Εγκαίνια στη Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα από τον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Εγκαίνια των έργων Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά και Δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» από την Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριου, τη Δικαστή  του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αξιωματούχων του Κράτους και της Βουλής, Εκπροσώπων Κομμάτων, Δημάρχων, Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Αρχών και Συνόλων και άλλων παρευρισκόμενων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια δυο σημαντικών έργων στην πόλη της Λάρνακας.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χρισοδουλίδη, την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα εγκαινιάστηκαν τα έργα «Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά» και «Δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος».

Δύο σημαντικά έργα που μαζί με όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται,  αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη σύγχρονη και αναβαθμισμένη εικόνα της πόλης της Λάρνακας.

Τα δυο αυτά έργα που εγκαινιάστηκαν και παραδοθήκαν επίσημα στους δημότες και επισκέπτες της Λάρνακας, συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 και από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΑΛΑΣΣΑ»  και τη Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και Αμμοχώστου, Προτεραιότητα 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής».

Πλέον, η οδός Πιαλέ Πάσα και το γειτονικό Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» αποτελούν δυο έργα της Λάρνακας που είναι συνυφασμένα με την πορεία και την ιστορία της πόλης. Δύο έργα εκτός του πυρήνα του κέντρου που έρχονται να αναβαθμίσουν μια περιοχή που για χρόνια ήταν παραμελημένη.

Η πολυσύχναστη ιστορική οδός Πιαλέ Πασά, τόσο από πεζούς όσο και από αθλούμενους, έμενε για πάρα πολλά χρόνια αφημένη στον χρόνο και ο Δήμος Λάρνακας σε μια προσπάθεια του να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, των περιοίκων και των επισκεπτών της, προχώρησε στον εξωραϊσμό των προσόψεων των κτιρίων προς όφελος όχι μόνο της ίδιας της περιοχής, αλλά και όλης της πόλης.

Στόχος του έργου ήταν να προβληθεί και να αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καθώς και η ιστορία της τουρκοκυπριακής συνοικίας, η οποία αποτελεί σημείο ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Γι’ αυτό και οι εργασίες για επαναφορά των προσόψεων, έγιναν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους μορφή, με επιδιόρθωση και αφαίρεση σουβάδων, υλικών, επιχρισμάτων, κεραμικών, επιγραφών και γενικώς επιφανειών που δε συνάδουν με τον έντονο χαρακτήρα της περιοχής.

Ειδικά για τις διατηρητέες οικοδομές ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου και του Νόμου Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, σχετικά με οικοδομικές εργασίες και μετατροπές σε διατηρητέα οικοδομή.

Παράλληλα, έγινε καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομακρύνθηκε οτιδήποτε θεωρείτο ότι αλλοιώνει την εικόνα των κτιρίων, ενώ οι εργασίες περιλάμβαναν μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς. Σημειώνεται ότι η επιλογή των χρωμάτων έγινε από επιτροπή η οποία απαρτιζόταν από καλλιτέχνες και ανθρώπους που σχετίζονται με τα εικαστικά. Η όλη ιδέα ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία των Εταιρειών Studio Bagno και BauTech Systems, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική και πολυεπίπεδη στην καταγραφή και ολοκλήρωση της ιδέας.

Το έργο αυτό που ανήλθε περίπου € 1.117.000 πλέον ΦΠΑ, του οποίου η μελέτη έγινε από το Γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. και η εκτέλεση του από την Εταιρεία Εργολάβων Οικοδομών ΚΕ.ΠΑ.ΜΑ ΛΤΔ.

Ο πολιτισμός είναι για τον Δήμο Λάρνακας μια από τις βασικές προτεραιότητες του. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πόλης αλλά και με σκοπό την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, ο Δήμος Λάρνακας, προχώρησε στη δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» σε μια περιοχή που παραδοσιακά περιβάλλεται από εργαστήρια τέχνης. Το πάρκο φέρει συμβολικά το όνομα Μεσόγειος αφού η οδός Ακ Ντενίς που το περιβάλλει σημαίνει Μεσόγειος.

Η περιοχή αυτή γειτνιάζει με την οδό Πιαλέ Πασά και εφάπτεται του δημοτικού χώρου στάθμευσης, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε το παλιό τουρκοκυπριακό σινεμά της πόλης και έρχεται να εμπλουτίσει σε ακόμα περισσότερο βαθμό το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης και ειδικά της διατήρησης της παραδοσιακής και μοντέρνας μας τέχνης.

Η εν λόγω περιοχή με τα εργαστήρια της, αποτελούν ζωτικό πυρήνα πολιτισμού για τη Λάρνακα και ο Δήμος διαχρονικά, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή ΕταιρείαΕπαρχιώνΛάρνακαςκαι Αμμοχώστου, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής  Λάρνακας, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και άλλους Φορείς, τους οποίους και ευχαριστεί ιδιαίτερα, είχε προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις με σκοπό την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό στην περιοχή. Σκοπός, πέραν των άλλων, ήταν η γνωστοποίηση των εργαστηρίων και η προβολή τους, αφού εξάλλου η εν λόγω περιοχή εντάσσεται και στο πρόγραμμα των τουριστικών περιπάτων.

