Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια εικαστική έκθεση

COMMON GROUND – ΚΟΙΝΟΣ ΤΌΠΟΣ

Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια εικαστική

Ο Οργανισμός Λάρνακα 2030 συγκεντρώνει όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στο εμπορικό κέντρο της πόλης Χωράει όλη η Ευρώπη στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας; Πώς θα μπορούσε η περιοχή να γίνει ο κοινός τόπος όπου συναντώνται όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις που διετέλεσαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες (ΠΠΕ) από καταβολής αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, του μακροβιότερου της ΕΕ; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε και απάντησε έμπρακτα το Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου μαζί με τις ομάδες εργασίας Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών του Οργανισμού.
Το συναρπαστικό αποτέλεσμα αυτής της διάδρασης και της συν-δημιουργίας είναι το Common Ground – Κοινός Τόπος, μια δράση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για μια μεγάλη εικαστική παρέμβαση στις βιτρίνες των καταστημάτων που θα αγκαλιάσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας. Η έκθεση γίνεται με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, όλες και όλοι τους νέοι δημιουργοί της πόλης, εργάστηκαν για πέντε μήνες εθελοντικά, δημιουργώντας μια ενιαία σύνθεση από αυτοκόλλητες επιφάνειες οι οποίες θα εφαρμοστούν στην εξωτερική όψη των βιτρινών, ενώ θα συνεχίζονται και στον δημόσιο χώρο, στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Με τον τρόπο αυτό θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο γραφιστικό και εικαστικό περιβάλλον σε όλο το μήκος των κύριων εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως με αφετηρία την πλατεία Ζουχουρί. Θεματικά οι παρεμβάσεις βασίζονται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά των διαφορετικών πόλεων που είχαν τον τίτλο της ΠΠΕ, με την κάθε βιτρίνα να φιλοξενεί μια διαφορετική πολιτιστική πρωτεύουσα.

Η ιδέα που επεξεργάστηκαν και πρότειναν οι ομάδες εργασίες του Λάρνακα 2030 έτυχε της
τεράστιας αποδοχής του εμπορικού κόσμου με τις συμμετοχές να πλησιάζουν τα ογδόντα
καταστήματα. Αυτό συνιστά χωρίς υπερβολή μια πρωτοφανή ενεργοποίηση του εμπορικού
κόσμου της Λάρνακας με αφορμή και αφετηρία ένα καλλιτεχνικό έργο.

Το Common Ground, που θα διαρκέσει ένα μήνα, εγκαινιάζεται πανηγυρικά την Κυριακή 12
Μαΐου με σειρά εκδηλώσεων συμμετοχής, ενεργοποίησης και οικειοποίησης του δημόσιο
χώρου.

Συνεργαζόμενοι Δήμοι:
Δήμος Λάρνακας │ Δήμος Αραδίππου│ Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού │ Δήμος Λευκάρων
Δήμος Αθηένου│ Κοινότητα Πύλας
Χορηγοί:

Strategic Partner: PETROLINA LTD
Gold Sponsors: AJK Group | Αδελφοί Ανδρέου ΛΤΔ |Quality Group Cyprus| Ocean Basket
Silver Sponsors: Ypera Insurance | Υπεραγορές Μετρό | HF Markets
Academic Partner: UCLan Cyprus University
Supporters: Sunshadow Investments
Advertising/PR Partners: DeLeMa McCann Cyprus
Friends: Panikkos Livadiotis Group | McDonalds
Digital Partner: Ideaseven
Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!