Ο Oliver Corlette, CEO Kition Ocean Holdings απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes για τη Μαρίνα και Λιμάνι Λάρνακας


Ο Oliver Corlette, CEO Kition Ocean Holdings απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes για τη Μαρίνα και Λιμάνι Λάρνακας


• Έχει ακουστεί εδώ και κάποιους μήνες ότι οι εργασίες για την αναβάθμιση της Μαρίνας και οι εργασίες υποδομών δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, παρόλο που η κυβέρνηση έδωσε μία γενναιόδωρη παράταση στην ημερομηνία έναρξης. Ποια τα σχόλια σας πάνω σε αυτό; Αν το πιο πάνω δεν αληθεύει, τότε ποιες είναι οι εργασίες που προγραμματίζει η εταιρεία να αρχίσει εντός Ιουνίου; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αδειοδότηση των έργων υποδομών; Πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το καινούριο Τερματικό Επιβατών;

Η Kition είναι ικανή και  έτοιμη να ξεκινήσει το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η σύμβαση. Το αρχικό Masterplan, το οποίο εγκρίθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας, επεξεργάστηκε η αμερικανική εταιρεία AECOM, και η πρώτη φάση της ανάπτυξης ακινήτων σχεδιάζεται από τη διεθνή αρχιτεκτονική εταιρεία HKS. Ο σχεδιασμός γίνεται σεσυνεργασία με κυπριακά σχεδιαστικά γραφεία για την ενίσχυση της τοπικής εμπειρογνωμοσύνης στο design.

Η ανάπλαση του Λιμανιού και της Μαρίνας σχεδιάστηκαν από την ελληνική εταιρεία Rogan, και θα ακολουθήσουμε στρατηγική Σχεδίασης και Κατασκευής (Design and Build) για τα θαλάσσια έργα. Έχουμε λάβει ήδη προσφορές και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης τους.

Προγραμματίζουμε σημαντικές επεκτάσεις της χωρητικότητας του λιμανιού, περιλαμβανομένου ενός νέου κτηρίου διοίκησης, αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων για το ναυτικό και την ακτοφυλακή, και του κτηρίου που θα στεγάζει τις κρατικές υπηρεσίες. Αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού.

Έχει σχεδιαστεί ένα νέο Τερματικό Επιβατών σε συνεργασία με παγκοσμίως αναγνωρισμένες εταιρείες κρουαζιέρας, για να υποδέχεται επιβάτες από τη ζώνη Σένγκεν και ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση της πρώτης προγραμματισμένης ξενοδοχειακής μονάδας του έργου.

Η ανάπτυξη του έργου αποτελεί μια μακροπρόθεσμη συνεργασία (διάρκειας άνω των 15 ετών) μεταξύ της Kition και της Κυβέρνησης, η οποία από τη φύση της είναι υποκείμενη στη μεταβλητότητα των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών. Έχουμε εκφράσει στην Κυβέρνηση, σε πολλές περιπτώσεις, τις  ανησυχίες μας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου, ιδιαίτερα μετά τη δραματική αύξηση του πληθωρισμού που επηρεάζει και το κατασκευαστικό κόστος, την αύξηση των επιτοκίων, τους περιφερειακές πολέμους, την οικονομική επιβράδυνση και άλλα. 

Η Σύμβαση Παραχώρησης (Concession Agreement), όπως και οι Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, έχει διαμορφωθεί για να αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις, και προσδοκούμε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για να λάβει υπόψη της αυτές τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

Σε ένα μακροπρόθεσμο έργο, και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν, χέρι με χέρι, και να είναι ευέλικτες για να ξεπεράσουν μαζί τις προκλήσεις της αγοράς και του έργου. Υπάρχει μηχανισμός ευελιξίας για να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σύμβασης όπως τη Σύμβαση Παραχώρησης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει τη Σύμβαση και να συνεργαστεί μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανησυχίες που έχουμε για την εμπορική βιωσιμότητα του έργου, τόσο για την Kition, όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η Kition έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη  για να υποχρεώσει την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση.

• Υπάρχουν κάποιες επιβεβαιώσεις όσον αφορά στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι Λάρνακας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2024;

Μέχρι στιγμής έχουμε συνολικά επτά διαφορετικές κρατήσεις από εταιρείες κρουαζιέρας για το 2024 και πιο συγκεκριμένα για το La Belle de l’Adriatique (χωρητικότητας 200 επιβατών) και το Vasco da Gama (χωρητικότητας 1000 επιβατών). Επιπλέον, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμβούλους μας στον κλάδο κρουαζιέρας για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα εκπροσωπούμαστε στην εκδήλωση Seatrade Cruise Global στο Μαϊάμι (8-11 Απριλίου) και θα παραστούμε στην εξειδικευμένη έκθεση  κρουαζιέρας Seatrade στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο φέτος, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού.

