Η Κύπρος αποχαιρετά ένα σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη το Νίκο Χαραλάμπους

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, χθες 23 Μαρτίου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους, ο άνθρωπος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή για το κυπριακό θέατρο και όχι μόνο. Ως σκηνοθέτης ανέβασε περίπου 200 έργα, σε Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο.

Η κηδεία του Νίκου Χαραλάμπους θα τελεσθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 3:30μ.μ στον ναό Αποστόλου Μάρκου και θα ακολουθήσει η ταφή στο Νέο Κοιμητήριο Στροβόλου (Χαλεπιανές). Η οικογένεια θα δεχτεί συλληπητήρια από τις 2:30-3:30μ.μ. Η τελετή θα γίνει δημόσια δαπάνη, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζοντας έτσι τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό της πολιτείας προς το έργο και τη μνήμη του και αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή του στον πολιτισμό και στην τέχνη.

Συλλυπητήρια εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού για τον θάνατο του Νίκου Χαραλάμπους

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση, το Υφυπουργείο Πολιτισμού πληροφορήθηκε τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χαραλάμπους. Ο Ν. Χαραλάμπους είχε μια διακεκριμένη καριέρα που εκτείνεται και εκτός συνόρων, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στον χώρο του θεάτρου και της τέχνης. 
Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941.
Από την αρχή της καριέρας του στην Ελλάδα και τη συνεργασία του με τον Καρόλο Κουν, μέχρι τις παραγωγές του στη Γερμανία, την εκπαίδευση νέων ταλέντων στη Ρώμη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, και φυσικά, την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης, η προσφορά του Χαραλάμπους στον πολιτισμό είναι πλούσια και πολυδιάστατη. 
Το 1969, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Ν. Χαραλάμπους εντάχθηκε στο Θέατρο ΡΙΚ όπου και διέπρεψε, παρουσιάζοντας εκλεκτά έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Η συμβολή του στη μετάφραση αυτών των έργων από τη σκηνή στην οθόνη της τηλεόρασης αποτέλεσε πρωτοποριακό βήμα που ενίσχυσε τη θεατρική ανάπτυξη στην Κύπρο, γεγονός που επισφράγισε την επιτυχία του και στην Ελλάδα. Η δραστηριοποίησή του στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) από το 1971 έως το 1974 και η σκηνοθεσία του «Κύκλωπα» του Ευριπίδη κατέδειξαν την πολυμορφία και τη δημιουργική του ικανότητα, ενισχύοντας τη θεατρική σκηνή της Κύπρου με τολμηρές και καινοτόμες παραγωγές. 
Η καλλιτεχνική του διαδρομή μετά την τραγωδία του 1974 συνεχίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Διακρίθηκε για την εμβληματική του παράσταση “Ικέτιδες” του Ευριπίδη το 1978, την πρώτη τραγωδία που ανέβηκε στον ΘΟΚ μετά τα γεγονότα του 1974. Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης και η ταύτισή της με τα γεγονότα του 1974 άνοιξαν τον δρόμο για την Επίδαυρο, τεράστια επιτυχία για την Κύπρο που ζούσε ακόμη τότε με την πραγματικότητα των καταυλισμών και των αντίσκηνων. Η σκηνοθετική του προσέγγιση τότε συγκλόνισε. Η παράσταση του 1980 στην Επίδαυρο διεκόπη από τα ασταμάτητα χειροκροτήματα του κοινού και τα συνθήματα υπέρ της Κύπρου, ενώνοντας έτσι επί σκηνής, όπως ήθελε, δύο μεγάλες αγάπες του, το θεάτρο και την Κύπρο. Παραμένει έκτοτε μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του κυπριακού θεάτρου. 
Η απώλεια του Ν. Χαραλάμπους αφήνει ένα κενό στον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. 
Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, εκφράζοντας έτσι τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό της πολιτείας προς το έργο και τη μνήμη του Νίκου Χαραλάμπους, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανεκτίμητη συμβολή του στον πολιτισμό και την τέχνη. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!