Έρια Χαραλάμπους “Συλλέκτρια…. ταξιδιών”

Μια κοσμοπολίτισσα, η οποία μετράει δεκάδες ταξίδια στο καρνέ της, άλλοτε από μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς και άλλοτε από κοντινούς, ευρωπαϊκούς, μας μιλάει γι’ αυτό που αγαπά. Γι αυτό που την κάνει να μαθαίνει τον κόσμο καλύτερα:  τα ταξίδια της. Η Έρια Χαραλάμπους, μοιράζεται μαζί μας αναμνήσεις και μυστικά από τα πολλά της ταξίδια και τονίζει πως ο Άγιος Αυγουστίνος είχε απόλυτο δίκαιο όταν έλεγε  “ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και αυτοί που δεν έχουν ταξιδέψει έχουν διαβάσει μόνο μια σελίδα”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Έρια τι σημαίνει για σένα “ταξίδι”; Τι σημαίνουν για σένα τα πολλά ταξίδια που έχεις κάνει;
Για μένα ταξίδι σημαίνει ένα παράθυρο στο κόσμο, χίλιες εικόνες. Μου δινει δύναμη και αγάπη για τη ζωή. Τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει σημαίνουν εμπειρίες ζωής, νέες εικόνες, νέες ιστορίες, νέοι κόσμοι, νέα χρώματα…

Έχεις μετρήσει τους τόπους στους οποίους έχεις ταξιδέψει;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω μετρήσει ποτέ μου τους τόπους που έχω ταξιδέψει, αλλά είναι πάρα πολλοί….Κάποιοι προορισμοί επαναλαμβάνονται, είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω αγάπης του τόπου, ιδιαίτερα οι κοντινοί προορισμοί. Για να απαντήσω όμως την ερώτηση, ας αρχίσω από τα μακρινά μου ταξίδια που ξεκίνησαν το 1999 όταν ήμασταν ακόμα φοιτητές στην Αγγλία.  Ιούνιο 1999 είχαμε πάει Μαλαισία,  Κουάλα Λουμπούρ (απίθανος προορισμός).  Το 2000 και το 2009 πήγαμε Μαλδίβες.  Τον Αύγουστο του 2007 πήγαμε Μπαλί και Σιγκαπούρη (“my most touching ever destination” όπως αποκαλώ αυτό το μέρος). Τον Αύγουστο του 2008 πήγαμε Ταϊλάνδη/Μπανγκόκ (ονειρικό μέρος). Τέλη Δεκεμβρίου 2008, αρχές Ιανουαρίου 2009 πήγαμε Πράγα και Βερολίνο.  Τον Αύγουστο του 2010 πήγαμε Αμερική (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες) και Χαβάη. Τον Αύγουστο του 2011 ξανά Αμερική, μετά Μεξικό και Μαϊάμι (our colourful relaxation). Τέλος του 2011, αρχές Ιανουαρίου 2012 πήγαμε Σεϋχέλλες (ακόμα ένας παράδεισος με θάλασσα και πράσινο). Ιούλιο 2012 πήγαμε Mαρόκο, Καζαμπλάνκα Μαρακές (μια ονειρεμένη όαση πνεύματος). Σε λίγες μέρες, με την βοήθεια του Θεού, ταξιδεύουμε πάλι για Αμερική. Για Λας Βέγκας και Σαν Φραντζίσκο αυτή τη φορά.
Ντουμπάϊ, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, πάμε κάθε χρόνο είτε για δουλειά (εκθέσεις οπτικών) ή και για αλλαγή παραστάσεων για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας. Μας αρέσει πολύ (και έχουμε πάει) Μόσχα, Βαρκελώνη, Αμστερνταμ και Ισραήλ. Σεπτέμβρη 1999 πήγαμε Μονακό Νίκαια, Κάννες, ένα ονειρεμένο ταξίδι που θα επαναληφθεί. Χριστούγεννα του 2000 είχαμε πάει Αυστρία, μια χώρα που δεν ξεχνιέται. Τον Μάιο του 2005 πήγαμε Ιταλία, Φλωρεντία, Βενετία, Πίζα και Ρώμη. Απίθανες πόλεις και ονειρεμένες. Στην Ρώμη ξαναπήγαμε τον περασμένο Οκτώβρη και τα παιδιά μας κατενθουσιάστηκαν. Το 2003 είχαμε πάει Μαγίορκα. Πολύ όμορφη και ιδανική για διακοπές, με ωραίες παραλίες. Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά, έχω πάει Μύκονο (4 φορές) Ελούντα, Πόρτο Χέλι, Ναύπλιο, Σπέτσες….Η αλήθεια είνια πως δεν έχω επισκεφτεί πολύ την Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα που πάμε κάθε χρόνο. Θα ήθελα να επισκεφτώ την Σαντορίνη, Σκιάθο και Λευκάδα. Πάρο έχω πάει με τους γονείς μου όταν ήμουν μικρή. Θεσσαλονίκη έχω πάει τρεις φορές, (μου αρέσει περισσότερο από την Αθήνα) και Λάρισα επίσης έχω πάει.

