Σεξουαλική βία ακόμη και σε δημοτικό σχολείο – Καταγγελία σοκ στην Επιτροπή Παιδείας

Άλλο ακραίο περιστατικό σεξουαλικής βίας σε σχολείο, αυτή τη φορά σε δημοτικό, καταγγέλθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τραγικό πρωταγωνιστή αυτή τη φορά ένα 10χρονο μαθητή. Το εν λόγω περιστατικό έγινε γνωστό στη διάρκεια συνεδρίας με θέμα την παραβατικότητα και τις εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, στην παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας.

Είναι καθημερινό φαινόμενο, υπογραμμίστηκε κατά τη συζήτηση, να γδύνουν μαθητές δημοτικού άλλους συμμαθητές τους ή να τους εκφοβίζουν, αλλά και ότι κυκλοφορούν ναρκωτικά ακόμη και στις αυλές δημοτικών. Σε άλλο σημείο της συζήτησης σημειώθηκε ότι έχουν αποσιωπηθεί περιστατικά από φόβο ή άλλες αιτίες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης υπογράμμισε ότι η απαύλυνση του προβλήματος πέφτει στους ώμους της Αστυνομίας, ιδίως όταν δεν καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί. Κάλεσε, δε, όλους να συνεργαστούν. 

Υπενθύμισε, επίσης, ότι σήμερα υπάρχει μεταβατική λύση για την κράτηση παραβατών ανηλίκων έως και το 2026, ενώ έπειτα θα δημιουργηθεί άλλος χώρος εκτός Κεντρικών Φυλακών που θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, ώστε η Αστυνομία να μην είναι ο διώκτης και ο προστάτης των κρατουμένων. Ο νομός του 2021 εφαρμόστηκε, είπε ακόμη, και έφερε ως παράδειγμα το Σπίτι του Παιδιού.

«Από το 2021 έως το 2024 στάλθηκαν από την ΥΚΑΝ 420 νεαρά άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές, σε θεραπευτικά προγράμματα». Η ΥΚΑΝ, είπε, έχει προχωρήσει σε χαρτογράφηση και παρακολουθεί.

Την ανάγκη να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Αθήνα Μιχαηλίδου η οποία εξήγησε ότι είναι πολύ διαφορετικό το θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού από εκείνο της σεξουαλικής κακοποίησης.

«Για τη σεξουαλική κακοποίηση το θέμα είναι πολύ διαφορετικό, φαίνεται ότι εκπαιδευτικοί και παιδιά σπάνε τη σιωπή τους», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την υπόθεση που ήρθε στο φως τη δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, όπου μαθητής γυμνασίου κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συμμαθητές του, η Υπουργός υπογράμμισε ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα από την Αστυνομία για την εν λόγω υπόθεση, το σχολείο ελάχιστα μπορεί να κάνει».

Επανέλαβε ότι ετοιμάζουν εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης, το οποίο δεν αφορά σε μαθητές – παραβάτες σεξουαλικής κακοποίησης αλλά την ακραία παραβατική συμπεριφορά.

Από πλευράς Αστυνομίας, σημειώθηκε ότι μειώθηκαν οι καταχωρημένες υποθέσεις με εμπλεκόμενους κάτω των 18, αφού το 2021 ανήλθαν στις 496 ενώ το 2023 ήταν 393.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!