Ο «Μουσικός Κόσμος» της Νεφέλης Πτωχοπούλου

efi1Η ζωγράφος Νεφέλη Πτωχοπούλου ετοιμάζεται για την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Μουσικός Κόσμος»,  την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στην Γκαλερί «Κυπριακή Γωνιά» στη Λάρνακα. Τι σημαίνει γι αυτήν η τέχνη; Τι θα δούμε στην πρώτη της ατομική έκθεση; Η Νεφέλη μας εξηγεί τον δικό της μουσικό και καλλιτεχνικό κόσμο και τονίζει ότι στις αδυσώπητες αυτές εποχές «υπάρχουν απλά καθημερινά πράγματα, υπάρχει η τέχνη, που μπορούν να μας ενδυναμώσουν, να μας δώσουν δύναμη και έμπνευση».
Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Νεφελη, η πρώτη σου αυτή ατομική έκθεση ζωγραφικής έχει τον τίτλο «Μουσικός Κόσμος». Γιατί;
Επειδή πρόκειται για έργα ζωγραφικής που έχουν σχέση με την μουσική, προκειται για μια έκθεση που θέλει να υμνήσει τηνμουσική. Η ζωγραφική και η μουσική είναι δύο τέχνες που καταφέρνουν να διεγείρουν τις αισθήσεις, την όραση και την ακοή και να ταξιδεύουν το μυαλό και ενίοτε να αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά και δύναμης.

Τι να αναμένουμε να δούμε στις 20 Φεβρουαρίου στην Γκαλερί «Κυπριακή Γωνιά»;
Όλα τα έργα μου θα έχουν μορφές μαζί με διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική γεννά εικόνες κι εγώ προσπάθησα μέσα από τα έργα μου να δείξω την σχέση της μουσικής με τη ζωγραφική. Πρόκειται για δύο τέχνες οι οποίες μπορούν να ταξιδέουν τον άνθρωπο μέσα από εικόνες. Ακόμη κι όταν ακούμε ένα τραγούδι, ή απλά μουσική, πέρα από τα όποια συναισθήματα, συνάμα μας δημιουργεί και εικόνες. Το ίδιο φυσικά και η ζωγραφική. Για μένα προσωπικά οι δύο αυτές τέχνες είναι πηγή δύναμης και έμπνευσης.

Να υποθέσουμε ότι στην έκθεση θα ακούσουμε και μουσική;

Ναι, θα υπάρχει μουσική, αφού το θέμα της έκθεσης είναι τέτοιο που υμνεί τη μουσική μέσα από τα χρώματα και την τέχνη της ζωγραφικής.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα απ’ το «Μουσικό Κόσμο»;efi0
Γνωρίζω πως η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους. Πέρα από την οικονομική ύφεση υπάρχει και η κρίση στην κοινωνία, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από την έκθεση μου αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι υπάρχουν απλά καθημερινά πράγματα, υπάρχει η τέχνη, που μπορούν να μας ενδυναμώσουν, να μας δώσουν δύναμη και έμπνευση. Πόσες φορές μας διακατέχουν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και ξαφνικά ένα τραγούδι μας αλλάζει τη διάθεση μας και ζωγραφίζει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μας!

Υπάρχει κάποιος ζωγράφος που αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;
Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία για τα έργα τους, όπως είναι οι Rembrandt, Salvator Dali, Mikael Angelo και πολλοί άλλοι κλασικοί και σύγχρονοι. Θα πρέπει όμως να σου εκμυστηρευτώ ότι μεγαλωνοντας δίπλα απ’ τον πατέρα μου, που είναι ζωγράφος, επηρεαζόμουν πάντα απ’ τα έργα του αλλά και τις συμβουλές του.

Δεν είναι μόνο ο πατέρας σου ζωγράφος, ο Πέτρος Πτωχόπουλος, αλλά  και τα αδέλφια σου. Ο Κωνσταντίνος και η Μαριλένα. Αυτό λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για σένα;
Μόνο θετικά λειτουργεί. Μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάσουμε απόψεις και να συζητάμε για θέματα που έχουν σχέση με την τέχνη.

Τι σημαίνειefi2 για σένα η τέχνη;
Σημαίνει πολλά….Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, της καθημερινότητας μου, του χαρακτήρα μου. Είναι σαν ένας μουσικός ρυθμός που με βοηθά να αντιμετωπίζω τα πάντα. Ακόμα και σε στιγμές δύσκολες αφήνομαι στην δύναμη της τέχνης, στα πινέλα μου και ταξιδεύω.

Έχεις συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη σου ατομική έκθεση. Είναι διαφορετικά τα συναισθήματα που σου δημιουργεί;
Σίγουρα μια ατομική έκθεση διαφέρει απ’ τις ομαδικές. Απαιτεί περισσότερη δουλειά, περισσότερο άγχος και ίσως και μια μεγαλύτερη αγωνία. Αλλά, ο ρόλος κάθε ζωγράφου, πιστεύω, είναι να μοιράζεται τα έργα του με το κόσμο. Αυτή είναι η χαρά αλλά και η δύναμη του για να συνεχίσει. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να ήμουν έτοιμη 100% όταν θα παρουσίαζα την πρώτη μου ατομική έκθεση, να είμαι σίγουρη.

Είσαι έτοιμη και σίγουρη;

Ναι, βέβαια. Και η αγωνία μου  για τις 20 του μήνα είναι μια θετική αγωνία. Ανυπομονώ, θα έλεγα.

—————————————-

Η νεαρή ζωγράφος, Νεφέλη Πτωχοπούλου γεννήθηκε το 1983 και κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λάρνακα.

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/938209689552732/?ref_newsfeed_story_type=regular

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!