Γιώργος Γεωργίου Βίσσης: “Να εργαστούμε για μια αναγεννημένη Λάρνακα, που όμως θα έχει κρατήσει τη δική της, γνήσια, ταυτότητα”

Ο Γιώργος Γεωργίου (Βίσσης), ένας γνωστός άνθρωπος στη πόλη μας, αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Ο Γιώργος μιλά στο SkalaTimes για όλα όσα αφορούν την απόφαση του αυτή, αλλά και για το δικό του όραμα για τη Λάρνακα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Γιώργο τι σε ώθησε να εμπλακείς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κατέβεις υποψήφιος
δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας;

Αγαπημένη μου Γιώτα, καταρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τον χρόνο που μου δίνεις μέσα από αυτή μας την κουβέντα. Εξ’ όσων γνωρίζεις πάντα ήμουν ένα ενεργό άτομο στη Λάρνακα. Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με τα δρώμενα του τόπου μου. Νοιώθοντας πιο ώριμος εάν θέλεις φέτος, πιο σίγουρος, πιο αποφασισμένος. Η αγάπη μου λοιπόν αυτή για την πόλη μας με ώθησε να κάνω το βήμα για τις Δημοτικές εκλογές. Μέσω αυτής της αγάπης ο κάθε πολίτης οφείλει να είναι ένας ενεργός πολίτης. Οφείλει να βλέπει, να ακούει, να μιλά, να προτείνει, μα και να καταδικάζει ότι πιστεύει πως δεν είναι ωφέλιμο για την πόλη του.

Να πούμε δυο λόγια για σένα, για όσους δεν σε γνωρίζουν;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Λιβάδια, Λάρνακας. Ο πατέρας μου είναι ο Αντώνης Γεωργίου
Παπουή-Μισού από τα Λιβάδια και η μητέρα μου η Θεοδοσία Αλεξίου από τους Τρούλλους. Έχω
μια μεγαλύτερη αδερφή την Έλενα Παπουή Newton. Είμαι παντρεμένος με την Ελίνα Λαμπριανίδου και έχουμε 2 κόρες, την Άννα 13 ετών και την Θέα 5 ετών. Τα τελευταία 25 χρόνια διαμένουμε στη Λάρνακα. Έχω σπουδάσει Graphic and Advertising Design στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Για πολλά χρόνια είχα το δικό μου διαφημιστικό γραφείο όπου συνεργαζόμουν με αρκετά μεγάλες εταιρίες τόσο από την Λάρνακα όσο και από ολόκληρη την Κύπρο. Τα τελευταία δύο χρόνια ανήκω στην οικογένεια του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, στο τμήμα Marketing. Παράλληλα τα τελευταία 12 χρόνια είμαι Πρόεδρος της Παιδικής Στέγης Λάρνακας.

Είσαι γνωστός στη Λάρνακα αφού είσαι ένας άνθρωπος που πάντα κυκλοφορούσε μέσα στη
πόλη, γνωρίζει αρκετό κόσμο και κατά καιρούς εξέφραζες την άποψη σου για διάφορα θέματα της πόλης μας. Αλήθεια, τι θεωρείς ότι πετύχαμε ως πόλη τα τελευταία χρόνια;

