Μιλφέιγ χωρίς θερμίδες “Η Ντανιέλα λέει όχι”

Η Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, διαβάζει βιβλία και μοιράζεται μαζί μας τις δικές της κριτικές, σκέψεις, ενίοτε αναλύσεις και περιλήψεις των βιβλίων που διαβάζει.
Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, chrysovalanto.mouskalli@gmail.com

Θα αναρωτιέστε ποια η σχέση του μιλφέιγ με τα βιβλία…..
Λοιπόν, τα μιλφέιγ όπως και τα βιβλία έχουν…”φύλλα”. Μόνο που τα φύλλα των βιβλίων δεν παχαίνουν, δεν έχουν θερμίδες!
Ευχαριστίες στον φίλο Κώστα Μαννούρη για την έμπνευση στον τίτλο. 

mil

“Η Ντανιέλα λέει όχι” της Ρένας Ρώσση Ζαϊρη, Εκδόσεις Ψυχογιός

«Πού πάτε, άνθρωποι; Τσακίζεστε να αποκτήσετε περιουσίες, και λίγο νοιάζεστε για τα παιδιά που θα τις κληρονομούν»

Σωκράτης

boookΔυστυχώς τον τελευταίο καιρό βγαίνουν στο φως όλο και περισσότερες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων ή παιδικής πορνογραφίας με την αστυνομία να κάνει συνεχώς εκκλήσεις στους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί με τις φωτογραφίες των παιδιών τους που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αναρωτιέμαι: Μήπως τώρα χάλασε ο κόσμος μας ή από πάντα υπήρχαν αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων με τα «αρρωστημένα μυαλά»;

Όποια απάντηση και να δώσει κανείς στο ερώτημα αυτό, ένα είναι το ζητούμενο: Να θωρακίσουμε τα παιδιά μας ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αρθρώνουν μόνα τους λόγο ενάντια σε ανθρώπους και συμπεριφορές που τους ενοχλούν και που περιορίζουν τα δικαιώματα τους. Δυστυχώς τα παιδιά όταν βιώνουν δυσάρεστες καταστάσεις δε δίνουν ξεκάθαρα σημάδια και αν ποτέ το κάνουν θα εκφραστούν με μεγάλη ασάφεια.

Τα παιδιά ζούνε δυστυχώς μέσα σε μια εποχή ζοφερή και ύπουλη που δίκαια προκαλεί άγχος στους γονείς αφού οι κίνδυνοι καραδοκούν από παντού: από το facebook και το διαδίκτυο, το σχολείο και τις εκφοβιστικές συμπεριφορές άλλων παιδιών, τα ναρκωτικά αλλά και από κακούς ανθρώπους με αρρωστημένα μυαλά που ορέγονται τις αθώες παιδικές ψυχές. Παρόλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τώρα πλέον οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ περισσότερα εργαλεία στη διάθεση τους όπως βιβλία, παραμύθια ακόμη και εκπαιδευτικά βιντεάκια τα οποία τους λύνουν τα χέρια όταν έρθει εκείνη ή άβολη στιγμή που θα πρέπει να μιλήσουν στο παιδί για πολύ λεπτά και ευαίσθητα θέματα.

«Τα όμορφα μυαλά των παιδιών πρέπει να τροφοδοτούνται με όμορφους προβληματισμούς» είχα διαβάσει κάπου πρόσφατα. Και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά θα πρέπει μέσα από τα βιβλία και τα παραμύθια να προβληματίζονται ανάλογα με την ηλικία τους και να διευρύνουν την κριτική τους σκέψη ακόμα και για τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Το ξεχωριστό με αυτό το παραμύθι αυτό και που κατά την προσωπική μου άποψη το κάνει να διαφέρει από άλλα παρόμοιας θεματικής είναι πως το θέμα της (σεξουαλικής) παρενόχλησης αναδύεται εμμέσως με ένα πολύ όμορφο τρόπο. Ουσιαστικά δεν δίνεται καμία σεξουαλική χροιά στην έννοια της παρενόχλησης. Η έμπειρη συγγραφέας και καταξιωμένη εκπρόσωπος της παιδικής λογοτεχνίας μέσα από κάτι εντελώς αθώο και ευχάριστο όπως το γαργαλητό δίνει το μήνυμα στα παιδιά να αντιδρούν ευθέως αν νιώθουν ότι κάτι δεν είναι σωστό και δεν τους κάνει να νιώθουν ευτυχισμένα.