Ταξιδεύεις περισσότερο καλοκαίρι ή χειμώνα; Πόσα ταξίδια κάνεις περίπου τον χρόνο;
Για μένα τα ταξίδια δεν έχουν εποχές. Απλώς προτιμούμε τα μακρινά ταξίδια να γίνονται Χριστούγεννα και καλοκαίρι.  Κάνω περίπου 8-9 ταξίδια τον χρόνο.

Μήπως πιάνεις συχνά τον εαυτό σου, όταν βρίσκεσαι με φίλους,  να λέει “θυμάμαι μια φορά στον τάδε τόπο, θυμάμαι μια φορά στη τάδε χώρα”, δηλαδή σημάδι ότι οι αναμνήσεις σου από τα ταξίδια σου είναι πολλές;
Σίγουρα…..οι αναμνήσεις από τα ταξίδια μου είναι πολλές και ιδιαίτερα όταν μου αρέσει ένας προορισμός, μπαίνει πλέον σφραγίδα μέσα μου και αμέσως έρχεται έντονα πίσω κάθε φορά που θυμάμαι κάτι και το διηγούμαι….

Μικρή ταξίδευες συχνά ή είναι κάτι που προέκυψε τα τελευταία χρόνια;
 Όταν ήμουν μικρή δεν πολυέκανα ταξίδια. Θυμάμαι όταν ήμουν 14 ετών πήγαμε οικογενειακώς κρουαζιέρα στην Πάρο, Ρόδο και δύο άλλα νησάκια. Μια άσχημη για μένα εμπειρία, αφού σε όλη την διαδρομή έκανα συνέχεια εμετό. Τότε είχα πει: “ποτέ ξανά ταξίδι με πλοίο”. Ίσως όμως πειραματιστώ κάποια στιγμή με τα υπερατλαντικά πλοία. Όλα τα ταξίδια μου ξεκίνησαν όταν ήμουν φοιτήτρια το 1999 και από τότε πήρα….φόρα! (Γέλια)

Τα ταξίδια σου είναι όλα αναψυχής ή μήπως μερικά γίνονται για επαγγελματικούς σκοπούς;
Ως οπτομέτρης και οπτικός που είμαι, κάνω κάποια επαγγελματικά ταξίδια, ιδιαίτερα Παρίσι και Μιλάνο. Επίσης ακολουθώ τον σύζυγο μου στα επαγγελματικά του ταξίδια, ιδιαίτερα σε προορισμούς που μου αρέσουν όπως είναι η Μόσχα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ισραήλ, το Λονδίνο, η Κροατία, η Ολλανδία.

Ως επαγγελματίας οπτικός στη Λάρνακα (Οπτικά Νικολαϊδη) θα έλεγες ότι βοηθούν και την επαγγελματική σου ζωή τα ταξίδια;
Κάποια ταξίδια σίγουρα βοηθούν στη δουλειά μου όπως η Αμερική, το Λονδίνο, το Ντουμπάι, η Μόσχα (μεγαλούπολεις γενικά),  αφού μου δίνουν την ευκαιρία να ενημερωθώ για τις νέες τάσεις στα οπτικά ηλίου και οράσεως. Επίσης οι εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό μου δίνουν την ευκαιρία να δω νέα χρώματα, νέα σχήματα, νέες γραμμές και φυσικά νέους σχεδιαστές.

Συνήθως πως επιλέγεις τα ξενοδοχεία που διαμένεις; Πόσο χρησιμοποιείς το διαδίκτυο (για ξενοδοχεία, προορισμούς κτλ); Ποιο/ποια είναι τα αγαπημένα σου sites σχετικά με διακοπές/ταξίδια;
Πάντοτε τα ξενοδοχεία τα κλείνω από το διαδίκτυο, ενώ τις πτήσεις τις περισσότερες φορές τις διευθετώ μέσω του προσωπικού μας ταξιδιωτικού πράκτορα. Συνήθως τα sites που χρησιμοποιώ είναι:  booking . com, tablet hotels, kiwi collection, destinology, atoll paradise, i- escape, splendia , directrooms.com. Ή απευθείας από τη ιστοσελίδα του ξενοδοχείου που θα επιλέξω.

