Ο Παράδεισος της κυρίας Ελένης στις Τουρκικές Συνοικίες

          Λουλούδια για….. αγχολυτικό κι ομορφιά!

 Περνώντας κανείς από το σπίτι της, εκεί στις Τουρκικές συνοικίες κοντά στην Πιαλέ Πασά, λίγα βήματα από την θάλασσα, θα εντυπωσιαστεί από τα λουλούδια που υπάρχουν γύρω από την οικεία της. Η ίδια η κυρία Ελένη λέει πως “από μικρή είχα αυτή την αγάπη για τα λουλούδια. Ζούσαμε στο Παλιομέτοχο στη Λευκωσία και εγώ από παιδί ήμουν η υπεύθυνη για τον κήπο μας. Αργότερα, όταν παντρεύτηκα και μετακομίσαμε εδώ, επειδή ο σύζυγος μου ήταν πρόσφυγας, αποφάσισα πως το γεγονός ότι δεν είχα κήπο δεν θα με σταματούσε από το να φτιάξω ένα διαφορετικό κήπο, έστω πάνω στους τοίχους γύρω από το σπίτι μου, όπως κι έγινε!”
Η κυρία Ελένη μας τονίζει πως ακόμα και η ατμόσφαιρα που είναι γεμάτη καυσαέριο επειδή περνούν πολλά αυτοκίνητα από εκεί, καθαρίζει λόγω της μεγάλης ποσότητας των φυτών που διατηρεί εδώ και 35 περίπου χρόνια. “Αγαπώ όλα τα λουλούδια, δεν ξεχωρίζω ούτε είδη, ούτε χρώματα. Και το πράσινο μου αρέσει πολύ. Πρόσφατα άνθισε και ένα σπάνιο τριαντάφυλλο σε μια από τις γλάστρες μου και σκέφτηκα να καλέσω τα κανάλια, αλλά τα παιδιά μου δεν ήθελαν. Για μένα το να περιποιούμαι τον κήπο μου είναι το καλύτερο αγχολυτικό και το εισηγούμαι σε όλους. Όταν δεν νοιώθω καλά, δίνω ένα γύρο στα λουλούδια μου, τα περιποιούμαι, τους μιλώ και γίνομαι καλά!”
Η αγάπη της κυρίας Ελένης για τα άνθη είναι το κυριότερο συστατικό που τους δίνει ζωή.  “Τους βάζω σίδηρο και λίπασμα αλλά νομίζω ότι αυτό που τα κάνει να διατηρούνται στην ζωή χειμώνα καλοκαίρι, είναι η αγάπη που τους δείχνω στο κάθε ένα ξεχωριστά. Τους μιλώ! Ξέρω το καθένα πως ήταν χθες και πως είναι σήμερα”. Φυσικά η ιδιαίτερη σχέση που έχει με τα άνθη έχει μεταδοθεί και στα παιδιά της “ο γιος μου σπούδασε στην Τσεχία, σε ένα κλάδο που δεν έχει καμία σχέση με τα λουλούδια. Αλλά όταν ένας δικός μας άνθρωπος αρρώστησε, στράφηκε στην εναλλακτική ιατρική, στην δύναμη της φύσης και των βοτάνων και άνοιξε ένα δικό του κατάστημα, εδώ στην Λάρνακα με βιολογικά προϊόντα. Η επιθυμία του να σώσει το δικό μας άτομο μέσω εναλλακτικής ιατρικής, βοτάνων, φυσικών προϊόντων και η αγάπη που είχε ήδη για τα φυτά και άνθη, ήταν οι λόγοι που τον ώθησαν να ανοίξει το κατάστημα με τα βιολογικά προϊόντα”.
Επειδή η περιοχή θεωρείται λαϊκή γειτονιά, λόγω του εργαστηρίου πήλινων αγγείων,  που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της κυρίας Ελένης, αρκετοί τουρίστες βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο “συχνά φωτογραφίζονται εδώ στο σπίτι μου τουρίστες. Μια φορά θυμάμαι, μια τουρίστρια η οποία ήταν ζωγράφος, στήθηκε απέναντι από το σπίτι μου και το ζωγράφιζε! Επίσης, έχω πληροφορηθεί από φίλους μας που ζουν στην Αγγλία, πως ένα κανάλι στην Βρετανία, το οποίο είχε αφιέρωμα για την Κύπρο έδειξε το σπίτι μου! Δεν είχα ιδέα γι αυτό! Προφανώς ο λόγος που το βιντεογράφησαν ήταν τα λουλούδια που το περιφρουρούν!”
Μέχρι και ο πρώην Δήμαρχος, ο κύριος Μωυσέως, όταν ήταν Δήμαρχος της πόλης και έτυχε να περάσει από το σπίτι της κυρίας Ελένης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αγάπη της ιδιοκτήτριας “του σπιτιού που είναι πνιγμένο στα άνθη”, για τα λουλούδια!
Η συμβουλή της κυρίας Ελένης σε όλους είναι “αγαπήστε τα λουλούδια, τα φυτά! Ακόμα και κήπο να μην έχετε, ένας μικρός χώρος με λίγες γλάστρες είναι αρκετός για να φτιάξετε τον δικό σας παράδεισο. Ένα σκαλάκι με 2-3 γλάστρες! Τα άνθη ζητούν μόνο αγάπη και λίγο νερό και μας δίνουν πάρα πολλά. Ομορφιά, γαλήνη!”

 

 

                        

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 thoughts on “Ο Παράδεισος της κυρίας Ελένης στις Τουρκικές Συνοικίες”

  1. h mageia tis fisi mesa se ena mikro spiti!!peraste na to dite, tha sas allaxi thn gnomi sas gia thn agapi pros sta fita

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!