Συνέδριο με τίτλο: “Κοινωνική, Οικονομική και Πολιτική Ιστορία της Κύπρου”


Το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Tμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick, ανακοινώνουν την πραγματοποίηση συνεδρίου στη μνήμη του ιστορικού Ρολάνδου Κατσιαούνη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή.

Το έργο του Ρολάνδου Κατσιαούνη και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στη νεώτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Κύπρου. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των δημοσιεύσεων του είναι ότι αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της παραδοσιακής ιστοριογραφίας και της εξαντλητικής αφήγησης γεγονότων, αλλά αντίθετα, εντάσσονται στο είδος της ιστοριογραφίας που μέσα από πλούσιες αρχειακές πηγές, τεκμηριώνει, αναλύει και κυρίως ερμηνεύει τα γεγονότα και τη σημασία τους, προσφέροντας εξηγήσεις για την ιστορική εξελικτική διαδικασία στο νησί. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του έργου του, είναι ότι εντάσσει την Κύπρο και την ιστορία της στο ευρύτερο περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο εξελίξεων χωρίς να αποκόπτει τα γεγονότα στο νησί και τις επιπτώσεις τους από τις εξελίξεις εκτός Κύπρου. Ταυτόχρονα, ο Ρολάνδος Κατσιαούνης, με το έργο του, αντί να ενισχύει μύθους και κατασκευές του παρόντος για το παρελθόν, τους καταρρίπτει και θέτει ενώπιον της ιστορικής έρευνας νέα ερωτήματα, ξεπερνώντας τις ιδεολογικές κατασκευές της κυπριακής ιστοριογραφίας και απομυθοποιώντας την ιστορία του νησιού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ένα συνέδριο στη μνήμη του Ρολάνδου Κατσιαούνη, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως θέμα του την Νεώτερη Κοινωνική, Οικονομική και Πολιτική Ιστορία της Κύπρου, θέμα για το οποίο ο ίδιος αφιέρωσε τη ζωή του και το συγγραφικό του έργο. Το συνέδριο αυτό καλείται να αναλύσει κομβικά σημεία αυτής της περιόδου, να ερμηνεύσει γεγονότα και κυρίως, να θέσει νέα ερωτήματα στην ιστορική έρευνα για την Κύπρο. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναλύσει και να ερμηνεύσει ζητήματα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ιστορίας της Κύπρου κατά τη νεώτερη περίοδο της ιστορίας της, μέσα από εισηγήσεις που είναι εκτός του παραδοσιακού ιστοριογραφικού πλαισίου, εισηγήσεις που θα δίνουν νέες ερμηνείες και θα θέτουν ενώπιον των Ιστορικών σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα για την ιστορική εξελικτική διαδικασία στην Κύπρο.

Οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική.
19 – 20 Iουνίου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αμφιθέατρο ΟΥΝΕΣΚΟ
Facebook event: https://www.facebook.com/events/109731349359932/
11161724_696218310504171_4610792371638752276_o

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!