Book for Thought “Της Κυριακής τα είδωλα”

Της Κυριακής τα είδωλα – Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου –

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης Βιβλιοπωλείου Bibliocosmos

Διαβάζοντας το βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου μπορεί κάποιος ν’ αντιληφθεί την αγάπη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου για το ποδόσφαιρο. Δουλεύοντας για πολλά χρόνια στον  χώρο του αθλητισμού, κάνοντας ρεπορτάζ για διάφορες ομάδες και έχοντας μεταδόσει αμέτρητα παιχνίδια, πρόκειται σίγουρα για ένα από τους πλέον έμπειρους αθλητικογράφους/δημοσιογράφους στον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το βιβλίο καλύπτει διάφορες περιόδους του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως τις μεγάλες προκρίσεις ελληνικών ομάδων στα ευρωπαικά κύπελλα, ρεκόρ που έχουν γίνει στο πρωτάθλημα και άτομα που έχουν συμβάλει στην αλλαγή/βελτίωση του αθλήματος. Υπήρξαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές,  προπονητές και παράγοντες, από τους οποίους ορισμένοι θεωρούνται πετυχημένοι και άλλοι όχι:  μα το σημαντικότερο είναι ότι η πίεση στην Ελλάδα για τα αποτελέσματα είναι τόσο μεγάλη, που σχεδόν ποτέ δεν δίνεται χρόνος στους προπονητές να δουλέψουν.  Αυτό είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνει ο κ. Σωτηρακόπουλος στο βιβλίο του και θεωρώ πως έχει απόλυτο δίκιο (και δυστιχώς είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και στην Κύπρο κατ’ επανάληψη).

Οι προσωπικές εμπειρίες και συνεντεύξεις του κ. Σωτηρακόπουλου μας παρουσιάζουν μια διαφορετική πτυχή των παραγόντων/παικτών/προπονητών  και μας βοηθά να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψεώς τους, τον χαρακτήρα τους και το πώς αντιμετώπισαν διάφορες καταστάσεις. Από τα γήπεδα της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τον θρίαμβο του 2004 – αλλά και τα μετέπειτα του ελληνικού ποδοσφαίρου-, σίγουρα οι ποδοσφαιρόφιλοι θα βρούν κάτι που να τους ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο βιβλίο. Ανεξάρτητα με το ποιά είναι η ομάδα που υποστηρίζετε (μην ανησυχείτε, υπάρχει κάτι καλό για όλες τις ομάδες!), το βιβλίο είναι αντικειμενικό.

Υπήρξαν μεγάλοι ποδοσφαιριστές, από τους οποίους αρκετοί αδικήθηκαν καθώς θα μπορούσαν να παίξουν σε πολύ μεγαλύτερα/καλύτερα πρωταθλήματα, ενώ πολλοί διέπρεψαν μέσω των ευρωπαικών διοργανώσεων με ιστορικές προκρίσεις και καταπληκτικές παραστάσεις με μεγάλους αντίπαλους. Εσείς που αγαπάτε το ελληνικό ποδόσφαιρο, σιγουρα θα βρείτε πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν και σίγουρα θα μάθετε και κάτι που δεν γνωρίζατε. Ο κ. Σωτηρακόπουλος τόνισε σε  παρουσίαση του βιβλίου του ότι μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο αυτό πρόκειται για ένα βιβλίο που ‘χρωστούσε’ στον εαυτό του. Εγώ απλά προσθέτω ότι το χρωστούσε και σε εμάς!

Υ.Γ. Θα επανέλθω σύντομα με τα του ποδοσφαίρου σε μια επόμενη παρουσίαση που θα αφορά το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Book for Thought “Της Κυριακής τα είδωλα””

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!