Ποια χώρα/πόλη σε έκανε να δακρύσεις από συγκίνηση;
Όλοι οι προορισμοί για μένα έχουν κάτι το καινούριο να σου προσφέρουν και κάτι διαφορετικό να δεις και να μάθεις. Το κάθε ένα έχει τη δικιά του κουλτούρα, ιστορία και χρώμα. Σε κάθε προορισμό θα βρω κάτι διαφορετικό να με συγκινήσει, να με εκπλήξει….Ένα Ευρωπαϊκό μέρος που με συγκίνησε είναι η Πράγα….Ήταν Χριστούγεννα 2008 όταν μαζί με την κόρη μου περπατώντας στην παγωμένη Πράγα όπου όλα ήταν ντυμένα στα Χριστουγεννιάτικα, είδαμε απέναντι μας ένα πανέμορφο φωτισμένο κάστρο που μας εντυπωσίασε τόσο πολύ που είπαμε με μια φωνή “wow”. Δακρύσαμε από την παραμυθένια ομορφιά του κάστρου. Ξέρεις, ήταν ένα από αυτά τα κάστρα που πρωταγωνιστούν σε κάθε κοριτσίστικο όνειρο. Κι όμως ήταν αληθινό! Επίσης τρομερά συγγκινητικός προορισμός για μένα ήταν το Μπαλί. Αναμένω πως και πως να μου δωθεί η ευκαιρία να το ξαναεπισκεφτώ.

Σε ποια χώρα/πόλη θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα; 
Σε καμιά χώρα δεν θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα…αυτό βέβαια είναι άλλο θέμα. Τα ταξίδια είναι η ζωή μου, αλλά  η χώρα μου, η Κύπρος,  είναι το σπίτι μου.

Σε ποια χώρα/πόλη είπες “εδώ αποκλείεται να μπορούσα να ζήσω μόνιμα”;
Ποτέ δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο, αφού δεν έχω σκοπό να ζήσω εκτός Κύπρου. Όσο μου δίνει ο Θεός υγεία, θα πραγματοποιώ ονειρεμένα ταξίδια και προορισμούς. Αλλά, θα επιστρέφω στον τόπο μου, στο σπίτι μου, στην χώρα μου, γεμάτη αναμνήσεις για….να ετοιμάζω το επόμενο μου ταξίδι. (Χαμογελά).

Που θα έλεγες ότι έχεις δοκιμάσει το καλύτερο φαγητό;
Καλύτερο φαγητό…η κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα, όπως Ιταλία, Γαλλία, Αμερική. Απλώς να τονίσω πως το καλύτερο steak το έχω γευτεί στην Αμερική και στο Ντουμπάϊ. Τα καλύτερα Sushi τα έχω γευτεί Λονδίνο και Κύπρο (Κύπρο στο “Nippon”) και βεβαίως την καλύτερη Ιταλική κουζίνα (που είναι και η αγαπημένη μου) την έχω γευτεί στην Ιταλία.

Σε ποιο τόπο ένιωσες απόλυτη ηρεμία;
Ταϋλάνδη, Μπαλί, Χαβάη, Μεξικό, Μαλδίβες, Σεϋχέλλες…..Προορισμοί απόλυτης ηρεμίας, προορισμοί που μοιάζουν με παράδεισο και ξεκουράζουν το πνεύμα από την ομορφιά τους. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και το resort που θα επιλέξει να μείνει κανείς και την τοποθεσία του resort.

Σε ποια χώρα/πόλη ένιωσες πως “εδώ ο άνθρωπος εύκολα μπορεί να ερωτευτεί ή να ξαναερωτευτεί τον σύντροφο του”;
Ο απόλυτος ρομαντικός προορισμός για μένα είναι το Μπαλί, μετά η Χαβάη και μετά οι Μαλδίβες.

Υπάρχει μια χώρα/πόλη την οποία έχεις επισκεφτεί πολλές φορές; Ποια και γιατί;
Έχω επισκεφτεί πολλές  φορές το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο λόγω δουλειάς. Επίσης Ντουμπάϊ έχω πάει πολλές φορές για δύο λόγους : είτε επειδή από εκεί θα συνεχίζαμε σε μακρινό προορισμό, είτε για αλλαγή καθημερινότητας.

