λέξεις”.
Αυτό που θέλω να πω, για τα πρώτα βήματα της φωτογραφίας, είναι ότι δεν πρέπει να έχεις κάποια ιδιαίτερη γνώση (άσχετα αν εγώ τώρα σπουδάζω φωτογραφία), ούτε την καλύτερη μηχανή! Μόνο η έμπνευση χρειάζεται και να το νιώθετε! Τίποτα περισσότερο,  τίποτα λιγότερο. Να βγείτε έξω και να φωτογραφίσετε..ό,τι να,ναι!
Το γρασίδι ,τα δέντρα, τον σκύλο σας, τους φίλους σας, τα πάντα! Θα πειραματιστείτε μέχρι να μάθετε την μηχανή σας. Μην σας ανησυχεί αυτό, ακόμα και εγώ που σπουδάζω φωτογραφία εδώ κι ένα χρόνο,  τώρα άρχισα να μαθαίνω την φωτογραφική μου μηχανή καλά.
Εξάλλου,  όπως είπε και ο μεγάλος φωτογράφος Henri Cartier Bresson “οι 10000 πρώτες σου φωτογραφίες είναι οι χειρότερες”!
Όσο για τον επαγγελματικό τομέα, ακόμα δεν μπορώ να σας πω κάτι, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, όπως άλλωστε και σε όλα, σχεδόν,  τα επαγγέλματα (βλέπε παγκόσμια οικονομική κρίση, κατάσταση Ελλάδας, κτλ).
Βέβαια για την Κύπρο δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται, είδα όμως πρόσφατα να ανοίγει ένα καινούριο φωτογραφείο στην πόλη μας, από ένα νέο φωτογράφο, αν δεν κάνω λάθος και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Καιρός για νέες ιδέες, νέα μάτια και νέο αίμα στο επάγγελμαΕπίσης θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα, χωρίς να προσπαθώ να κατακρίνω κανένα. Όλοι βλέπουμε ότι πλέον, μια SLR στο χέρι είναι βασικό “αξεσουάρ” για αρκετούς. Άλλωστε και οι αυριανοί επαγγελματίες από μια SLR ξεκινούν.
Αυτό, όμως,  που με κάνει να γελώ είναι κάτι γκόμενες,  με μηχανές των 1000 ευρώ, να φωτογραφίζουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη και να σουφρώνουν τα χείλη (τις πλείστες φορές οι φώτος αυτές προορίζονται για το….facebook!)
Δεν θέλω να είμαι κακός, αλλά αυτό είναι κακό….. και άσχημο για τον αντρικό πληθυσμό! Σταματήστε το επιτέλους!

Peace!

 

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Εβραία του Μπρέχτ από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, με πρωταγωνίστρια τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Νικολαϊδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes Η ΕΒΡΑΙΑ του Μπρέχτ ανέβηκε από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, σε ένα νεο πλαίσιο παραστάσεων, όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε αυτή

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

error: Content is protected !!