Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Λάρνακας Δώρος Χριστοδουλίδης

Απεβίωσε χθες βράδυ στη Λάρνακα σε ηλικία 78 ετών ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πολιτευτής και ιατρός, Δώρος Χριστοδουλίδης.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 28 Μαρτίου 1946 και σπούδασε ιατρική στη Μόσχα με ειδικότητα στην καρδιολογία.
Ήταν γιος του Δημάρχου Λάρνακας Γιώργου Χριστοδουλίδη.

Με την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος τον Ιούλη του 1974 συμμετείχε και οργάνωσε την αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών στη Λάρνακα, ενώ όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο πολέμησε στον Πενταδάκτυλο.

Εξελέγη βουλευτής τρεις φορές με το ΑΚΕΛ υπηρετώντας τρεις συνολικά θητείες από το 1991 μέχρι το 2006.

Ως βουλευτής, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Ακόμη, ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τρίτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων, καθώς και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον ίδιο οργανισμό.

Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε ευρωβουλευτής για μικρή περίοδο (1η Μαΐου 2004-19 Ιουλίου 2004), από την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν στις πρώτες ευρωεκλογές που συμμετείχε η Κύπρος.Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά.

Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΔΟΝ και του ποδοσφαιρικού Σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας.

Το 2004 τάχθηκε δημόσια υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν. Ο Χριστοδουλίδης την περίοδο εκείνη ήρθε σε σύγκρουση με το ΑΚΕΛ από το οποίο τελικά αποχώρησε. Αργότερα εντάχθηκε στη Συμμαχία Πολιτών όπου διετέλεσε πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λάρνακας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Ήταν νυμφευμένος με την ιατρό Ανδρούλα Χριστοδουλίδου το γένος Μαυρομουστάκη και είχε δύο υιούς, μια κόρη και εννέα εγγόνια.

«Με τίμησε με τη φιλία του»: Θλίψη ΠτΔ για τον θάνατο του Δώρου Χριστοδουλίδη

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην Βουλευτή Δώρου Χριστοδουλίδη εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Πληροφορήθηκα με θλίψη τον θάνατο του δρα Δώρου Χριστοδουλίδη, επί σειρά ετών βουλευτή του ΑΚΕΛ, με σημαντική πολιτική δράση και κοινωνική προσφορά», αναφέρει.

«Ο Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος με τίμησε με τη φιλία του, πάντοτε δήλωνε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της, ενώ ήταν συνεπής με τις θέσεις και τις αρχές που πρέσβευε. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

ΑΚΕΛ για Δώρο Χριστοδουλίδη: Υπερασπίστηκε με σθένος τη Δημοκρατία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Δώρου Χριστοδουλίδη.

Ο αείμνηστος Δώρος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε τον τόπο και τον κυπριακό λαό από νεαρή ηλικία ως πολιτικό στέλεχος της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ, ως Βουλευτής και ως δημοκρατικός πολίτης, δηλώνοντας το παρόν του σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας.

Υπερασπίστηκε με σθένος τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα τον Ιούλιο του 1974 πρωταγωνιστώντας στην αντίσταση κατά του φασιστικού πραξικοπήματος στην Λάρνακα. Υπερασπίστηκε την Κύπρο και την ακεραιότητα της και κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής πολεμώντας στον Πενταδάχτυλο.

Διακρινόταν πάντοτε για την αγωνιστικότητά του, την ειλικρίνεια, την ευθύτητα, την εντιμότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Ο Δώρος Χριστοδουλίδης αφήνει πίσω του πλούσια προσφορά στο Λαϊκό Κίνημα και στον κυπριακό λαό.

Το ΑΚΕΛ θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του σε ανώτατο επίπεδο, ως ένδειξη εκτίμησης για τα όσα προσέφερε.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

ΔΗΚΟ: ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΟΚΗΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του Δώρου
Χριστοδουλίδη.
Ο Δώρος Χριστοδουλίδης ήταν ένας ακούραστος μαχητής της δημοκρατίας. Στάθηκε
απέναντι σε αυτούς που προσπάθησαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με το
προδοτικό πραξικόπημα και πολέμησε με σθένος απέναντι στον Τούρκο εισβολέα το 1974.
Η πατρίδα του οφείλει πολλά. Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τα ειλικρινή του
συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ανακοίνωση ΕΔΕΚ
Θλίψη για τον θάνατο του Δώρου Χριστοδουλίδη