Έχεις κάνει road trip στο εξωτερικό;
Road trip δεν έχω κάνει. Μόνο στην Αγγλία όταν ήμασταν φοιτητές και είχαμε αυτοκίνητο γυρίζαμε παντού σε διάφορες πόλεις. Θα ήθελα όμως να κάνω road trip στην Αμερική, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αυστριακές Άλπεις και Σκανδιναβία.

Την Κύπρο πως την βλέπεις, ως άτομο που έχει σπουδάσει εξωτερικό (Αγγλία) και έχει ταξιδέψει πολύ;
Για να είμαι ειλικρινής τη Κύπρο τη βλέπω πίσω σε διάφορους τομείς και θέματα. Παρόλο που είμαι Κύπρια, τα μάτια μου βλέπουν τόσα πολλά κάθε φορά που ταξιδεύω που με κάνουν να αντιλαμβάνομαι τα κενά που έχει ο τόπος μου. Αν υπήρχε θέληση, ίσως να μπορούσαν να γίνουν πολλά. Αλλά μετά λύπης μου παρατηρώ οτι υστερούμε σε αρκετούς τομείς δυστυχώς.

Τη Λάρνακα πώς την βλέπεις;
Συγκρίνωντας την με το εξωτερικό και άλλες Κυπριακές πόλεις, η Λάρνακα μας είναι πολύ πίσω ακόμα. Μακάρι με τον νέο μας Δήμαρχο να αλλάξουν τα πράγματα, πιστεύω πως ήδη άρχισαν να αλλάζουν, αφού ο νέος μας Δήμαρχος έχει θέληση. Ελπίζω να δούμε πιο προοδευτικές μέρες. Αγαπώ τη Λάρνακα και θα ήθελα να την δω να πηγαίνει μπροστά κι όχι να…. κοιμάται. (Χαμογελά).

Ο σύζυγος σου συμμερίζεται κι αυτός την αγάπη για τα ταξίδια;
Ναι αρέσει στο σύζυγο μου να ταξιδεύουμε μαζί. Είτε με τα παιδιά μας, είτε μόνοι μας. Αλλά κάνει και πολλά επαγγελματικά ταξίδια που τον κουράζουν…στα ταξίδια αναψυχής και χαλάρωσης  όμως δεν λέει ποτέ όχι.

Κρατάς ημερολόγιο ή σημειώσεις από τα ταξίδια σου;
Κρατάω albums και cd από κάθε ταξίδι καθώς και σημειώσεις….Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να έγραφα ένα βιβλίο κάποια στιγμή με θέμα τα ταξίδια που έχω κάνει….Αλλά λέω να κάνω κι άλλα ταξίδια, να μεγαλώσουν τα παιδιά μου ακόμα λίγο για να έχω περισσότερο χρόνο και τότε ίσως εκπληρώσω κι αυτό το όνειρο, για ένα βιβλίο με θέμα τα ταξίδια μου.

Ο Άγιος Αυγουστίνος είπε ότι “ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και αυτοί που δεν έχουν ταξιδέψει έχουν διαβάσει μόνο μια σελίδα”. Εσύ τι πιστευεις;
Πιστεύω τόσο πολύ στην σοφή αυτή  κουβέντα του Αγίου Αυγουστίνου. Είναι σαν ατάκα ζωής για μένα. Με εκφράζει ως άνθρωπο την έχω καθιερώσει και σφραγίσει ένα με μένα.

Έρια,  τι θα έλεγες στους αναγνώστες του Skala Times σχετικά με τα ταξίδια;
Θα ήθελα να πω σε όλους όσους αγαπούν πραγματικά τα ταξίδια (το πραγματικά το τονίζω) και δεν το κάνουν απλώς για να το λεν στους άλλους, ότι: Ταξίδι είναι για μένα μπαταρία για να συνεχίσω να ζω και να ονειρεύομαι, να χαίρομαι κάθε στιγμή όπου κι αν βρίσκομαι, να μαζεύω νέες εμπειρίες, ιστορίες και εικόνες από όλο τον κόσμο. Το να ονειρεύομαι πότε θα κάνω το επόμενο μου ταξίδι, μου δίνει τροφή και δύναμη να ζω. Είμαι σίγουρη πως αυτοί που αγαπούν τα ταξίδια ξέρουν να ζουν!

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!