• Ενώ είχαμε συνηθίσει τη Μαρίνα ανοικτή στο κοινό με πολλά και διαφορετικά events, εντούτοις τους τελευταίους μήνες σταμάτησαν και τα events και έχει μειωθεί ο κόσμος εντός της Μαρίνας αφού ούτε άλλες δράσεις γίνονται, κάτι που γινόταν μέχρι πριν 9-10 μήνες. Έχει αλλάξει κάτι στη πολιτική της εταιρείας όσον αφορά σε αυτό το θέμα και κατ’ επέκταση στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας;

Η βασική μας φιλοσοφία είναι η Μαρίνα να παραμένει ένας ζωντανός κόμβος ανοιχτός για την απόλαυση του κοινού και να φιλοξενεί συχνές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες προσανατολισμένες στην κοινότητα, όπως την εκδήλωση του Παγκύπριου Ομίλου Ναυσιπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΝΑΘΑ), φιλοξενήσαμε εκδήλωση της τοπικής λέσχης βιβλίου, υποδεχτήκαμε μια ομάδα παιδιών με αναπηρίες στη μαρίνα για εκπαίδευση ιστιοπλοΐας και υπογράψαμε συμφωνία χορηγίας με τους τοπικούς ταλαντούχους αθλητές θαλάσσιων σπορ, Νατάσα Λάππα και Ιάκωβο Χριστοφίδη.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο συμμετείχαμε στην εκδήλωση Larnaka Love Letters ως μέρος του Πολιτιστικού Μήνα Larnaka2030, φιλοξενήσαμε επισκέψεις σχολείων για την προώθηση καριέρας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, υποδεχτήκαμε μια ομάδα παιδιών με ειδικές ανάγκες από το Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα για ξενάγηση στη μαρίνα και διοργανώσαμε τη δική μας Ημέρα Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Αυτό τον μήνα φιλοξενήσαμε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για στήριξη ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, συμμετείχαμε στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για τα παιδιά με αυτισμό, φιλοξενήσαμε 200 μαθητές από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου για ξενάγηση στη μαρίνα και θα διοργανώσουμε καθαρισμό παραλίας και υποβρύχιο καθαρισμό σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. 

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή την πρακτική  στήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Σχεδιάζουμε επίσης προσωρινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες ‘pop-up’ κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε μια νέα αγορά τροφίμων (food market) στη μαρίνα, προσκαλώντας τις καλύτερες κυπριακές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών να συμμετάσχουν για να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά μοναδικό για την τοπική κοινωνία, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο στο είδος του στο νησί.

• Πρόσφατα δημοσιεύματα στο Reuters έδειχναν ότι η Aroundtown υπέστη τεράστιες πτώσεις κερδών κατά τη περσινή περίοδο. Έχει η εταιρεία την οικονομική δύναμη να εκτελέσει και να ολοκληρώσει το έργο το οποίο ανέλαβε ή όπως μπορεί κάποιος κακοπροαίρετα να υπολογίσει, έχει σκοπό να εισπράττει τα κέρδη (εισοδήματα) από το Λιμάνι μέχρι να χάσει το έργο;

Η Kition έχει ήδη επενδύσει σημαντικούς πόρους για τον προγραμματισμό, τη σχεδίαση και την προετοιμασία της έναρξης των εργασιών. Η δέσμευσή μας στην επιτυχία του έργου είναι ακλόνητη και εργαζόμαστε ενεργά για την υλοποίησή του. Το απαραίτητο κονδύλι για την υλοποίηση του έργου είναι διαθέσιμο για να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος σύμφωνα με τη συμφωνία. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η πρόοδος αυτού του έργου εξαρτάται αυτή τη στιγμή όχι μόνο από τις δικές μας ενέργειες, αλλά και από την εποικοδομητική συμμετοχή της κυβέρνησης. Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να τηρηθεί η Συμφωνία και να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Tο έργο, το οποίο είναι δομημένο σε πολλές φάσεις σε μεγάλη χρονική διάρκεια, απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ της Kitionκαι της Κυβέρνησης για να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε αποτελεσματικά πολλές προκλήσεις. Δυστυχώς, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας της κυβέρνησης να συμμετάσχει στις αναγκαίες συζητήσεις και να τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους, το έργο κινδυνεύει με καθυστέρηση. Αυτή η στάση της κυβέρνησης μας έχει στοιχίσει πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν μας έχει αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ή ως προς τη δέσμευσή μας στο έργο.