Είναι αλήθεια πως την τελευταία πενταετία η Λάρνακα έχει παρουσιάσει μια ανοδική πορεία. Κακά τα ψέματα, έχουμε πάψει να είμαστε ο φτωχός συγγενής, έχουμε αξιοποιήσει ως Δήμος και ως πόλη αρκετά Ευρωπαϊκά κονδύλια, εντούτοις όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Τι θεωρείς ότι επιβάλλεται να γίνει με το νέο δημοτικό συμβούλιο;
Τα οράματα και τα σχέδια για μια πόλη δεν τελειώνουν. Η ζωή τρέχει με γοργούς ρυθμούς.
Η τεχνολογία κινείται ασταμάτητα. Οφείλουμε να έχουμε ανοικτά τ’αυτιά και τα μάτια μας στις
προκλήσεις των καιρών. Να μελετούμε πρωτοποριακά προγράμματα άλλων χωρών και να τα
εφαρμόζουμε, εκεί και όπου χρειάζεται. Οφείλουμε να κοιτάμε κατάματα τα προβλήματα που
υπάρχουν γύρω μας και να μην τα βλέπουμε ως ασήμαντες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα:
Α. ΠΑΡΚΑ: Τα πάρκα της πόλης μας υστερούν σε καθαριότητα, υστερούν σε ασφάλεια (μπουκάλια σπασμένα, επικίνδυνα σκουπίδια κτλ.), υστερούν στο πράσινο. Δεν αποτελούν πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες . Δεν προσφέρουν ξεγνοιασιά και ασφάλεια στις μικρότερες ηλικίες. Ούτε ηρεμία και ξεκούραση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Έχουν την καθημερινή φροντίδα των υπεύθυνων τα πάρκα; ΟΧΙ. Είναι απαραίτητο να εμπλουτιστούν με περισσότερο πράσινο, λουλούδια, με περισσότερα παγκάκια. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η καθαριότητα τους. Παράλληλα θα πρέπει να είναι προσβάσημα για όλους. Προπαντός για τα άτομα με αναπηρίες. Αλλά όχι μόνο τα πάρκα αλλά ολόκληρη η πόλη.
Β. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ : Καθημερινά όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα. Το κυκλοφοριακό άγχος είναι καθημερινό. Το χάσιμο πολύτιμου και παραγωγικού χρόνου μέσα στο αυτοκίνητο είναι τεράστιο. Η ψυχολογία του κόσμου βομβαρδίζεται καθημερινά. Η υγεία μας, με την εκπομπή των ρύπων κινδυνεύει. Η ατμόσφαιρα μολύνεται. Πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Πρέπει να εντάξουμε το λεωφορείο στη ζωή μας. Άρα, ξεκινάμε με πρόγραμμα για να στήσουμε μια νέα εποχή στο κυκλοφοριακό. Δημιουργούμε πολλές αξιοπρεπείς στάσεις λεωφορείων. Ρίχνουμε στην κυκλοφορία καινούργια λεωφορεία με επαγγελματίες οδηγούς. Επίσης εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας το ποδήλατο. Χρειαζόμαστε επιπρόσθετους ποδηλατοδρόμους έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση στους συμπολίτες μας να γίνει το ποδήλατο τρόπος ζωής. Επίσης πρέπει να αξιοποιούμε ΟΛΑ τα Ευρωπαϊκά κονδύλια με σύνεση και πρόγραμμα.

Ως πατέρας ποια Λάρνακα θα ήθελες να παραδώσεις στα παιδιά σου;
Ως πατέρας θα ήθελα μια πόλη χαρούμενη για τα παιδιά μου. Μια πόλη που μέσα από τους
δρόμους και τα κτήρια της να τους χαμογελά. Λιγότερα ογκώδη κτήρια. Περισσότερες παιδικές
χαρές. Χώροι επικοδομητικής απασχόλησης για τα παιδιά. Προώθηση, αφού εξακριβωθούν βέβαια τα ταλέντα, στη Μουσική, στο χορό, στη ζωγραφική και στον αθλητισμό. Μια πόλη ικανή να αγαπηθεί και να μην εγκαταλειφθεί από τους νεαρούς ενοικούς της.

Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομματικές κατά τη γνώμη σου ή πρέπει να δούμε ανθρώπους και όχι κόμματα;
Όλοι το γνωρίζουμε πως τα κόμματα παίζουν το δικό τους ρόλο στη ζωή μας. Προσωπικά πιστεύω πως το κάθε κόμμα θα στηρίξει τις θέσεις και τα οράματα του για την πόλη του. Όμως, πιστεύω εξίσου δυνατά, πως για το καλό και την πρόοδο της πόλης μας, στο τέλος της μέρας οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε, να σμίξουμε ιδέες και όνειρα, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπηρετήσουμε το κοινό καλό και την πρόοδο της πόλης μας.

Εσύ γιατί επέλεξες να κατέβεις με τον Δημοκρατικό Συναγερμό;
Επέλεξα να κατέβω με την ΔΗ.ΣΥ., γιατί ο ΔΗ.ΣΥ. είναι ένα κόμμα που ατενίζει με αισιοδοξία το
μέλλον, ενώ παράλληλα κοιτάζει κατάματα το παρόν, ουτώς ώστε εκεί και όπου χρειάζονται
επανεξέταση και λύση κάποια προβλήματα, να τα επιλύει. Ο ΔΗ.ΣΥ. βλέπει μπροστά, έχει
ευρωπαικό όραμα, προτείνει λύσεις αλλά συγχρόνως είναι ένα κόμμα ανοικτό για συζήτηση, για
συνεργασία για το κοινό καλό της πόλης μας και ολόκληρου του νησιού μας.

Το δικό σου όραμα για τη Λάρνακα ποιο είναι;
Γιώτα μου το δικό μου όραμα για την Λάρνακα, δεν είναι τίποτα άλλο από το όραμα του κάθε
Σκαλιώτη. Θέλουμε μια πόλη που να νοιάζεται για όλους τους δημότες της, μικρούς, ενήλικες και
υπερήλικες. Μια πόλη πράσινη, καθαρή, αντάξια κάθε Ευρωπαϊκής πόλης.Με λυμένο το
κυκλοφοριακό. Με κτίσματα που να διατηρούν το παλιό αρχοντικό ύφος της Λάρνακας. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα που όλες αυτές οι ηλικιακές ομάδες θα ζούν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή στον τόπο τους. Μια πόλη, που οι πολίτες της θα νιώθουν ασφάλεια και που η νέα γενιά θα επιλέγει να ζήσει στην πόλη της και όχι να την εγκαταλείπει.

