Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας: “υγιεινό και κατάλληλο απ΄ όλες τις απόψεις για ανθρώπινη κατανάλωση το νερό στη Λάρνακα”

syl

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που εντοπίστηκαν στο νερο,  (Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα έλεγαν ότι “ Γεμάτο κολοβακτηρίδια είναι το νερό στην Κύπρο αφού δεκάδες περιοχές που στέλνουν νερό σε όλην τη χώρα (και όχι μόνο οι πόλεις) βρέθηκαν να υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό γεμάτο εντερόκοκκους και άλλους ιούς. Την έκθεση του Κρατικού Χημείου παρουσίασε η Εφημερίδα Πολίτης και αφορά στο δέυτερο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με την έρευνα βρέθηκαν 510 δείγματα ακατάλληλου νερού”), το Skala Times επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας κ. Σοφοκλή Χριστοδουλίδη ο οποίος μας είπε:

Το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να είναι από κάθε άποψη αβλαβές για την υγεία του ανθρώπου και απολύτως καθαρό, απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι, που αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.  Στην Κύπρο η καταπολέμηση των παθογόνων μικροβίων γίνεται με την προσθήκη χλωρίου στο πόσιμο νερό.

Το Συμβούλιο  Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ) διενεργεί σε συνεργασία με ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο ελέγχους σε δείγματα νερού που εξασφαλίζονται κάθε βδομάδα από όλες τις πηγές προμήθειας νερού του Συμβουλίου, τις υδατοδεξαμενές του Συμβουλίου και από διάφορα σημεία κατανάλωσης του δικτύου.  Όπως τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών το νερό που διαθέτει το ΣΥΛ προς τους πελάτες του είναι υγιεινό και κατάλληλο απ΄ όλες τις απόψεις για ανθρώπινη κατανάλωση. 

Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με τους ελέγχους του Κρατικού Χημείου στο νερό χωριών της Λάρνακας, τα οποία είναι εκτός της δικαιοδοσίας του ΣΥΛ, οι σχετικοί με τα κολοβακτηρίδια E.coli και τους εντερόκοκκους μικροβιολογικοί δείκτες υπερβαίνουν το θεσπισμένο όριο της δημόσιας υγείας.  Τούτο ενδεχομένως να οφείλεται σε υποδεέστερης ποιότητας ή/και μολυσμένο νερό που προέρχεται κατευθείαν από γεωτρήσεις, χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία, ή/και σε ανεπαρκή συντήρηση των δικτύων υδατοπρομήθειας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε αυτές τις περιπτώσεις ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να πληροφορήσει το κοινό που χρησιμοποιεί το μολυσμένο νερό για τον ενδεχόμενο κίνδυνο στην υγεία του και να εισηγηθεί στον φορέα ύδρευσης, που προμηθεύει το νερό αυτό, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν διακοπή παροχής νερού ή περιορισμό της χρήσης του.  Εάν, φυσικά, η απόκλιση από τις παραμετρικές τιμές είναι άνευ σημασίας αποφεύγεται να γίνεται τέτοια πληροφόρηση του κοινού, θα πρέπει όμως να διενεργείται συμπληρωματική παρακολούθηση του νερού μέχρι την εξάλειψη του κινδύνου.  

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οφτό κλέφτικο για τη Μεγάλη Κυρία

Οι προσπάθειες, οι προσφορές και οι πράξεις αγάπης για να σωθεί και να εξοφληθεί το γήπεδο της Μεγάλης Κυρίας, το Αντώνης Παπαδόπουλος, συνεχίζονται! Ο Σύνδεσμος

Μαρία Κυριάκου υποψήφια σχολική έφορος Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη: «Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία»

«Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία του Δήμου Λάρνακας-Λιβάδια-Ορόκλινης δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος μάθησης, εκπαίδευσης και εργασίας σεόσους εμπλέκονται στους χώρους του σχολείου»

error: Content is protected !!