• Ως τοπικό ΜΜΕ που μέχρι πριν από κάποιους μήνες είχαμε συνεργασία και ενημέρωση από τους υπεύθυνους και από τον ίδιο τον πρώην CEO κ. Πάνο Αλεξάνδρου, μας ανησυχεί που εδώ και μήνες δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ενώ οι νέοι υπεύθυνοι δεν έχουν καν συστηθεί στην τοπική κοινωνία και ΜΜΕ ποιοι είναι και παράλληλα οι υπάλληλοι με τους οποίους είχαμε ανοικτή επικοινωνία φαίνεται ότι με το “νέο καθεστώς” φοβούνται να μιλήσουν και να ενημερώσουν για οτιδήποτε. Ποιοι είναι οι νέοι κύριοι που έχουν αναλάβει -της Black Mountain- και γιατί θεωρούν πως με το να αγνοούν την τοπική κοινωνία, τοπικά και παγκύπρια ΜΜΕ θα κερδίσουν κάτι;

Σεβόμαστε την τοπική κοινότητα και τα ΜΜΕ που θέλουν να προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες στο κοινό. Το έργο είναι σημαντικό για τους κατοίκους της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα και φυσικά το κοινό θέλει να είναι ενημερωμένο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μιλήσει γιατί συμμορφωνόμαστε με τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τη Σύμβαση που έχουμε με την Κυβέρνηση, η οποία περιορίζει τις δηλώσεις στον Τύπο, εκτός εάν η Κυβέρνηση το εγκρίνει. Παλαιότερα μας είχαν απαγορεύσει να μιλήσουμε στον Τύπο, ωστόσο μετά την εκτεταμένη κάλυψη των ΜΜΕ και τις δηλώσεις της Κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε το κοινό για τα τρέχοντα γεγονότα και την πραγματική κατάσταση.

Έχουμε υποβάλει αιτήματα για τροποποίηση των φάσεων υλοποίησης του έργου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του, αλλά δεν επηρεάζουν τη φύση του. Τα αιτήματα αυτά είναι για να αντιμετωπίσουμε τις δραματικές αλλαγές στις μακροοικονομικές συνθήκες σύμφωνα με τη Σύμβαση, αλλά η Κυβέρνηση αρνείται ακόμα και να συζητήσει μαζί μας. Ταυτόχρονα, μία από τις εγγυήσεις έληξε και υπήρχε διαφορά μεταξύ της Kition και της Κυβέρνησης σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού της εγγύησης. Το θέμα αυτό το θέσαμε έγκαιρα και ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να καθίσει μαζί μας για να εξετάσουμε τους υπολογισμούς ώστε να καταθέσουμε το σωστό ποσό. Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία που προβλέπεται από τη Σύμβαση και προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν απειλώντας με λύση της σύμβασης. Συναντηθήκαμε μαζί τους αρκετές φορές για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν τον υπολογισμό παρόλο που θα μπορούσε το θέμα να είχε επιλυθεί πολύ γρήγορα. Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε αίτηση στο δικαστήριο   αιτούμενοι απόφαση του Δικαστηρίου που να διατάζει την  Κυβέρνηση να ακολουθήσει τη Σύμβαση. Σεβόμαστε τη διαδικασία του Δικαστηρίου, οπότε δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω το θέμα.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι νοιαζόμαστε για το έργο και θέλουμε να πετύχει. Έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την προετοιμασία, έχουμε υποβάλει αιτήσεις για άδειες πολεοδομίας και κατασκευής και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Το μόνο που μας κρατάει πίσω είναι η άρνηση της Κυβέρνησης να ακολουθήσει τη συμφωνία μας και να μιλήσει μαζί μας άμεσα. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε το έργο να προχωρήσει, ωστόσο καθόμαστε μόνοι στο τραπέζι, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται να πάρει μονομερείς αποφάσεις. Η φύση του έργου είναι μια μακροχρόνια συνεργασία που απαιτεί πλήρη συνεργασία και ευελιξία από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί η επιτυχία του. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και ελπίζουμε η Κυβέρνηση να επιλέξει να έχει έναν εποικοδομητικό διάλογο αντί να πάρει μονομερείς αποφάσεις και να καταστρέψει κάθε ευκαιρία που έχει αυτό το έργο να πετύχει.

• Τέλος, γνωρίζει η Aroundtown και η Black Mountain ότι η Λάρνακα έχει αγωνιστεί με διαδηλώσεις και άλλες δράσεις για το λιμάνι και τη μαρίνα της πόλης ώστε να πάρει σάρκα και οστά το όραμα για τουριστική ανάπτυξη;

Η Kition είναι βαθιά δεσμευμένη στην επιτυχία της Λάρνακας. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε έναν μακροπρόθεσμα βιώσιμο και εμπορικά επιτυχημένο νέο προορισμό που θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους της Λάρνακας και της Κύπρου. Η Λάρνακα έχει κάθε δικαίωμα να παλέψει για την επιτυχία αυτού του έργου. Εμείς θέλουμε αυτό το έργο να πετύχει όπως όλοι. Όμως, η Kition δεν είναι αυτή που δημιουργεί εμπόδια. Υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που πρέπει να επιλυθούν με την Κυβέρνηση. Έχουμε κατ’ εξακολούθηση προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε εποικοδομητικά με την Κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή ώστε το έργο να προχωρήσει. Μέχρι στιγμής, καθόμαστε μόνοι στο τραπέζι.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!