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην βουλευτή, του πολιτευτή, του ιατρού, Δώρου Χριστοδουλίδη.
Ο Δώρος Χριστοδουλίδης ανάλωσε τη ζωή του προσφέροντας στον συνάνθρωπο του, είτε υπό την πολιτική του ιδιότητα, είτε υπό την επιστημονική του ιδιότητα.
Έντιμος πολιτικός και πρότυπο κοινοβουλευτικού ανδρός, εξέφραζε την άποψη του με παρρησία, ευθύτητα και ειλικρίνεια και νομοθετούσε πάντα με γνώμονα το καλό του λαού.
Πραγματικός πολεμιστής, αντιστάθηκε στο πραξικόπημα και πολέμησε κατά των τούρκων εισβολέων.
Αντιστάθηκε επίσης στην προσπάθεια επιβολής του Σχεδίου Ανάν το 2004, τασσόμενος κατά του σχεδίου, θεωρώντας ότι η διευθέτηση που θα προέκυπτε καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία ο αείμνηστος Δώρος Χριστοδουλίδης είχε πολεμήσει.
Ο Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος, τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ εκφράζουν στην οικογένεια και τους οικείους του Δώρου Χριστοδουλίδη θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια.

ΔΗΠΑ: Ο Δώρος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε τη χώρα μας με απαράμιλλο πάθοςΗ Δημοκρατική Παράταξη εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον απροσδόκητο χαμό του Δώρου Χριστοδουλίδη, πρώην Βουλευτή Λάρνακας και Ευρωβουλευτή.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΠΑ

Ο Δώρος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε τη χώρα μας με απαράμιλλο πάθος για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αγωνίστηκε το 1974, κατά του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής, προασπιζόμενος την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφιέρωσε τη ζωή του υπηρετώντας τις αξίες και ιδανικά που πρέσβευε, με συνέπεια και εντιμότητα. Παράλληλα προσέφερε με ανιδιοτέλεια στα ιατρικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου και ειδικά της επαρχίας Λάρνακας.

Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος και σε όλους όσους είχαν την τύχη να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Αιωνία του η μνήμη.

Η σημερινή ανάρτηση του γιου του Δώρου Χριστοδουλίδη, Κώστα:

Ήταν μια μέρα ρουτίνας. Με τη μάνα μας στην γαλάζια αγαπημενη. Έπειτα μπογιατισμα και στην Αθάνατη ερωμένη, το Σωματείο ΑΛΚΗ για να μετρήσει όπως είπε πόσοι ζουν και πόσοι πεθαναν. Και δεν επέστρεψε. Σε δύο λεπτά μέσα πέρασε από μπροστά μας η πλουσια ζωή του. Τέκνο του Λαϊκού Κινήματος, γιος της Αγάθης και του Γιώργου, ατίθασος και αψης, σε όλα αγωνιστης. Γιατρός για να σώζει ζωές, σπουδασμενος στην Σοβιετική Ένωση του σοσιαλισμού. Λαϊκός αγωνιστής της αντίστασης στο πραξικόπημα και στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Να σας βαράνε και σεις να μην βαράτε, όπως μας είπε, ήταν η εντολή από τους Χουντικους κατά την εισβολή. Βουλευτής του κινήματος στα χρόνια τα ωραία, και τι δεν έδωσε όπως και τόσοι άλλοι. Θυμάμαι την φωτογραφία του μαζί με συντρόφους στην βομβαρδισμενη από το ΝΑΤΟ Γιουγκοσλαβια, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο λαο. Εραστής της δημοκρατικής συνεργασίας, άτεγκτος Κυπραίος, ολοκληρης της Κύπρου. Στο Όχι του λαού το 2004, πρωταγωνιστής μέσα από τη δική του σκοπιά, έντιμος ειλικρινής. Απέκρουσε πρώτος μαζί με άλλους τα πυρά των ξένων κατά της Κύπρου στο Στρασβούργο. Το τσιγάρο, πάντα εκρουζε σαν φωτοβολταϊκο, στα χείλη του. Εμένα με έμαθε τον Πατρίς Λουμουμπα, να αγαπώ τον σοσιαλισμό και να διαβάζω τη μαρξιστική του βιβλιοθήκη, να αγαπώ τους τετραποδους φίλους και τη φύση. Μαζί με τη μάνα, μας έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, να αγαπάμε τον ανθρωπο. Έζησε μια υπέροχη ζωή. Και έτσι θα τον θυμόμαστε, στην εποχή που στον κόσμο, ο πόλεμος και η εκμετάλλευση τερματίζουν τις ζωές νέων ανθρωπων.
Η κηδεία του Δώρου Χριστοδουλιδη, γιατρού, αγωνιστή, θα γίνει αύριο Πέμπτη 4.04.2024, 12μμ στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμενης στη Λαρνακα.
Συλληπητηρια 11-1145πμ.
Εισφορές στο Ιδρυμα Μανα και στην ΠΕΜΣΕ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!