Επίσης θεωρώ πολύ εύστοχη την επιλογή της ηρωίδας από το ζωικό βασίλειο και όχι ενός κοριτσιού ή ενός αγοριού που αποτελεί το πιο συνηθισμένο μοτίβο σε παραμύθια τέτοιας θεματικής και έχει κάπως κορεστεί τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες αγαπούν να μαθαίνουν για τα ζώα ενώ πιο εύκολα και ανώδυνα θα αφομοιώσουν ένα τέτοιο θέμα μέσω κάποιων οικείων τους φιγούρων.

Το παραμύθι αυτό ανήκει στη σειρά Φραουλίτσα που απευθύνεται σε παιδιά 5-6 ετών που πάνε πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού. Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού που έχουν ήδη κατακτήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης θα μπορούσαν να το διαβάσουν μόνα τους, ενώ στα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να το διαβάσουν οι γονείς τους. Φυσικά ενδείκνυται και για μικρότερης ηλικίας παιδιά εάν διαβαστεί με τον κατάλληλο ίσως πιο απλουστευμένο τρόπο.

Στο τέλος του βιβλίου δίνονται κάποιες πολύ βοηθητικές και χρήσιμες πληροφορίες στους γονείς οι οποίοι καλό είναι να ρίξουν μια ματιά προτού διαβάσουν το βιβλίο στα παιδιά.

Με την ίδια ηρωίδα κυκλοφορούν επίσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο: Η Ντανιέλα & τα επτά λυκάκια (2015), Η Ντανιέλα & οι επτά Χιονάτες (2015).

Από το οπισθόφυλλο:

Η Ντανιέλα αγαπάει πολύ το θείο Κανέλο, τον αδελφό της μαμάς της. Μια μέρα όμως ζωγραφίζει κόκκινες βούλες στο πρόσωπό της και λέει σε όλους πως έχει ιλαρά. Δε θέλει να δει το θείο της γιατί τη γαργαλάει. Και στην Ντανιέλα δεν αρέσει καθόλου το γαργαλητό. Μέχρι που μαθαίνει πως το σώμα της είναι δικό της και πως αν δε θέλει, κανένας δε μπορεί να το αγγίξει.

  • Εδώ ένα χρήσιμο link για όσους γονείς, εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα παραμύθια της Ρένας Ρώσση Ζαΐρη.

http://www.rhodes.aegean.gr/atlas/writers/rwssi.htm

ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ….

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική, μαθαίνει να κατακρίνει

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα, μαθαίνει να καυγαδίζει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία, μαθαίνει να είναι ντροπαλό.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή, μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση, μαθαίνει να είναι υπομονετικό.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην δικαιοσύνη, μαθαίνει να είναι δίκαιο.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνει να πιστεύει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε επιδοκιμασία, μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

R. RUSSEL

Βαθμολογία: καθόλου καλό, μέτριο, καλό, πολύ καλό, εξαιρετικό (για το είδος του και στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται)

Trivia

  • Τελείωσε τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το London Montessori Centre31434824844

  • Είναι εγγονή του φιλόλογου και συγγραφέα Ιωάννη Θ.Ρώσση και ιδρυτή των Εκδόσεων Ρώσση

  • Έχει γράψει 157 παιδικά βιβλία (δικά της και διασκευές), δέκα μυθιστορήματα για ενηλίκους και έχει μεταφράσει πολλά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.

  • Το πρώτο της μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε το 2005 με τίτλο «Ο τελευταίος χορός της Σαλώμης» και ακολούθησαν άλλα 10 μυθιστορήματα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!