Εν Αρχή Ην ο Λόγος “Τραυλισμός”

Γράφει η λογοπαθολόγος  Άντρια Χατζηχαραλάμπους
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”
Τηλέφωνο 96582251
Email: andria@skalatimes.com
Λάρνακα

Τραυλισμός

Πολλά μικρά παιδιά περνούν από ένα στάδιο μεταξύ των ηλικιών 2 – 5, όπου τραυλίζουν.επαναλαμβάνουν ορισμένες συλλαβές, λέξεις ή φράσεις,ετσι ωστε να δυσκολεύεται να αρχίσει ή να ολοκληρώσει μια πρόταση. Το τραύλισμα είναι μια μορφή μειωμένης ροής του λόγου – μια διακοπή στη ροή της ομιλίας.

Σε πολλές περιπτώσεις το τραύλισμα “φεύγει” από μόνo του από την ηλικία των 5. Σε άλλες, διαρκεί περισσότερο.
Δεν υπάρχει θεραπεία για το τραύλισμα, αλλά αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες με τις οποίες μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεπεράσει.

Τι προκαλεί τον τραυλισμό;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ποικιλία παραγόντων που συμβάλλουν στην τραύλισμα, ειναι:

  • Γενετική: Περίπου το 60% των ατόμων που τραυλίζουν έχουν ένα στενό μέλος της οικογένειας που τραυλίζει.
  • Άλλα προβλήματα ομιλίας και γλώσσας ή αναπτυξιακές καθυστερήσεις.
Πρώτα σημάδια του τραυλισμού:

Τα πρώτα σημάδια του τραυλισμού τείνουν να εμφανίζονται όταν ένα παιδί είναι περίπου 18-24 μηνών, καθώς υπάρχει μια έκρηξη στο λεξιλόγιο και τα παιδιά αρχίζουν να βάζουν τις λέξεις μαζί για να σχηματίσουν προτάσεις. Για τους γονείς, ο τραυλισμός μπορεί να τους αναστατώσει και να τους απογοητεύσει  αλλά είναι φυσικό για τα παιδιά να κάνουν κάποιο τραύλισμα σε αυτό το στάδιο. Είναι σημαντικό να είναι  υπομονετικοί με το παιδί τους.

Ένα παιδί μπορεί να τραυλίζει για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, και ο τραυλισμός μπορεί να είναι σποραδικός. Τα περισσότερα παιδιά που αρχίζουν να τραυλίζουν πρίν από την ηλικία των 5 συνήθως δεν υπάρχει  ανάγκη για παρεμβάση απο λογοπαθολόγο.

Ωστόσο, εάν το τραύλισμα στο παιδί σας είναι συχνό, συνεχίζει να επιδεινώνεται και συνοδεύεται από σπασμοδικές κινήσεις στο σώμα ή κινήσεις του προσώπου, μια αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή γύρω στην ηλικία των 3 είναι μια καλή ιδέα.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια:

Εάν το παιδί σας είναι 5 χρονών και ακόμα τραύλιζει μιλήστε με το γιατρό σας και πιθανώς μπορείτε επίσης να θελήσετε να συμβουλευθείτε έναν λογοθεραπευτή
οι γονείς τι μπορούν να κάνουν?

Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας:

  • Μην απαιτείται απο το παιδί σας να μιλήσει με ακρίβεια ή σωστά ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιήστε τα οικογενειακά γεύματα ως χρόνο συνομιλίας. Αποφύγετε περισπασμούς, όπως ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.
  • Αποφεύγετε την κριτική ή διορθώσεις, όπως “μίλα πιο αργά”, “πάρε το χρόνο σου,» ή «πάρε μια βαθιά ανάσα.” Οι παρατηρήσεις αυτές, όσο  καλοπροαίρετες και να είναι , θα κάνουν το παιδί σας να αισθανθεί πιο αμήχανα.
  • Αποφεύγετε να βάζεται το παιδί σας να μιλήσει ή να διαβάσει μεγαλοφώνως όταν ξεκινησει το τραύλισμα. Αντί αυτού, κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων να ενθαρρύνει τις δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή ομιλια .
  • Μην διακόπτετε το παιδί σας ή πείτε σ ‘αυτό να ξεκινήσει από την αρχή.
  • Μην πείτε στο παιδί σας να σκεφτεί πριν μιλήσει.
  • Παρέχετε μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε το ρυθμό της οικογενειακής ζωής.
  • Μιλάτε αργά και καθαρά, όταν μιλάτε με το παιδί σας ή άλλους στην παρουσία του ή της.
  • Διατήρηση  οπτικής επαφής με το παιδί σας. Προσπαθήστε να μην κοιτάζεται αλλου ή να παρουσιάζεται  σημάδια πως είσαστε  αναστατωμένος.
  • Αφήστε το παιδί σας μιλήσει για τον εαυτό του και να τελειώσει τις σκέψεις και τις προτάσεις του . Κάνετε  παύση πρίν απαντήσετε σε ερωτήσεις ή σχόλια του παιδιού σας. Συζητάτε αργά με το παιδί σας,  θα βοηθήσει την ευφράδεια του.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!