Το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» γειτνιάζει σχεδόν με όλα τα εργαστήρια τέχνης της περιοχής και στα πλαίσια υλοποίησης του περιλάμβανε παράλληλα την εξυγίανση και ευπρεπισμό των τουρκοκυπριακών τεμαχίων. Έτσι δημιουργήθηκε το Πάρκο αυτό, με τη δημιουργία ανοικτού χώρου, με πλακόστρωση, με φύτευση, φωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσει έναν κομβικό πυρήνα δημιουργίας, αλλά και ψυχαγωγίας των δημοτών της Λάρνακας και των επισκεπτών της.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, οι καλλιτέχνες που έχουν τα εργαστήρια στην γύρω περιοχή, οι ανθρώπου δηλαδή που κρατούν ζωντανή την περιοχή με πολύ σεβασμό προς την παράδοση, μετά από κάλεσμα του Δήμου Λάρνακας, παρουσίασαν μέρος της δουλείας τους σε έκθεση στο Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» και άνοιξαν τα εργαστήρια τους, στο κοινό.

Το κόστος του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» ανήλθε στα €994.440.00 πλέον ΦΠΑ και η Μελέτη έγινε από το Τεχνικό Γραφείο Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών A.F. Modinos & S.A. Vrachimis Chartered Architects & Engineers, ενώ την εκτέλεση ανέλαβε η εταιρεία C. Roushas Trading & Development Ltd.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας κατά την ομιλία του, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο και τους άλλους αξιωματούχους, σημείωσε ότι αυτά τα δύο έργα αποτελούν στολίδια για την πόλη και πρόκειται για δυο χώρους που διαφυλάττουν και εξελίσσουν την ιστορία της πόλης μας. Με αυτά τα έργα, προστίθεται ένα ακόμα λιθαράκι στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίηση των στόχων του και του οράματος σαν πόλη. Το όραμα για την ασφαλή και ευκολότερη διαβίωση του κάθε κύπριου πολίτη και ξένου επισκέπτη σε ένα μοντέρνο και σύγχρονο περιβάλλον.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια, όπως τους  Βουλευτές, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τον Έπαρχος Λάρνακας, τον Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας καθώς και την Αναπτυξιακή ΕταιρείαΕπαρχιώνΛάρνακαςκαι Αμμοχώστου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τους Μελετητές, Συμβούλους Μηχανικούς και τους Εργολάβους των έργων για την αγαστή συνεργασία κατά την υλοποίηση των έργων. 

Παράλληλα εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου προς στα Ευρωπαϊκά Ταμεία, στην Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης,  στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και στην Κυπριακή Δημοκρατία γιατί χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, η ολοκλήρωση αυτών αλλά και όλων των έργων μας,  δεν θα ήταν εφικτή όπως επίσης καθοριστική είναι και η συμβολή της Αναπτυξιακής ΕταιρείαςΕπαρχιώνΛάρνακαςκαι Αμμοχώστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει 15 έργα ύψους €44 εκατομμυρίων, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»  και άλλα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης της ΕΕ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Μεταξύ αυτών είναι ο  Δημοτικός Κήπος Λάρνακας, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας), η Α’ Φάση του έργου ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο κέντρο της Λάρνακας, η Ανέγερση Νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας, η Ανάπλαση της αυλής και αποκατάστασης μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι και τα Αντιπλημμυρικά Αντλιοστάσια  S8 και S9 και τα Αντιπλημμυρικά Έργα C20A, C20B και C20D.

Παράλληλα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 9 έργα ύψους περίπου €40 εκατομμυρίων,  αρκετά από τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027»  με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έργα όπως το Δημοτικό Πάρκο «Σαλίνα», ο Πολυχώρος Δημιουργικής Ενασχόλησης Νέων και Ευπαθών Ομάδων στην πρώην κατοικία Αστυνομικού Διευθυντή, ο Πολυχώρος Δημιουργικής Ενασχόλησης Νέων και Ευπαθών Ομάδων στην πρώην κατοικία Αστυνομικού Διευθυντή, η Ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας στη Λάρνακα, η Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττίχειου Πάρκου, η Ανάπλαση της πλατείας Ακροπόλεως και ΑΛΚΗΣ και η Ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑΜΕΑ στο Κέντρο της Λάρνακας – Β’ Φάση.

Κατά γενική ομολογία ο Δήμος Λάρνακας πλέον, όπως εξάλλου το έχουν εκφράσει πολλά αρμόδια Τμήματα, αποτελεί πρότυπο προώθησης και υλοποίησης συγχρηματοδοτουμένων έργων  από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Λάρνακας επισήμανε ότι, το νυν Δημοτικό Συμβούλιο, έθεσε ως προτεραιότητα του την αναβάθμιση της Λάρνακας, πράγμα το οποίο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και με τους φορείς της Επιτροπής Ανάπτυξης της Λάρνακας επιτεύχθηκε και συνεχίζει να επιτυγχάνεται. Η Λάρνακα αλλάζει και γίνεται μια σύγχρονη και με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλής και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο. Η εμπειρία και η γνώση που διαθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο στο να διεκδικεί έργα συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και να τα υλοποιεί απορροφώντας όλα τα διαθέσιμα κονδύλια είναι ζωτικής σημασίας.

Επίσης, ανάφερε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ενοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο Λιβαδιών και Βορόκληνης το μέλλον του νέου Δήμου μας θα γίνει πολύ πιο ευοίωνο και ελπιδοφόρο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για την στήριξη όσο και για την διαθεσιμότητα του σε θέματα της Λάρνακας και κλείνοντας, του μετάφερε εκ νέου την επιθυμία της πόλης και του ίδιου του ΤΕΠΑΚ για την ανακοίνωση της υλοποίησης της δημιουργίας Σχολής Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος με την προσωπική του παρέμβαση έχει μέχρι σήμερα στηρίξει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!