«ΧΑΡΟΙΣ ΕΝΔΟΞΕ ΛΑΖΑΡΕ»

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Φωτογραφική έκθεση

«Βηθανία – Λάρνακα: οι δύο πόλεις του Αγίου Λαζάρου»  5D_28 (1)

 Φωτογραφική Ματιά: Ντίνα Χάλλα

Επιμέλεια έκθεσης – κείμενα : Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Γεωργίου

 

Διάρκεια: 1 Απρίλιου30Απριλίου 2015

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00π.μ. – 1:00μ.μ. & 4:00μ.μ. – 7:00μ.μ

Σάββατο: 09:00π.μ. – 1:00μ.μ.

Λάρνακα
Η Λάρνακα, το αρχαίο Κίτιο, είχε την τιμή να ευαγγελεισθεί τον λόγο της Αλήθειας από τον φίλο του Χριστού Λάζαρο ο οποίος κατέφυγε στη Κύπρο μετά από τον πρώτο διωγμό εναντίων των χριστιανών και να χειροτονηθεί από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα πρώτος Επίσκοπος Κιτίου και να ζήσει εδώ άλλα τριάντα χρόνια.
Πάνω από τον τάφο του ο Λέων ο Στ’ ο Σοφός αυτοκράτορας του Βυζαντίου ανήγειρε περικαλλή ναό ο οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα και τυγχάνει να είναι ένας από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Κύπρου.

Βηθανία
Βηθανία στα εβραϊκά σημαίνει ‘οίκος φοινίκων’, ενώ στα αραβικά σήμερα ονομάζεται El Azariya που σημαίνει ο ‘τόπος του Λαζάρου’. Μικρή και ασήμαντη κοίλη στο χώρο της Παλαιστίνης αλλά σημαντική στην ιστορία του Χριστιανισμού. Ήταν η αγαπημένη πόλη του Χριστού και η ιδιαίτερη πατρίδα των αγαπημένων του φίλων Λαζάρου και των δύο αδελφών του Μάρθας και Μαρίας.
Σήμερα σώζεται ακόμα ο τάφος του Αγίου Λαζάρου, τα ερείπια της ‘οικίας του Λαζάρου’, το γυναικείο μοναστήρι Μάρθας και Μαρίας με δέκα μοναχές από την Κύπρο και ένας ορθόδοξος ναός πάνω από τον τάφο του Αγίου.
Σήμερα η Βηθανία είναι μια αραβική πόλη με 100,000 κατοίκους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!