Η Λάρνακα μέσω του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 εργάζεται για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της
Ευρώπης. Θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια γι αυτό.

Ένας πολύ τιμητικός τίτλος για μια πόλη, μα συγχρόνως και ενας τίτλος που για να κατακτηθεί,
απαιτεί πολλή προσπάθεια και κόπο. Γνωρίζω αρκετά καλά την δράση του Λάρνακα 2030, μέσω της συνεργασίας που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus σαν ακαδημαϊκός χορηγός. Τα άτομα τα οποία απαρτίζουν την ομάδα του Λ2030 είναι άτομά ικανά, γνώστες του αντικειμένου και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέχρι το 2030, βήμα-βήμα πρέπει να γίνουν πολλά. Για να γίνουν, όμως, αυτά τα πολλά που θέλουμε να επιτύχουμε χρειαζόμαστε πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να γίνει από πρόσωπα καταρτισμένα, με άποψη, με γνώση, πρόσωπα που γνωρίζουν το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαικές πόλεις. Να μαζέψουμε τα καλά και να δούμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, χωρίς αυτά βέβαια να επηρεάζουν τη δική μας ταυτότητα. Οφείλουμε να αναδείξουμε τον δικό μας γνήσιο χαρακτήρα, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τον ίδιο μας τον κόσμο. Να αναδειχθεί η Λάρνακα μέσα από την Ιστορία της (αρχαίο Κίτιο, Τουρκοκρατία, Αγγλοκρατία, με ότι οι ξένοι κατακτητές μας άφησαν, τους αρχαίους ναούς της όπως ο Άγιος Λάζαρος). Οι παλιές συνοικίες της, η ομορφότερη παραλία μας με τις Φοινικούδες. Εργαστήρια καλλιτεχνών. Παραδοσιακά χτίσματα και φαγητά. Να υπάρχει ΟΡΑΜΑ – ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ για βγει μέσα από όλο αυτό το εγχείρημα η πραγματική Λάρνακα. Η Λάρνακα που όλοι αγαπάμε.
Να εργαστούμε για μια αναγεννημένη Λάρνακα, που όμως θα έχει κρατήσει τη δική της, γνήσια, ταυτότητα.

Πολιτιστικά πως βλέπεις τη πόλη μας;
Αρχίσαν να κινούνται τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας αρκετά πιο καλά από πρίν. Ακόμα,
όμως, χρειαζόμαστε δουλειά. Πιστεύω πως χρόνο με το χρόνο τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα. Νιώθω ότι στο μοναδικό κομμάτι που υστερούμε, είναι στη δημιουργία ενός Πολύ-χώρου όπου να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες παραγωγές και παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Να μην χρειάζεται να μένουμε μόνο σε μικρές παραστάσεις. Να μην αποκλείεται η Λάρνακα λόγο χώρου. Να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο (βλ. παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα). Να μπορούμε να απολαμβάνουμε παραστάσεις ολόχρονα και όχι μόνο τους καλοκαιρινους μήνες λόγο του Παττιχείου.

Τι απολαμβάνεις να κάνεις στη Λάρνακα;
Η Λάρνακα είναι η πόλη που από μόνη της σε εξιτάρει στο να θέλεις να την ανακαλύψεις. Είναι η
πόλη που σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις πράγματα ολόχρονα. Προσωπικά εγώ την απολαμβάνω πιο πολύ την καλοκαιρινή περίοδο, με τις ατέλειωτες ώρες με τις κόρες μου και τη σύζυγο μου στις παραλίες της. Τα πρωϊνά του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης για καφέ με φίλους. Τα απογεύματα Κυριακής στην Αλυκή για βόλτες με τα ποδήλατα και για περπάτημα. Εξορμήσεις στα παραδοσιακά χωρία της με αγαπημένο προορισμό τα Λεύκαρα. Είναι η πόλη που μπορείς να συνδυάζει τα πάντα.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη μας αυτή με ένα μήνυμα σου στους αναγνώστες
του Skalatimes

Το δικό μου μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας είναι να αγαπήσουμε την πόλη μας σαν το
πολυτιμότερο πράγμα που υπάρχει. Ας δημιουργήσουμε μεταξύ μας γέφυρες επικοινωνίας όπου το αποτέλεσμα να είναι το συμφέρον της ίδιας μας της πόλης. Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πόλη με ασφάλεια, μια πόλη όπου θα τους κάνει περήφανους αλλά ταυτόχρονα να νιώθουν περηφάνεια για την κληρονομιά που παρέλαβαν.
Αγαπήστε την πόλη μας. Προστατέψτε την από ό,τι δεν αρέσει και σε σας.
Δουλέψετε για το καλό της και αυτή θα σας το ανταποδώσει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!